Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
11. 6. 2016,
17.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Uroš Zorman Blaž Janc Veselin Vujović rokomet

Sobota, 11. 6. 2016, 17.59

6 let, 6 mesecev

POROČILO S TEKME SLOVENIJA : NORVEŠKA

Fantastična obramba skrila napake in približala svetovno prvenstvo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
slovenija norveska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Rokometna reprezentanca je v Celju na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2017 proti Norveški visoko slavila. Bilo je 24:18. Povratna bo v sredo v Stavangerju.

Obramba rešuje tekme, vedo povedati trenerji. Če dobro braniš svoj gol, si lahko privoščiš tudi kakšen zdrs v napadu več. In Slovenci so si proti Norvežanom jih. Njihov vratar je obranil kar pet sedemmetrovk. Na kateri drugi tekmi bi lahko bilo to usodno. Razlog, zakaj tokrat ni bilo, se skriva v prvem stavku. Slovenski rokometaši potujejo na Norveško z obilno zalogo šestih golov (24:18). Četrta ekipa zadnjega evropskega prvenstva jim ni zabila niti dvajset golov.

Predvsem po zaslugi tvegane, a uspešne obrambe 3-2-1, ki jemlje veliko energije. Slovenci so je kljub utrujajoči sezoni imeli dovolj. Ob tem je Veselin Vujović predstavil dva debitanta: že uveljavljenega celjskega najstnika Blaža Janca, ki je bil s šestimi goli prvi slovenski strelec, in Ribničana Nika Henigmana, ki se je izkazal s pogumno igro in kot resen kandidat za dolgoročno rešitev na levem zunanjem položaju.

Morebitni oziroma zelo verjetni preboj na svetovno prvenstvo bi bil odlična popotnica na olimpijske igre.

Dean Bombač in Miha Zarabec. Modro sta vodila igro, a skupaj zgrešila tudi tri sedemmetrovke. | Foto: Vid Ponikvar Dean Bombač in Miha Zarabec. Modro sta vodila igro, a skupaj zgrešila tudi tri sedemmetrovke. Foto: Vid Ponikvar

Kapetan na tribuni s številčno družbo

Na tribuni dvorane Zlatorog so obsedeli kapetan Uroš Zorman, Vid Kavtičnik, Gašper Marguč, Mario Šoštarič, Urh Kastelic in Primož Prošt. Kavtičnik, Zorman in Prošt so poškodovani. Presenečenje je bilo, da je iz ekipe izpadel Marguč, a je tekma dala odgovor, zakaj. Zaradi obrambe.

To je bila čudna tekma. Bistveno prej kot 1:1 v zadetkih je bilo takšno razmerje v izključitvah. Prvi gol je padel šele v sedmi minuti, ko je s sedmih metrov zadel Jure Dolenec. Škofjeločan je kmalu nato za Slovenijo zapravil še drugo sedemmetrovko. Dobra vest za Slovence pa je bila, da je imel norveški čudežni deček Sander Sagosen že v zelo zgodnji fazi tekme dve izključitvi. A slovaška sodnika nista bila skromna niti pri slovenskih kaznih.

Obrambna zanka in več izključitev kot golov

Veselin Vujović je obrambno zanko postavil z različico 3-2-1, v kateri so imeli največ dela debitant Blaž Janc, Simon Razgor in Darko Cingesar. Stvar je delovala dobro, golov je bilo izjemno malo. A tako prejetih kot danih. Še v 15. minuti je bilo zgolj 3:3. Dotlej pa so Norvežani v izključitvah vodili s 4:3.

To je bila izjemno fizična tekma. | Foto: Vid Ponikvar To je bila izjemno fizična tekma. Foto: Vid Ponikvar
Norvežani so prvikrat povedli v 17. minuti, a je nato s prvim reprezentančnim zadetkom izenačil Janc.  Slovenija je imela vratarja – Gorazd Škof je branil zelo solidno  – in igro. Ne slabe. A ni bila učinkovita. Žiga Mlakar in Dolenec sta skupaj v prvem polčasu trikrat zadela okvir vrat. V vratih nista pristala po dva zicerja in sedemmetrovki.

Neuspel pobeg na plus tri

Dvorano in ekipo je z zadetkom iz cepelina dvignil Marko Bezjak, ki je tokrat po sili razmer igral tudi levega zunanjega. Pri Norvežanih je bil tako kot v ligi prvakov odličen Kristian Björnsen na desnem krilu. Zadel je vseh pet strelov.

Dva zaporedna gola Blaža Blagotinška sta Slovencem priskrbela prvo vodstvo za dva zadetka, ki pa ga nekaj sekund pred glavnim odmorom niso uspeli oplemenititi.

Zasijal je mladi Ribničan

To pa se je zgodilo s protinapadom vročega Janca kmalu po prihodu iz garderobe. Slovenija je nato dobila gol in zapravila napad z igralcem več. Vujović pa je tvegal in v igro poslal še enega debitanta, 20-letnega Ribničana Nika Henigmana, ki se je dvignil v skok met in zadel že po nekaj sekundah. Vajo je ponovil tudi v naslednjem napadu, a so vmes Norvežani dosegli dva gola s hitrega centra.

Nik Henigman je doživel odličen debi. | Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman je doživel odličen debi. Foto: Vid Ponikvar

Slovencem je prvič uspelo pobegniti na plus štiri (16:12) z golom Janca, ki se je tako odkupil za zgrešeno sedemmetrovko. Število teh se je pri Slovencih dvignilo že na tri. Svoj šov je z novim zadetkom, izsiljeno sedemmetrovko in odločnimi posredovanji v obrambi nadaljeval Henigman. Dvorana ni bila polna, zbralo se je dobrih tri tisoč gledalcev, a je bila zelo glasna.

Oh, te sedemmetrovke

Obramba je še vedno delovala zelo dobro. To je bil pravi boj z veliko pomaganja in čvrstosti. Vujović je 3-2-1 kombiniral s 5-1, Norvežani pa so mejo 15 golov dosegli šele na treh četrtinah tekme. Dolenec je postavil novi mejnik, kar zadeva slovensko prednost. Z igralcem več je zadel za 20:15. Žal pa se je nadaljevala kalvarija s sedemmetrovkami. Bombaču je vratar Bergerud obranil drugo in skupno že četrto to popoldne.

Kljub igralcu manj je imel Matej Gaber v rokah zicer za vnovičnih plus pet, a se je izkazal Norvežan v vratih. Sloviti Byarte Myrhol pa je zadel po hitri akciji na drugi strani.

Po eni realizirani sedemmetrovki je Mihi Zarabcu pri drugi spodletelo. A je Janc iz protinapada povišal prednost na izvrstnih 24:18. Berge pa je vzel minuto odmora. Norvežani še vedno nismo mogli pogledati proti golu, Zlatorog je rajal.

Slovencem je še posebej v prvem polčasu precej preglavic povzročal levičar Kristian Björnsen. | Foto: Vid Ponikvar Slovencem je še posebej v prvem polčasu precej preglavic povzročal levičar Kristian Björnsen. Foto: Vid Ponikvar

Bistveno bližje, a tam še ne

Dobro minuto do konca so Slovenci dobili še eno žogo. Napad se ni izšel po slovenskih željah. Bergerud je obranil 13. žogo, Norvežani pa so imeli za napad pol minute. Slovenci so tudi tokrat zaprli vse poti do gola in slavili dragoceno zmago. Vsekakor so bistveno bližje svetovnemu prvenstvu kot Norvežani, a tam še niso.

Slovenija : Norveška 24:18 (10:8)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3400, sodnika: Brunovsky in Canda (oba Slovaška).

Slovenija: Škof (8 obramb), Lesjak (2 obrambi); Blagotinšek 3, Henigman 3, Janc 6 (1), Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Skube 1, Poteko, Miklavčič, Gaber, Bezjak 2, Razgor, Zarabec 2 (1), Bombač 3 (2), Mlakar.

Norveška: Bergerud (12 obramb - 5 x 7-m); Barthold, Sagosen 2, Kristensen, Hykkerud 2, Myrhol 2, Överby, Erevik, Rambo, Tönnesen 2 (1), Joendal, Björnsen 5, Sörheim, O'Sullivan 2, Johannessen 1, Hansen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 10 (5), Norveška 1 (1).
Izključitve: Slovenija 10, Norveška 14 minut.
Rdeč karton: /.

 

Ne spreglejte