Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 3. 2021,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Alžirija Ljubomir Vranješ Gašper Marguč Blaž Blagotinšek Berlin kvalifikacije za olimpijske igre

Petek, 12. 3. 2021, 9.00

3 leta, 1 mesec

Pred začetkom kvalifikacij za OI

Pot v neznano za prvo kljukico na olimpijski vozovnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Slovenija Poljska kvalifikacije za EP | Slovenija se bo za uvod pomerila z Alžirijo. | Foto Vid Ponikvar

Slovenija se bo za uvod pomerila z Alžirijo.

Foto: Vid Ponikvar

Pred slovensko rokometno reprezentanco je prvi izpit v boju za olimpijske igre. V Berlinu se bo danes ob 17.45 na kvalifikacijskem turnirju za Tokio pomerila z Alžirijo, ki je za Slovenijo velika neznanka, saj sta se reprezentanci nazadnje pomerili pred 16 leti na svetovnem prvenstvu leta 2005. Slovensko četo v soboto in nedeljo čakata še obračuna z Nemčijo in Švedsko, v Tokio pa se bosta uvrstili dve najboljši ekipi turnirja.

Kvalifikacije za OI: Slovenija - Alžirija (Berlin)
Sportal Slovenci rutinirano preskočili Alžirijo, zdaj bo šlo zares

"Alžirija je zelo kakovostna ekipa, ki igra zelo raznovrstno v napadu. Če ima Poljska štiri izdelane akcije, jih ima Alžirija 14. Afriška ekipa premore dobre strelce z zunanjih položajev in igra hitro, ob tem so visoki in trdni v obrambi. Imajo tudi nekatere slabosti, ki jih bomo poskušali izkoristiti, predvsem pa z naše strani ne sme biti nobenega podcenjevanja," je pred prvim obračunom dejal slovenski strateg Ljubomir Vranješ.

Alžirija na papirju velja sicer za najlažjega nasprotnika v slovenski skupini, a naloga Slovencev bo vse prej kot lahka. Na preteklem svetovnem prvenstvu so Alžirci sicer osvojili 22. mesto, a so v drugem delu tekmovanja namučili tako Francijo (26:29) kot Švico (24:27). Prvi tekmeci slovenskih rokometašev so si mesto v olimpijskih kvalifikacijah zagotovili s tretjim mestom na afriškem prvenstvu v drugi polovici lanskega januarja.

Gašper Marguč je blestel na tekmi s Poljsko. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Marguč je blestel na tekmi s Poljsko. Foto: Vid Ponikvar

"Alžircev nikakor ne gre podcenjevati. Gre za zanimivo ekipo, ki morda igra nekoliko eksotičen tip rokometa, a je bila udeleženka zadnjega velikega tekmovanja, kjer je pokazala, da zna igrati rokomet. Turnir je treba začeti z zmago, ki nam bi dala dobre občutke tudi za preostala obračuna," je prepričan Gašper Marguč. To bo za Slovenijo in Alžirijo prvi medsebojni obračun po svetovnem prvenstvu leta 2005, ko so bili slovenski rokometaši na krilih 13 zadetkov Sergeja Rutenke v skupinskem delu boljši s 33:28.

Prvi medsebojni obračun

Ljubomir Vranješ bo poskušal Slovenijo popeljati na četrte OI. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ljubomir Vranješ bo poskušal Slovenijo popeljati na četrte OI. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci so sicer v generalki za olimpijski turnir v torek v Zlatorogu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ugnali Poljsko, a zdaj je v igri še mnogo več. "Na tekmi s Poljaki nismo ničesar skrili ali zakrili. V rokometu ni več pravih skrivalnic, ne bo jih niti v Berlinu, kjer bo veliko odvisno od dnevne forme, navdiha posameznikov, razpoloženja. Naša torkova predstava me je zadovoljila, v Berlinu pa bo proti kakovostnejšim tekmecem treba igrati še veliko bolje. V obrambi imamo določene rezerve, predvsem v agresivnosti," je prepričan Vranješ, ki mu nekaj sivih las povzročajo številne poškodbe v slovenski izbrani vrsti.

Slovenski strateg v Berlinu ne bo mogel računati na Boruta Mačkovška in Nika Henigmana, v sredo je ostal še brez Tilna Kodrina, težave ima tudi Darko Cingesar. "Imamo nekaj težav s poškodbami, a z željo in borbenostjo bomo stopili na pravo pot. Prva tekma na turnirju je vedno lahko presenečenje. Proti Alžircem še nismo igrali, a če bomo pravi, pri čemer mislim, da bomo igrali dobro obrambo in razvili hitro igro, jih lahko premagamo," je pred tekmo prepričan krožni napadalec Blaž Blagotinšek, ki bo moral ob odsotnosti Mačkovška in Henigmana še bolj krpati luknje v slovenski obrambi.

V lov za četrte olimpijske igre  Slovenci so pripravljeni na boj za Tokio. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so pripravljeni na boj za Tokio. Foto: Vid Ponikvar

Kljub težavam pa so v slovenski izbrani vrsti pripravljeni na boj za uvrstitev na svoje četrte olimpijske igre. Slovenija se je do zdaj trikrat uvrstila na največje športno tekmovanje na svetu. Nastop v Sydneyju si je zagotovila po petem mestu na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 2000, v Atene se je prebila po drugem mestu na domačem evropskem prvenstvu 2004, v Rio de Janeiro pa zaradi drugega mesta na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju, kjer je premagala Španijo in Iran ter izgubila proti Švedski.

Preberite še:

RK Celje Pivovarna Laško : Barcelona, liga prvakov, Jure Dolenec
Sportal Velika priložnost, na katero čakajo že pet let
Slovenija Poljska kvalifikacije za EP
Sportal Generalka opravljena z odliko, oči že uperjene v Berlin
Tilen Kodrin
Sportal Nov udarec za Slovenijo pred bojem za Tokio
Ne spreglejte