Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
14.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Natisni članek

kvalifikacije za evropsko prvenstvo Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 10. 10. 2018, 14.30

5 let, 6 mesecev

Seznam slovenske rokometne reprezentance za prvi cikel kvalifikacij za EP 2020

Brez kapetana, a z novimi močmi v boj za evropsko prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Veselin Vujović | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović je predstavil seznam kandidatov članske izbrane vrste pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Eno izmed presenečenj na seznamu slovenskega selektorja je vrnitev Deana Bombača. Slovenija se bo v kvalifikacijah v skupini štiri pomerila z Latvijo, Estonijo in Nizozemsko. Prva tekma izbrance Veselina Vujovića čaka 24. oktobra proti Latviji.

Slovenska reprezentanca bo 24. oktobra začela novo poglavje. V boju za nastop na evropskem prvenstvu leta 2020, ki ga bodo prvič v zgodovini gostile tri države (Avstrija, Švedska in Norveška), bodo Slovenci odigrali šest tekem. Prvi dve srečanji slovensko izbrano vrsto čakata že konec tega meseca, ko bodo Slovenci najprej v mariborski Lukni gostili Latvijce, štiri dni kasneje pa jih čaka dvoboj z Estonijo v Talinu. Slovenska reprezentanca je pred novim ciklom doživela nekaj sprememb.

Vrnitev Bombača

Dean Bombač se vrača v slovensko reprezentanco. | Foto: Vid Ponikvar Dean Bombač se vrača v slovensko reprezentanco. Foto: Vid Ponikvar V izbrano vrsto se vrača Dean Bombač, ki je za Slovenijo zadnjič nastopil na olimpijskih igrah pred dobrima dvema letoma. "Ko je Bombač odšel h Kielcam, je bila njegova pripravljenost slaba, v letošnji sezoni, ko igra za madžarski Pick Szeged, pa je znova v pravi formi. Trener mu nameni veliko minut in svobodo na igrišču, zato si zasluži mesto v slovenski reprezentanci," je polemike okoli koprskega rokometaša razrešil Vujović.

Na seznamu Veselina Vujovića sta tudi Mario Šoštarič in Gregor Ocvirk. "Ocvirk odlično igra pri Vardarju, hkrati se je izkazal na mladinskem evropskem prvenstvu v Celju, kjer je Slovenija osvojila naslov evropskih prvakov," je o svoji odločitvi še povedal slovenski selektor.

Kavtičnik in Bezjak z dodatnim počitkom

Za slovensko izbrano vrsto pa v prvem ciklu ne bosta zaigrala dozdajšnji kapetan Vid Kavtičnik in Marko Bezjak. Obema želi Vid Kavtičnik v tem ciklu kvalifikacij najverjetneje ne bo zaigral za Slovenijo. | Foto: Sportida Vid Kavtičnik v tem ciklu kvalifikacij najverjetneje ne bo zaigral za Slovenijo. Foto: Sportida selektor nameniti nekaj dodatnega počitka. "Oba sta dobila premor, saj imata v svojih klubih velike obveznosti in veliko igrata. Mislim, da ju v tem ciklu ne potrebujemo in da bosta kasneje bolj pripomogla k naši reprezentanci," je o izkušenih igralcih v slovenski reprezentanci povedal Vujović.

Kavtičnik je sicer na širšem seznamu slovenskega selektorja in bo zaigral, če bo Slovenija oslabljena na položaju desnega zunanjega. Kapetanski trak, ki ga je do zdaj nosil Kavtičnik, bo v prvem ciklu kvalifikacij po besedah selektorja prevzel eden od dvojice Jure Dolenec in Borut Mačkovšek

Seznam povabljenih rokometašev za 1. cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020:

Vratarji: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Zagreb), Urban Lesjak (Hannover).
Krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Matic Verdinek (Gorenje).
Zunanji igralci: Dean Bombač, Nik Henigman (oba Pick Szeged), Jure Dolenec (Barcelona), Matic Grošelj, Rok Ovniček (oba Celje Pivovarna Laško), Borut Mačkovšek (Veszprem), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Gregor Ocvirk (Vardar), Miha Zarabec (Kiel).
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Meškov Brest), Matic Suholežnik (Dunkerque).

Motivirani in pripravljeni za delo

Po razočaranju na januarskem evropskem prvenstvu in junijskih dodatnih kvalifikacijah za preboj na svetovno prvenstvo je slovenska izbrana vrsta po besedah Vujovića izredno motivirana in pripravljena na profesionalno delo. "Prav vsi si želimo kvalifikacijski cikel oddelati na najvišji mogoči ravni in si po zadnjih neuspehih poskušati povrniti omajano samozavest. Vendar ne bo lahko. Sploh Nizozemci lahko presenetijo, so tudi ena redkih reprezentanc, ki je ugnala Norveško," je o enem od nasprotnikov slovenske izbrane vrste povedal Vujović.

Skupina 4

Sreda, 24. oktober, Maribor:
Slovenija : Latvija

Nedelja, 28. oktober:
Estonija : Slovenija

Drugi sklop kvalifikacij:

Četrtek, 11. april 2019:
Nizozemska : Slovenija

13. ali 14. april 2019:
Slovenija : Nizozemska

12. ali 13. junij 2019:
Latvija : Slovenija

15. ali 16. junij 2019:
Slovenija : Estonija

Na prvenstvo še 20 reprezentanc

V kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu bo nastopilo 32 reprezentanc, ki so razdeljene v osem skupin po štiri. Na glavni turnir se uvrstijo najboljši dve reprezentanci vsake skupine ter štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe, na evropsko prvenstvo pa so že uvrščene gostiteljice prvenstva in Španija, ki si je nastop prislužila z osvojitvijo zadnjega evropskega naslova.

Najboljša uvrstitev Slovenije na evropskih prvenstvih je drugo mesto, ki ga je slovenska reprezentanca osvojila leta 2004 na domačem igrišču. Štiri leta prej so Slovenci osvojili peto mesto, leta 2012 v Srbiji so bili šesti. Na letošnjem evropskem prvenstvu so Slovenci osvojili osmo mesto in s tem nekoliko zaostali za pričakovanji, ki jih je ustvarila lanska bronasta medalja na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Sportal Celjani blizu poloma v Szegedu
Nikola Karabatić
Sportal Presenečenje in pol na treningu upov Gorenja

 

Ne spreglejte