SiolNET. Sportal Rokomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Končno se je začelo premikati tudi v rokometu

0

termometer

Pri Mednarodni rokometni zvezi (IHF) so vendarle storili korak naprej in nekoliko bolj precizirali rokometna pravila. Med najvidnejšimi spremembami je gotovo natančnejše navodilo za pasivno igro.

Pravila oziroma spremembe že utečenih vzorcev bodo začela veljati s 1. julijem, tako da jih bodo sodniki lahko uporabljali že na olimpijskem turnirju v Riu. Po novem bo lahko ekipa v igro namesto vratarja poslala tudi sedmega igralca, ki mu ne bo treba nositi označevalne majice, a po drugi strani tudi ne bo imel pristojnosti branjenja. Če bo torej ta ali kateri drugi igralec preprečil priložnost za zadetek v šestmetrskem prostoru, bo njegova ekipa kaznovana s sedemmetrovko.

Protivirus za simuliranje?

Z novim pravilom bo ležanja na tleh verjetno manj. Če bo igralec dobil zdravniško pomoč, bo moral z igrišča, vrnitev pa bo mogoča šele po tretjem napadu njegove ekipe. Če bo vstopil prej, se bo to štelo kot napačna menjava, kar pomeni dvominutno izključitev.

Končno nekaj več jasnosti pri ahilovi peti športa?

Dolžina napada je ena najšibkejših točk v rokometnih pravilih. Po novem bo, ko bosta sodnika dvignila roko, kar pomeni približevanje konca napada, ekipa, ki ima žogo, imela na voljo še šest podaj. To je verjetno najvidnejša sprememba od vseh omenjenih. V igro naj bi vnesla več jasnosti.

Minuta skrajšana na 30 sekund

V zadnjem času so sodniki strožje kaznovali kršenje pravil v zadnji minuti tekme. Ta čas se bo od zdaj skrajšal na 30 sekund.

Modri karton

Ne le rumenega in rdečega, sodnika bosta imela na voljo tudi modri karton. Ta je že prestal testiranja na mladinskem svetovnem prvenstvu. Njegova funkcija pa bo nadgrajevanje rdečega kartona v smislu, da bo prejemnik modrega kartona dobil izključitev s pisnim poročilom. V praksi to pomeni, da bo o obširnejši kazni za igralce, na primer prepoved igranja na eni ali dveh tekmah, odločala še pristojna komisija.

Vsa nova plavila najdete TUKAJLE.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin