Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
20. 8. 2016,
9.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Stefan Marković Nikola Jokić Miroslav Raduljica Aleksandar Đorđević Miloš Teodosić Srbija košarka Rio 2016

Sobota, 20. 8. 2016, 9.17

6 let, 6 mesecev

Srbija slavi: v Riu dobila, kar so si v državi vsi želeli

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Srbija rio 2016 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Deja vu sredi Ria. V velikem finalu olimpijskega košarkarskega turnirja bomo videli ponovitev finala s svetovnega prvenstva iz leta 2014. Za zlato medaljo se bosta pomerili Srbija in ZDA. V Srbiji zaradi novega uspeha vlada prava evforija.

Izbranci Aleksandra Đorđevića so najprej v izjemno razburljivem četrtfinalu premagali sosede Hrvate, kar jim je dalo krila, da so nato v polfinalu povsem zajezili Avstralce in se s 87:61 veselili uvrstitve v finale.

Ta jim zagotavlja vsaj srebrno odličje, v igri pa je še zlato, a nasproti stojijo favorizirani Američani, ki so v drugem polfinalu z 82:76 premagali Španijo.

Mojster Teodosić

Miloš Teodosić je pravi vodja na parketu. | Foto: Getty Images Miloš Teodosić je pravi vodja na parketu. Foto: Getty Images "Zasluženo smo se uvrstili v finale. Po tej zmagi ostajam miren. Rad imam te fante, državo, dres in užival bom v tej medalji, ne glede na to, kakšna bo," je za srbske medije takoj po zmagi povedal Đorđević.

Srbijo je popeljal do velikega finala že pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer so njegovi izbranci morali priznati premoč prav Američanom, s katerimi se bodo pomerili v nedeljo ob 20.45.

Z novim velikim uspehom vlada v Srbiji prava košarkarska evforija, tamkajšnji mediji pa pozivajo prebivalce, naj za nedeljo zvečer odpovedo vse načrtovane aktivnosti in spodbujajo njihovo reprezentanco pred televizijskimi zasloni. Dobili so, kar so si vsi želeli. Spopad s košarkarji iz lige NBA za zlato medaljo.

Pri Srbih je bil v petek izjemno razpoložen Miloš Teodosić, ki je 22 točk dosegel v prav toliko minutah, temu pa dodal pet podaj.

"Hvala vam, ker sta z nami pozno pokonci"

Nikola Jokić bo tudi v nedeljo bil bitko s Kevinom Durantom. | Foto: Getty Images Nikola Jokić bo tudi v nedeljo bil bitko s Kevinom Durantom. Foto: Getty Images "Igrali smo drug za drugega. Hvala soigralcem, strokovnemu vodstvu in vam gledalcem, ker ste zaradi nas tako pozno pokonci," je v kamero RTS-a dejal član Denver Nuggets Nikola Jokić in nato nadaljeval: "Na vsaki tekmi igramo ekipno. Finale je le ena tekma in vse se lahko zgodi. Američane lahko premagamo, a tudi izgubimo za 40 točk. Vem le to, da bomo na parketu garali."

Srbi in Avstralci so se na olimpijskih igrah v Riu že pomerili v skupinskem delu, takrat pa so bili uspešnejši Avstralci, ki so zmagali s 95:80. V polfinalu so Srbi z odlično obrambo pustili tekmeca pri vsega 61 točkah, v napadu pa za razliko od prvega obračuna bili še nekoliko bolj učinkoviti (87 točk).

"Ostal sem brez besed. Dvakrat nas na tem turnirju niso mogli premagati. Igrali smo kot moški in bili dodatno motivirani. Pozabimo Avstralce in se pripravimo na Američane," je dejal Stefan Marković, ki je bil stoodstotno učinkovit pri metu in tekmo končal pri 14 točkah (2/2 trojke, 3/3 za dve točki, 2/2 prosti meti).

Srbi so se v Riu prav tako že pomerili z zvezdniki lige NBA in izgubili z vsega 91:94. S 25 točkami je bil takrat najbolj razpoložen Jokić, 18 pa sta jih prispevala Teodosić in Miroslav Raduljica. Ali jim lahko v nedeljo uspe veliki met?

Ne spreglejte