Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 4. 2021,
19.01

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Natisni članek

Dragan Adžić kvalifikacije za svetovno prvenstvo Islandija slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 17. 4. 2021, 19.01

3 leta

Kvalifikacije za SP 2021, prva tekma

Slovenke na stežaj odprle vrata svetovnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

slovenska ženska rokometna reprezentanca Islandija, kvalifikacije za SP, Elizabeth Omoregie | Slovenke so si z visoko zmago nad Islandijo na stežaj odprle vrata do tretjega zaporednega nastopa na svetovnem prvenstvu. | Foto Vid Ponikvar

Slovenke so si z visoko zmago nad Islandijo na stežaj odprle vrata do tretjega zaporednega nastopa na svetovnem prvenstvu.

Foto: Vid Ponikvar

Ženska članska rokometna reprezentanca je na prvi tekmi kvalifikacij za nastop na decembrskem svetovnem prvenstvu v Španiji visoko premagala Islandke (24:14) in pred povratno sredino tekmo naredila velik korak proti tretjemu zaporednemu nastopu na SP.  Junakinji zanesljive zmage, ob kateri je na slovenski klopi debitiral Dragan Adžić, sta bili naturalizirana Slovenka Elizabeth Omoregie z devetimi goli in vratarka Amra Pandžić.

slovenska ženska rokometna reprezentanca Islandija, kvalifikacije za SP
Sportal Slovenke zanesljivo opravile s prvim polčasom

Slovenske rokometašice so imele pred tekmo z Islandijo kar nekaj težav. Zaradi covid-19 so ostale brez Nine Zulić, na dan prvega obračuna je postalo dokončno jasno, da jim na domači tekmi ne bo pomagala poškodovana kapetanka Ana Gros. Ta se je poškodovala na povratni tekmi četrtfinala lige prvakinj. Najboljša strelka evropske lige prvakinj, v kateri jo maja čaka nastop na finalnem turnirju v Budimpešti, po poškodbi kolena tako še ni nared za največje napore. 

Med vratnicama se je izkazala Amra Pandžić. | Foto: Vid Ponikvar Med vratnicama se je izkazala Amra Pandžić. Foto: Vid Ponikvar A varovanke novega selektorja Dragana Adžića so že v prvem polčasu pokazale, da jim Islandke ne bodo kos. Gostje so na Kodeljevem sicer prve zadele, a to je bilo njihovo edino vodstvo. Slovenke so nato z delnim izidom 7:2 ušle na štiri zadetke prednosti in vodstvo do polčasa zvišale na šest golov (13:7).

Gostiteljice so, tudi na krilih dobre obrambe, še naprej narekovale tempo, v začetku drugega dela so povedle tudi za 11 (24:13). Adžić je želel, da do konca igrajo na polno, saj so koronačasi izjemno nepredvidljivi. Njegove varovanke so imele kar nekaj priložnosti, da bi prišle do zajetnejše prednosti, na koncu pa so slavile s 24:14. Gostje so v obeh polčasih dosegle le sedem zadetkov. Za to je bila zaslužna tudi razpoložena vratarka Amra Pandžić, med strelke se je največkrat vpisala Elizabeth Omoregie, ki je zadela devetkrat.

Povratno srečanje bo v sredo ob 21.45.

Novi selektor Dragan Adžić je bil po debiju na slovenski klopi ponosen na vse varovanke. | Foto: Vid Ponikvar Novi selektor Dragan Adžić je bil po debiju na slovenski klopi ponosen na vse varovanke. Foto: Vid Ponikvar

"Verjetno eden največjih izzivov v karieri, če upoštevamo vse težave"

"Izjemno sem ponosen na dekleta, od prve, do zadnje. Pred nami je bil ogromen izziv, verjetno eden največjih v moji karieri, če v obzir vzamemo vse težave in malo časa, ki smo ga imeli za priprave. Hvaležen sem dekletom, saj je bilo njim zagotovo najtežje. Smo na pravi poti. To vem že od trenutka, ko smo se dogovorili za sodelovanje. Ko se igra kakovostna obramba, navadno pravilno reagirajo tudi vratarke. To se je tokrat zgodilo. Ne zgodi se pogosto, da prejmeš samo 14 zadetkov, pa imam za seboj že veliko tekem tako na reprezentančni kot najvišji klubski ravni. Morda se slišalo čudno, a Islandija je resna tekmica, zato sem še toliko bolj zadovoljen s prikazano igro v obrambi. Po tekmi imamo nekoliko skrbi zaradi poškodbe Branke Zec, za katero vsi upamo, da je lažje narave. Res ne bi bilo dobro, da gre za kaj hujšega, saj je izjemno pomembna igralka naše reprezentance. Tokrat jo je uspešno nadomestila Amra Pandžić, ki sem jo iz preteklosti poznal kot najboljšo evropsko vratarko do 17 let. Verjel sem, da je to še vedno ista rokometašica, in izjemno sem vesel zanjo, da se je vrnila v takšnem slogu," je po tekmovalnem debiju na slovenski klopi razmišljal Adžić.

"Tekma je bila izjemno energična. Naša ekipa se je odlično povezala v obrambi, ki je bila fenomenalna. Nam vratarkam potem ni težko ubraniti strelov. Tudi v napadu smo zadevali in si pred povratno tekmo na Islandiji priigrali lepo razliko," pa je dodala Pandžićeva.

Fotogalerija s tekme (foto: Vid Ponikvar)

Fotogalerija
1 / 26

Lovijo šesto uvrstitev na SP

Slovenke si želijo tretje zaporedne in skupno šeste uvrstitve na svetovno prvenstvo. Leta 1997 so rokometašice izpod Alp na zanje premiernem mundialu osvojile 18. mesto. Del tega so bile še v letih 2001 (Italija, deveto mesto), 2003 (Hrvaška, osmo mesto), 2005 (Rusija, 14. mesto), 2017 (Nemčija, 14. mesto) in 2019 (Japonska, 19. mesto). V zadnjih letih se je slovenka ženska izbrana vrsta redno uvršča na sklepne turnirje. Nastop v Španiji bi bil tretji zaporedni.

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo, prva tekma:

Sobota, 17. april:

Slovenija :  Islandija 24:14 (13:7) 
Omoregie 9, Stanko in Svetik po 4; Thompson 5, Sturludottir, Hauksdottir, Jonsdottir po 2
Poročilo s tekme
Ne spreglejte