Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2022,
22.08

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

7

Natisni članek

Severna Makedonija Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca EP v rokometu 2022

Četrtek, 13. 1. 2022, 22.08

2 leti, 3 mesece

EP v rokometu 2022, 1. dan

Slovenci po trdem boju do prve zmage na EP, Francozi boljši od Hrvatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

7

Slovenija : Severna Makedonija, slovenska rokometna reprezentanca, Jure Dolenec | Jure Dolenec je bil s petimi goli prvi strelec Slovenije. | Foto Reuters

Jure Dolenec je bil s petimi goli prvi strelec Slovenije.

Foto: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva v Debrecenu po trdem boju s 27:25 (13:10) ugnala Severno Makedonijo in tako z dvema točkama odprla turnir stare celine. Na drugem srečanju v slovenski skupini A je Danska s 30:21 (18:10) ugnala Črno goro, veliko pozornosti pa je požel tudi večerni obračun med Hrvati in Francozi v skupini C, ki so ga v Szegedu s 27:22 (13:11) dobili Francozi.

Slovenska rokometna reprezentanca je z zmago odprla letošnje evropsko prvenstvo. Slovenci so v Debrecenu na prvem srečanju turnirja po trdem boju in raztrgani igri s 27:25 (13:10) odpravili reprezentanco Severne Makedonije. Za Slovenijo je bila to prva zmaga nad Makedonci na evropskih prvenstvih, do zdaj so obe tekmi dobili Makedonci. Na EP v Srbiji 2012 so klonili s 27:28, na Hrvaškem 2018 pa s 24:25.

Slovenci na prvenstvu nastopajo le z dvema vratarjema, saj je bil v torek pozitiven na testiranju na novi koronavirus vratar Aljaž Panjtar, tako da sta selektorju Ljubomirju Vranješu med vratnicama za zdaj ostala le Urh Kastelic in novinec na tovrstnih tekmovanjih Jože Baznik. Ta je na svoji prvi tekmi za Slovenijo zablestel, zaklenil vrata in si s tem prislužil tudi naziv igralca tekme.

Jože Baznik je bil v vratih Slovenije odličen. | Foto: Reuters Jože Baznik je bil v vratih Slovenije odličen. Foto: Reuters

Lazarov le v vlogi selektorja

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je pred prvo tekmo na tribuni pustil Vida Levca in Matica Grošlja. Iz vrst Severne Makedonije je že pred tekmo prišla informacija, da si je glavni zvezdnik in tudi selektor Severne Makedonije Kiril Lazarov poškodoval koleno in tako na tem prvenstvu ne bo igral. Bo pa še naprej opravljal vlogo selektorja.

A odsotnost prvega zvezdnika Makedoncev na uvodu v prvo tekmo ni zmedla. Na krilih glasnih navijačev, ki so se zbrali v Fönix Areni v Debrecenu, so bili v prvih minutah boljši nasprotnik. Slovenci na uvodu niso našli prave igre, po vrsti so zapravljali priložnosti, ogrel se je tudi vratar Makedoncev Martin Tomovski. Tekmeci Slovenije so hitro povedli s 3:0, na drugi strani pa je prvi gol za slovensko izbrano vrsto šele po dobrih šestih minutah tekme dosegel Staš Skube. Makedonci so takoj zatem zadeli za 4:1, Vranješevi izbranci pa so nato le dodali na plin in z delnim izidom 6:0 prišli do prvega vodstva na tekmi. Svoje je v vratih Slovenije dodal tudi debitant Baznik, ki se ni ustrašil odgovornosti na svoji prvi tekmi na velikih tekmovanjih. Že v prvem polčasu je zbral osem obramb.

Staš Skube je dosegel prvi gol za Slovence na EP. | Foto: Reuters Staš Skube je dosegel prvi gol za Slovence na EP. Foto: Reuters

Makedonci so po mrku nato znova zaigrali bolje, v začetku 19. minute pa so izid znova izenačili (8:8). Sledila je izjemno raztresena igra s številnimi napakami na obeh straneh, slovensko izbrano vrsto pa je v igri z odličnimi obrambami držal Baznik. Slovenski rokometaši so v zaključku prvega polčasa z delnim izidom 3:0 spet nekoliko pobegnili tekmecem in se na odmor podali s prednostjo 13:10. Jure Dolenec je v prvem polčasu dosegel pet zadetkov.

Tudi drugi polčas minil s padci v igri

Slovenski rokometaši so na začetku drugega polčasa pokazali povsem drugačno igro kot v uvodu srečanja. Razigral se je Blaž Janc, dvakrat pa so Slovenci zadeli tudi na prazna vrata Makedoncev. V četrti minuti drugega polčasa so Vranješevi varovanci prvič povedli s petimi goli razlike (17:12), a je nato sledil že viden scenarij oziroma nov padec v igri Slovenije, ki so ga Makedonci kaznovali zadetek za zadetkom. Makedonci so v 39. minuti znižali rezultat le na gol zaostanka (19:18), v 45. minuti tekme pa je tretjo izključitev prejel še Matic Suholežnik, ki je tako predčasno končal srečanje. Slovenci so nato nekoliko pobegnili nasprotniku, a so se po trdem boju Makedonci nekaj minut pred koncem približali na gol zaostanka, vendar zmaga Slovenije ni bila več ogrožena. Na koncu so Slovenci kljub številnim napakam v igri zmagali s 27:25 in se veselili prve zmage na EP.

Slovenci so imeli tudi podporo s tribun dvorane v Debrecenu. | Foto: Reuters Slovenci so imeli tudi podporo s tribun dvorane v Debrecenu. Foto: Reuters

V slovenski izbrani vrsti je bil s petimi goli najučinkovitejši Jure Dolenec, ki je vse zadetke dosegel že v prvem polčasu. Blaž Blagotinšek je tekmo končal pri štirih zadetkih. Filip Kuzmanovski je bil z osmimi goli najboljši strelec Severne Makedonije.

Po današnji tekmi Slovenijo v skupini A v soboto čaka Danska, v ponedeljek pa še Črna gora. Glavni cilj Slovenije je napredovanje na turnirju, ki si ga bo po podatkih Evropske rokometne zveze moč ogledati v 114 državah. V glavni del prvenstva se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz skupine. 

Slovenija je na dozdajšnjih svojih dvanajstih evropskih prvenstvih najboljši rezultat dosegla na domačih tleh leta 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji leta 2020 se je prebila v polfinale, a nato zasedla četrto mesto.

Mikkel Hansen je dosegel deset zadetkov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mikkel Hansen je dosegel deset zadetkov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Danska boljša od Črne gore, poraz gostiteljev

Na drugi tekmi v skupini A je Danska zvečer brez težav s 30:21 ugnala Črno goro. Na tej tekmi je blestel Mikkel Hansen, prvi zvezdnik danske izbrane vrste, ki je že v prvi polovici tekme Črni gori zabil sedem golov, na koncu pa zbral deset zadetkov.

Za prvo presenečenje pa so poskrbeli Nizozemci, ki so so na uradni otvoritveni tekmi v madžarski prestolnici pred 20.000 gledalci, na kolena položili eno od gostiteljic letošnjega zaključnega turnirja, Madžarsko. Nizozemci so slavili s 30:28. Pri Nizozemski je blestel Kay Smits, ki je zabil deset golov, pri Madžarski pa je bil najbolj učinkovit nekdanji igralec Celja Mate Lekai z osmimi zadetki.

Zoran Roganović
Sportal Težavam ni konca ne kraja: zdesetkani Črnogorci morajo v drug hotel
slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Hrvaška, Ljubomir Vranješ
Sportal Po pritožbah Francozov so se oglasili tudi Slovenci

Madžarska/Slovaška: EP, moški, 1. krog:

Četrtek, 13. januar:
Skupina A (Debrecen):

Slovenija : Severna Makedonija  27:25 (13:10)
Dolenec 5, Blagotinšek 4, Janc, Kodrin in Skube 3; Kuzmanovski 8

Danska : Črna gora 30:21 (18:10)

Skupina B (Budimpešta):
Madžarska : Nizozemska 28:31 (10:13)

Skupina C (Szeged):
Srbija : Ukrajina 31:23 (17:11)
Hrvaška : Francija 22:27 (11:13)

Skupina E (Bratislava):
Španija : Češka 28:26 (14:11)
Švedska : BiH 30:18 (17:11)

Skupina F (Košice):
Rusija : Litva 29:27 (14:9)
Norveška : Slovaška 35:25 (15:11)

slovenska rokometna reprezentanca, Slovenija : Hrvaška
Sportal Loterija v boju za evropsko slavo, v kateri imajo svoje načrte tudi Slovenci
Nikola Karabatić
Sportal Francoska zvezdnika zgrožena nad razmerami na EP
 
Ne spreglejte