Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 9. 2016,
13.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Rio de Janeiro olimpijske igre Rio 2016

Četrtek, 8. 9. 2016, 13.25

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja v aferi o preprodajanju olimpijskih vstopnic?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natančno štiri tedne po izbruhu afere s preprodajo olimpijskih vstopnic v Riu de Janeiru se na slovensko olimpijsko družino ni spomnil noben brazilski preiskovalni organ. V središču dogajanja ostaja Irec Patrick Hickey, ki je bil prisiljen dodobra podaljšati svoj obisk največje južnoameriške države.

Sporne olimpijske vstopnice še vedno dvigujejo brazilski prah. | Foto: Reuters Sporne olimpijske vstopnice še vedno dvigujejo brazilski prah. Foto: Reuters

V sredo je na štadionu Maracana v Riu de Janeiru zagorel ogenj paraolimpijskih iger, svojega epiloga pa medtem niso dočakale številne olimpijske zgodbe. Mednje spada tudi afera s preprodajo vstopnic, ki je izbruhnila pred natančno štirimi tedni.

Takrat je brazilska policija aretirala več kot deset osumljencev, ki naj bi sodelovali v nečednih poslih na črnem trgu, katerih skupna vrednost naj bi znašala kar 2,6 milijona evrov. V središču dogajanja je bil predvsem predsednik irskega olimpijskega komiteja Patrick Hickey, ki naj bi preprodajalcem odprl pot do večjega števila vstopnic.

Izkušeni 71-letni irski športni funkcionar je sicer pretekli teden lahko zapustil pripor v Riu, vseeno pa so mu brazilske oblasti odvzele potni list in prepovedale odhod iz države do konca postopka.

Kot je za agencijo Associated Press povedal Marcos Kac, ki vodi preiskavo, so že našli dovolj dokazov, ki nekdanjega predsednika združenja evropskih olimpijskih komitejev (v tej vlogi ga je po odstopu pretekli mesec kot vršilec dolžnosti nasledil Janez Kocijančič) povezujejo s predajo vstopnic nepooblaščenemu prodajalcu.

Olimpijskih iger 2016 še zdaleč niso zaznamovale le športne zgodbe | Foto: Olimpijskih iger 2016 še zdaleč niso zaznamovale le športne zgodbe

Kaj pa Slovenci?
Z afero je bila povezana tudi Slovenija, saj se je na črnem trgu znašlo nekaj vstopnic (za finale nogometne tekme) iz slovenske kvote. To je razkril brazilski spletni portal UOL, a vse do danes se z vprašanji o spornih vstopnicah na Olimpijski komite Slovenije ni obrnil še nihče iz Mednarodnega olimpijskega komiteja, organizacijskega odbora iger ali kateregakoli brazilskega preiskovalnega organa. Odprto ostaja vprašanje, kako so se vstopnice, ki jih Slovenci niso izkoristili, znašle v rokah preprodajalcev.
"Že med igrami smo pojasnili, da je OKS vse stopnice, ki jih je potreboval za sponzorski program, goste in agencijo Kompas, porabil. Imeli smo pogodbo s podjetjem Cartan Tours, ki je pridobil pravico do prodaje vstopnic na slovenskem območju. Kako in zakaj so se vstopnice znašle pri preprodajalcih, nam ni znano. Verjamem, da se s tem ukvarjajo v Braziliji," pojasnjuje predstavnik za stike z javnostmi pri OKS Brane Dmitrović.

Patrick Hickey (levo) je ostal v Braziliji, Thomas Bach se (še) ni vrnil. | Foto: Reuters Patrick Hickey (levo) je ostal v Braziliji, Thomas Bach se (še) ni vrnil. Foto: Reuters

Predsednika Bacha (še) niso dočakali

Brazilski preiskovalni organi so se – po poročanju brazilskega časnika Globo - skušali o aferi, predvsem o delovanju Irca Hickeyja in njegovem spletnem dopisovanju z vrhom olimpijskega komiteja, pogovoriti tudi s Thomasom Bachom. Predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja so namreč pričakovali na sredinem odprtju paraolimpijskih iger. Zaman. Bach je vnovično pot v Brazilijo odpovedal zaradi udeležbe na pogrebu nekdanjega zahodnonemškega predsednika Walterja Scheela. V vodstvu Mednarodnega olimpijskega komiteja pa so sporočili, da bodo brez omahovanja sodelovali v preiskavi, medtem ko pa se do zapisov v medijih o Hickeyju ne bodo opredeljevali.

Ne spreglejte