Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

1

Natisni članek

Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

TOP 10 škandalov, ki so pretresli olimpijski Rio de Janeiro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

1

kolaž | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so se kopičili rekordi, čustva ob neizmernem veselju in razočaranju, ki bo skelelo do prihodnjih iger v Tokiu, žal so veliko prostora v javnih debatah in medijih zasedli tudi škandali in neprijetni trenutki. Zbrali smo jih deset.

Škandali običajno zakrijejo pozitivne dosežke, tako kot se je to zgodilo tudi v primeru ameriških plavalcev, ki so po olimpijski zmagi v štafeti z lažjo uničili ves trud, ki so ga vložili v svoj olimpijski nastop, in vso slavo, ki bi jim sicer pripadla.

1. Ameriški lažnivi kljukci ali kratka je pot od junaka do bedaka

Ryan Lochte, James Feigen, Gunnar Bentz in Jack Conger bi se v ZDA lahko vrnili kot junaki – na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so namreč v štafeti 4 x 200 prosto (Feigen na 4 x 100) osvojili naslov olimpijskih prvakov –, tako pa se vračajo kot bedaki.

Črpalka, ki bo zaznamovala življenje ameriške plavalne četverice.  | Foto: Getty Images Črpalka, ki bo zaznamovala življenje ameriške plavalne četverice. Foto: Getty Images

Po nočnem razgrajanju na eni od bencinskih črpalk v mestu, ki je gostilo športni vrhunec leta 2016, se jim je življenje obrnilo na glavo. Da bi prikrili resnico, v kateri so nastopali kot vandali in razuzdanci, ki opiti uničujejo inventar objekta in škodo po pregovarjanju poravnajo pri oboroženih varnostnikih, so si izmislili svojo zgodbo. V njej so zaigrali vlogo žrtve. Vlogo nedolžnih športnikov, ki se ob vračanju z zabave v olimpijski francoski hiši znajdejo na prizorišču ropa.

Usodna vrata, ki jih je razdejal eden od plavalcev, za kar so oboroženi varnostniki zahtevali plačilo. Američani so zgodbo javnosti predstavili povsem drugače, predvsem pa v njihovo korist. | Foto: Getty Images Usodna vrata, ki jih je razdejal eden od plavalcev, za kar so oboroženi varnostniki zahtevali plačilo. Američani so zgodbo javnosti predstavili povsem drugače, predvsem pa v njihovo korist. Foto: Getty Images

A ker ima laž kratke noge (in ker so bile na prizorišču dogodka varnostne kamere), so jim hitro stopili na prste. Plavalni zvezdnik Lochte ima 12 olimpijskih odličij, od tega šest zlatih, a ni ravno preveč bister mladenič. Potem ko je zgodba štirih plavalnih mušketirjev začela puščati na vseh koncih, so se nanj zgrnile obtožbe o laganju. Na Twitterju se je opravičil in posul s pepelom. Incident obžalujejo tudi njegovi plavalni sotrpini, a škoda je storjena in težko jo bo popraviti. Mednarodni olimpijski komite je medtem že sprožil preiskavo.

Ryan Lochte ima sicer res 12 olimpijskih odličij, a po inteligenci ni nikoli slovel. | Foto: Instagram/Getty Images Ryan Lochte ima sicer res 12 olimpijskih odličij, a po inteligenci ni nikoli slovel. Foto: Instagram/Getty Images

2. Afera olimpijske vstopnice, ki je omadeževala tudi ime Slovenije

Afera o nezakoniti preprodaji olimpijskih vstopnic, katerih vrednost naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev, se je dotaknila tudi Slovenije.  

Del zaseženih vstopnic, ki se je znašel na črnem trgu, naj bi spadal v kvoto, namenjeno Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS). Za zdaj na OKS kakršnokoli vpletenost v afero zanikajo, so pa potrdili sodelovanje z ameriškim podjetjem Carton Tours, ki ga povezujejo z nečednostmi.

Kako se bo razpletla afera s prodajo olimpijskih vstopnic na črnem trgu? | Foto: Getty Images Kako se bo razpletla afera s prodajo olimpijskih vstopnic na črnem trgu? Foto: Getty Images

Irca Patricka Hickeya, predsednika Olimpijskega komiteja Irske in vodjo združenja evropskih olimpijskih komitejev, je na njegovem položaju začasno nasledil slovenski predstavnik, dolgoletni predsednik OKS Janez Kocijančič.  

Patricka Hickeya, zaradi domnevne vpletenosti v preprodajo olimpijskih vstopnic je trenutno v priporu, je na položaju vodje združenja evropskih olimpijskih komitejev nadomestil nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. | Foto: Getty Images Patricka Hickeya, zaradi domnevne vpletenosti v preprodajo olimpijskih vstopnic je trenutno v priporu, je na položaju vodje združenja evropskih olimpijskih komitejev nadomestil nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Foto: Getty Images

3. Maratonski seks na predvečer športnega vrhunca

Za žgečkljiv škandal, za katerega se čudimo, da je sploh pricurljal v javnost, je poskrbela 20-letna atraktivna brazilska skakalka v vodo Ingrid Oliveira. Pred finalnim nastopom v sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa je noč preživela v postelji z brazilskim kajakašem Pedrom Henriquejem Goncalvesom, 23-letnim mladeničem s prikupnim nasmeškom in aktivnim "Instagramerjem". Ta se je v finalu pomeril s pozneje srebrnim Petrom Kauzerjem.

Ingrid Oliviera in Giovanna Pedrosa sta računali na odličen nastop pred domačimi navijači ...  | Foto: Getty Images Ingrid Oliviera in Giovanna Pedrosa sta računali na odličen nastop pred domačimi navijači ... Foto: Getty Images

Brazilski kajakaš Pedro Henrique Goncalves je bil tudi v času olimpijskih iger izredno aktiven na družbenih omrežjih:

 

 

E para terminar o dia de descanso 👊🏼🇧🇷🏆 Amanhã começa tudo novamente, semana decisiva!

A photo posted by ᴘᴇᴅʀᴏ ʜᴇɴʀɪǫᴜᴇ ɢᴏɴçᴀʟᴠᴇs-ᴘᴇᴘᴇ (@pepehgoncalves) on

Razumljivo je, da naslednji dan ni bila preveč olimpijsko razpoložena, še manj pa njena tekmovalna partnerica, 17-letna Giovanna Pedroso, ki jo je Oliveira zaradi posteljnih užitkov celo vrgla iz sobe. Pedrosa jo je besna raztrgala pred mediji in že napovedala konec sodelovanja. Dekleti sta v finalu namreč zasedli zadnje mesto. Grešnica je dogodek komentirala s puhlico: "Vsakdo greši."

... a sta pristali na zadnjem mestu v finalu. Seks in spor sta povzročila preveliko škodo.  | Foto: Getty Images ... a sta pristali na zadnjem mestu v finalu. Seks in spor sta povzročila preveliko škodo. Foto: Getty Images

4. Namesto da bi užival, so ga dvakrat izžvižgali

Kljub pregovornemu olimpijskemu duhu, ki narekuje športno navijanje, pa smo bili v preteklih dneh kar nekajkrat priča nešportnemu navijanju, predvsem s strani brazilskih navijačev. To je na lastni koži občutil tudi francoski atlet Renaud Lavillenie, ki se je v finalu skoka s palico za zmago "udaril" z Brazilcem Thiagom Brazom da Silvo in ki so mu navijači glasno žvižgali.

Francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie v Riu de Janieiru ni bil deležen športnega navijanja. Ravno obratno: brazilski navijači, ki so spodbujali domačega aduta Thiaga Braza de Silvo, novega olimpijskega prvaka, so ga kar dvakrat izžvižgali. | Foto: Getty Images Francoski skakalec ob palici Renaud Lavillenie v Riu de Janieiru ni bil deležen športnega navijanja. Ravno obratno: brazilski navijači, ki so spodbujali domačega aduta Thiaga Braza de Silvo, novega olimpijskega prvaka, so ga kar dvakrat izžvižgali. Foto: Getty Images

V navalu jeze jim je s prstom, obrnjenim navzdol, pokazal, kaj si misli o njihovem nešportnem vedenju, bes pa je ubesedil tudi v izjavi, kjer je žvižganje primerjal z nacisti iz leta 1936, ki na olimpijskih igrah v Berlinu niso mogli sprejeti zmag temnopoltega atleta Jesseja Owensa. Pozneje se je za to izjavo tudi opravičil.

Na enega od športnih vrhuncev kariere ne bo imel lepih spominov. | Foto: Getty Images Na enega od športnih vrhuncev kariere ne bo imel lepih spominov. Foto: Getty Images

Na podelitvi kolajn je Francoz celo zajokal – zasedel je drugo stopničko –, saj so ga izžvižgali tudi na zmagovalnem odru. Nad nešportnim vedenjem navijačev sta bila zgrožena tudi zmagovalec da Silvo in tretjeuvrščeni Američan Sam Kendricks, prav tako je takšno obnašanje presenetilo predsednika MOK Thomasa Bacha, ki je dejanje (tudi na Twitterju) označil kot nesprejemljivo. Poleg olimpijskega prvaka ga je v zaodrju tolažil tudi legendarni Sergej Bubka.

Predsednik MOK Thomas Bach je bil osupel nad nešportnim navijanjem:

5. Zelena bazenska mlakuža

Precej negativne pozornosti na olimpijskih igrah v Braziliji je požela tudi zelena voda v bazenih, namenjenih skokom v vodo, vaterpolu in sinhronemu plavanju.  

Voda v bazenu je bila sumljivo zelene barve. | Foto: Getty Images Voda v bazenu je bila sumljivo zelene barve. Foto: Getty Images
  
Po nekajdnevnem preverjanju in testiranju ter zagotavljanju, da je za zeleno barvo krivo pomanjkanje nekaterih kemikalij, ki so spremenile pH-vrednost vode in da ta ni nevarna za zdravje, so se organizatorji vendarle odločili, da vodo zamenjajo. A le v velikem bazenu, namenjenem sinhronemu plavanju. Tam se morajo nastopajoči videti, da lahko usklajujejo gibe, kar pa je v temno zeleni vodi težko.

Kot je za Delo komentirala zdravnica slovenske olimpijske odprave Nada Rotovnik Kozjek, so odkrili, da so za zeleno vodo krive čistilne naprave, ker naj bi v filtrirani vodi ostajali delci, ki lomijo svetlobo tako, da je voda videti zelenkasta.

6. Gospodar krogov pogledal v kozarce in predčasno zapustil Rio

Nespametno potezo, ki ni ostala nekaznovana, si je privoščil Nizozemec Yurij van Gelder. Telovadec, bolj znan pod vzdevkom Gospodar krogov, se je po osmem mestu v kvalifikacijah na krogih odpravil proslavit uvrstitev v finale.

Yurij Van Gelder po vsaki uvrstitvi v finale spije nekaj piv. Njegova metoda "proslavljanja" se v Riu ni obnesla.  | Foto: Reuters Yurij Van Gelder po vsaki uvrstitvi v finale spije nekaj piv. Njegova metoda "proslavljanja" se v Riu ni obnesla. Foto: Reuters

V olimpijsko vas se je opit vrnili šele v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne in dočakal kazen. Vodstvo nizozemskega olimpijskega komiteja mu je zaradi "resnih kršitev ekipnih pravil" pokazalo vrata in ga posadilo na prvo letalo za Amsterdam.

Nizozemec je priznal, da je spil le štiri ali pet piv. V svoj zagovor je dodal, da ni vedel, da ga naslednji dan čaka trening ter da, "ko se uvrstimo v finale, vedno tako ravnamo". 33-letnik se je nato pritožil še na nizozemsko sodišče, kjer so njegovo pritožbo zavrnili. Stari znanec prekrškov – leta 2009 je dopinški preizkus pokazal, da je užival kokain – je tako ostal brez finala, a napovedal, da se bo vrnil, saj ljubi svoj šport.

7. Egipčan pozabil na vrednote in olimpijski duh

Judo, šport, v imenu katerega se skriva uglajenost. A na tatamijih v Riu ni bilo vedno tako. Za eno od potez, daleč od uglajenosti, je poskrbel judoist Islam El Shehaby. Egipčan po izgubljenem boju z Izraelcem Orom Sassonom nasprotniku ni hotel dati roke, prav tako se ni hotel prikloniti, kot je navada v judu.

Egipčan Islam El Shehaby po porazu z Izraelcem Or Sassonom nasprotniku ni hotel stisniti roke in se prikloniti. | Foto: Getty Images Egipčan Islam El Shehaby po porazu z Izraelcem Or Sassonom nasprotniku ni hotel stisniti roke in se prikloniti. Foto: Getty Images

Po ne zgolj nespoštljivem obnašanju, pač pa tudi hudi kršitvi bontona juda, so se oglasili predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in dejali, da je bilo njegovo obnašanje "v nasprotju s prijateljskim duhom in vrednotami OI". Njegovo ravnanje je obsodil tudi egiptovski olimpijski komite in ga predčasno poslal domov.

El Shehabyja naj bi nacionalisti celo nagovarjali, naj zaradi napetosti med državama sabotira dvoboj s poznejšim dobitnikom bronaste kolajne Orom Sassonom.

8. Krogla v novinarskem središču in bombni preplah

Delo novinarjev je sredi dneva zmotila krogla, ki je predrla šotor novinarskega središča v Deodoru, predelu, kjer so potekale konjeniške tekme. Na srečo ni bil nihče od sedme sile poškodovan, najbolj pretresen pa je bil član novozelandske ekipe, ki ga je krogla zgrešila za dva metra.

Pozneje je brazilski obrambni minister Raul Jungmann dejal, da naboj ni bil namenjen novinarjem, saj ga je najverjetneje izstrelil nekdo, ki je meril na policijski zrakoplov, ki je v tistem času letel nad favelami. Strelska obračunavanja so namreč v Braziliji nekaj vsakdanjega, tihotapci drog, ki nadzorujejo določene dele mest, pa pogosto streljajo na policijo.

Pestro je bilo tudi med tekmo kolesarjev. Ko so se ti vzpenjali na zahteven klanec, je policija izpraznila del območja v bližini cilja in izvedla nadzorovano razstrelitev domnevno sumljivega predmeta. Že na predvečer omenjene preizkušnje je policija razglasila bombni preplah in odstranila nahrbtnik s sumljivo vsebino.

 

9. Ko je bilo konec upanja, ni izbirala besed

Nogometašice ZDA so se v Rio odpravile z le eno mislijo, šle so osvojit četrto zaporedno olimpijsko zlato. A njihove načrte so že v četrtfinalu prekrižale Švedinje. Redni del tekme in podaljšek nista dala zmagovalk, tako da so o napredovanju odločale enajstmetrovke. Po teh so se uvrstitve v polfinale veselile Skandinavke, česar pa ena od največjih zvezdnic turnirja ameriška vratarka Hope Solo ni sprejela zlahka.

Hope Solo se je težko sprijaznila z dejstvom, da ne bo še tretjič zapored olimpijska prvakinja. Krvnice ZDA Švedinje je označila za strahopetke. | Foto: Reuters Hope Solo se je težko sprijaznila z dejstvom, da ne bo še tretjič zapored olimpijska prvakinja. Krvnice ZDA Švedinje je označila za strahopetke. Foto: Reuters

Izkušena nogometašica, ki se je zaradi temperamentnosti v preteklosti že večkrat znašla na udaru kritik, se nikakor ni mogla sprijazniti, da ne bo še tretjič zapored olimpijska prvakinja. Verbalno se je spravila na tekmice in si nakopala dodatne sovražnike.

Švedinje je označila za strahopetke, ki ne znajo drugega, kot da se večino tekme branijo. Ob tem je še napovedala, da s tako igro ne bodo prišle daleč. V svoji napovedi se je krepko zmotila, saj so te v polfinalu izločile še Brazilke, na koncu postale olimpijske podprvakinje. ZDA so sploh prvič, odkar na OI igrajo nogometašice, ostale brez kolajne.

10. Kje je patriotizem, kje je veselje ob uspehu rojakinje?

Prizor, ki je razjezil Američane, po mnenju katerih Gabby Douglas ob podelitvi zlate kolajne ni bila dovolj "patriotska". | Foto: Getty Images Prizor, ki je razjezil Američane, po mnenju katerih Gabby Douglas ob podelitvi zlate kolajne ni bila dovolj "patriotska". Foto: Getty Images

Američane je v Riu de Janeiru močno razburilo obnašanje ene od njihovih telovadk. Gabby Douglas je bilo tisto dekle, proti kateremu so s prstom žugali njeni rojaki. Douglasova je Američane najprej razjezila na podelitvi odličij za ekipno tekmo, na kateri je s kolegicami zanesljivo zmagala, saj si na zmagovalnem odru ob poslušanje himne edina ni položila roke na srce. Kje je patriotizem, so jo spraševali.

A to še ni bilo vse. Kot da se ne bi že dovolj naposlušala kritik, se je čez nekaj dni nanjo vsul drugi plaz negodovanj. Potem ko je z dvema telovadkama iz zlate ekipe s tribune spremljala finalna nastopa rojakinj Simone Biles in Alexandre Raisman, ki sta zasedli prvo in drugo mesto, za razliko od preostalih Američank na tribuni ni pokazala pretiranih čustev.

Družbena omrežja so bila spet hitro polna kritik na račun njenega "škandaloznega" obnašanja, ki jih je 20-letnica poskušala umiriti z zapisom, da nima nič proti Bilesovi in Raismanovi, saj da so dobre prijateljice.

Ne spreglejte