Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
19. 7. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

Rio 2016 Rokometna reprezentanca Veselin Vujović rokomet olimpijske igre

Torek, 19. 7. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

Rokometna reprezentanca se seli na Primorsko

Seznam za Rio, ki lahko ogrozi ali oplemeniti kariero

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

rokometna reprezentanca vujovic dolenec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Iz Štajerske se rokometna reprezentanca seli na Primorsko. V petek bo v Kopru odigrala tekmo s Hrvaško. Okvirni seznam udeležencev za Rio ostaja skrivnost.

Še dva tedna priprav sta pred slovensko rokometno reprezentanco pred olimpijskimi igrami. Rokometaši želijo nadaljevati ježo na uspešnem pomladansko-poletnem valu, ki je prinesel uvrstitev v Rio in na svetovno prvenstvo prihodnje leto. Glede na vzdušje, kakršno je ekipo prevevalo po razočaranju na evropskem prvenstvu, je to malokdo pričakoval.

''Mislim, da mi igralci in javnost bolj verjamejo. Navadili so se na moja čustva in agresivnost. Jaz sem transparenten. Vidi se, kdaj sem razpoložen in kdaj jezen. Mislim, da so igralci dojeli, da to počnem v njihovo dobro. Ekipa, ki se uvrsti na evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre, mora verjeti človeku, ki dela z njo. Jaz pa verjamem njim, brez igralcev ne bi dosegli svojih ciljev," selektor Veselin Vujović bistveno bolje kot pred pol leta pozna igralce in oni njega.

Slovenija bo do začetka olimpijskih iger odigrala še tri ogrevalne tekme, med katerimi se bo izkristalizirala ekipa. Veselin Vujović bo v Brazilijo popeljal 16 ali 17 igralcev, dva ali trije izmed njih bodo rezerva za primer poškodb. Na vsaki tekmi bo lahko računal na 14-erico. Slovenski tekmeci so Egipt, Brazilija, Švedska, Nemčija in Poljska.

Koga je/bo prečrtal?

Že ob prihodu na slovensko klop pred dobrim letom je podčrtal, da bo lahko delal s skupino odličnih igralcev. Zdaj ga muči glavobol zaradi krčenja ekipe pred Rio. Seznam 15 igralcev je moral že oddati Olimpijskemu komiteju Slovenije, igralcem in javnosti pa ga še ni izdal. Naknadno bo določil še dva rokometaša. V Rio jih bo vključno s tremi rezervami potovalo 17, na pripravah je 19 igralcev.

Vujović imena izbrancev drži v tajnosti. | Foto: Vid Ponikvar Vujović imena izbrancev drži v tajnosti. Foto: Vid Ponikvar

''S svojo odločitvijo lahko nekomu ogroziš ali narediš kariero. Če igralec na olimpijskih igrah nastopi dobro, ga išče pol Evrope. Poleg tega je treba biti objektiven do sebe, na igre popeljati tiste, ki so v najboljši formi. Časa za čakanje nanjo preprosto ni,'' se pomembnosti odločitve, ki je za igralce psihično obremenjujoča, zaveda Črnogorec.

Seznam za kariere morda le ni tako zelo usoden, saj je večina igralcev nameščena v uglednih klubih. A olimpijske igre so smetana na torti športnega udejstvovanja, izkušnje z njih pa imata le Uroš Zorman in Vid Kavtičnik.

Večina njegovih kolegov, selektorjev reprezentanc, s katerimi bo igrala Slovenija na OI, je ekipe že določilo. Za Vujovića bodo to četrte olimpijske igre. Enkrat je osvojil zlato medaljo, enkrat bronasto, enkrat pa je bil kot selektor četrti. Zavidljiva statistika, ni kaj.

Koper je letošnjega januarja pozdravil najvišjo zmago nad Hrvaško v zgodovini, za 15 golov. Hrvati so nato na Poljskem osvojili bronasto kolajno, Slovenci pa so bili 14. | Foto: Vid Ponikvar Koper je letošnjega januarja pozdravil najvišjo zmago nad Hrvaško v zgodovini, za 15 golov. Hrvati so nato na Poljskem osvojili bronasto kolajno, Slovenci pa so bili 14. Foto: Vid Ponikvar

Prihajajo Hrvati

Po zmagah nad Tunizijo, druga v Trbovljah je bila s 15 goli še posebej prepričljiva, bodo Slovenci odigrali še dve tekmi s Hrvaško. Prvo v petek v koprski Bonifiki (18.00), kjer je vedno izvrstno vzdušje.

''Ne dvomim, da bo dvorana polna in ne dvomim, da so Hrvati izjemno motivirani po visokem porazu na pripravah za evropsko prvenstvo. Prav je, da bo to tekma visoke napetosti in adrenalina. Le tako bova tako Željko Babić kot jaz vedela, na kakšni ravni sta najini ekipi,'' se prijateljskih tekem, ki so več kot le to, vselej veseli Vujović. V torek se bosta ekipi pomerili še v Opatiji.

V akciji tudi kadetinje

Danes se v Bratislavi začenja svetovno prvenstvo za kadetinje, na katerem bo igrala tudi slovenska ekipa pod vodstvom Milana Ramšaka. Dekleta, ki so na lanskem evropskem prvenstvu s to generacijo osvojila 5. mesto, bodo v prvem delu igrale z Uzbekistanom, Egiptom, Slovaško, Argentino in z Dansko.

"Veseli me, da bodo lahko rokometašice tudi to poletje odigrale vrsto kakovostnih tekem, kar jim bo koristilo v nadaljnjem razvoju. Želimo si, da se prebijemo v drugi del tekmovanja in potem z malo sreče v osmini finala dobimo čim bolj ugodne tekmice, jih tudi premagamo in tako pred evropskim prvenstvom 2017 s to generacijo v Sloveniji naredimo odličen rezultat," je pred odhodom med drugim dejal selektor Ramšak.

 

Ne spreglejte