Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
13. 8. 2016,
13.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Švedska ZDA Hope Solo Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 13.22

6 let, 6 mesecev

Po nepričakovanem porazu Američank

ZDA v šoku, legenda jezna na strahopetke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

ZDA Švedska Solo | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometašice ZDA so z nepričakovanim porazom v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Braziliji proti Švedinjam prekinile zmagoslavni niz. Prvič po letu 2004 na največjem športnem tekmovanju ne bodo osvojile zlate medalje. Američanke so bile jezne na igro Skandinavk.

Prvič, odkar se igrajo ženski nogometni turnirji na olimpijskih igrah, reprezentance ZDA ne bo v polfinalu. Štirikratne olimpijske zmagovalke so v Braziliji izpadle v četrtfinalu, kjer so v napetem srečanju ostale praznih rok proti Švedinjam in prvič v zgodovini končale olimpijski turnir brez odličja.

Ameriška vratarka Hope Solo spada med žive legende ženskega nogometa. Je zelo izkušena, v karieri je osvojila ogromno lovorik, za reprezentanco pa branila na več kot 200 tekmah. Po porazu s Švedsko so jo prevevali mešani občutki.

''Bile smo hrabre. Pokazale smo veliko srce in si priigrale veliko priložnosti za zadetek. Vrnile smo se po zaostanku (z 0:1 na 1:1, op. p.), a je tokrat boljša ekipa žal ostala brez zmage. Ponosna sem na soigralke,'' je po nepričakovanem porazu v četrtfinalu (6:7 po izvajanju kazenskih strelov) dejala 35-letna vratarka, jezna na igro Švedinj, s katero so Američankam povzročale veliko težav.

Švedinja ji je odgovorila: S tem ni nič narobe

Pia Sundhage je Švedsko popeljala v polfinale OI 2016. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pia Sundhage je Švedsko popeljala v polfinale OI 2016. Foto: Guliverimage/Getty Images ''Igrale smo proti strahopetkam. Švedinje so se zaprle. Niso se hotele spustiti v odprt boj. Sploh si niso hotele podajati žoge,  ampak so želele, da se bo igralo borbeno, s polno fizičnih dvobojev. Napadale so nas le prek dolgih predložkov. Tako je igrala naša reprezentanca, ko nas je trenirala Pia (Pia Sundhage je bila selektorica ZDA v obdobju 2008–2012, op. p.),'' ji ni bila všeč strategija Švedinj.

Nekdanja švedska nogometašica, zdaj pa 56-letna trenerka Pia Sundhage, je na olimpijskem turnirju selektorica Švedinj. Na očitke ameriške vratarke, s katero je pred leti sodelovala, je odgovorila: ''Nič ni narobe s tem, če igraš strahopetno, a zmagaš,'' je želela poudariti, da cilj pogosto upravičuje sredstvo. S tem se je strinjala tudi 49-letna selektorica ZDA Jill Ellis: ''Pač, odločile so se za obrambno taktiko. Ne bom kritizirala njihove odločitve,'' je dejala strokovnjakinja, ki je člansko izbrano vrsto ZDA prevzela leta 2014.

Igrale dobro, a niso imele sreče

Američanke, prve favoritinje za osvojitev zlate olimpijske medalje, so bile po porazu s Švedinjami zelo potrte. | Foto: Guliverimage/Getty Images Američanke, prve favoritinje za osvojitev zlate olimpijske medalje, so bile po porazu s Švedinjami zelo potrte. Foto: Guliverimage/Getty Images Njene izbranke so v 61. minuti povedle z zadetkom Stine Blackstenius, v 77. minuti pa je ena največjih ameriških zvezdnic, Alex Morgan, izenačila. Rezultat se v podaljšku ni spreminjal, tako da je polfinalistko odločila loterija kazenskih strelov. Skandinavke, šeste na svetovni jakostni lestvici, so pokazale boljše živce in večjo zbranost. ''Tako je pač v nogometu. Igrale smo dobro, a nismo imele sreče,'' je bila za razliko od vratarke bolj zmerna v izjavah kapetanka ZDA Carli Lloyd.

Če bi Američanke premagale Švedinje, bi olimpijski turnir v polfinalu dočakal veliki spopad med gostiteljicami in branilkami naslova. Zdaj imajo Švedinje možnost, da presenetijo še Brazilke (njihova prva zvezdnica Marta že dolga leta igra na Švedskem), ki jih dobro poznajo, in si zagotovijo odličje. ''Švedinje s tako igro ne bodo osvojile veliko na tem turnirju,'' jim Solojeva ne napoveduje večjih uspehov v polfinalu.

Švedinje se bodo v polfinalu pomerile z Brazilkami. | Foto: Guliverimage/Getty Images Švedinje se bodo v polfinalu pomerile z Brazilkami. Foto: Guliverimage/Getty Images

Solo je osvojila zlato medaljo leta 2012 v Londonu, z ZDA je lani osvojila svetovno prvenstvo. Če bi zmagala še v Riu, bi se njena izbrana vrsta vpisala v zgodovino, saj bi Američanke postale prve, ki so na olimpijske igre prispele kot aktualne svetovne prvakinje in nato osvojile zlato medaljo. Naslednji priložnosti bosta leta 2019 (SP v Franciji) in 2020 (OI v Tokiu). Morda bo takrat Solova še vztrajala med vratnicama. Za reprezentanco brani od leta 2000, do zdaj pa je zbrala že rekordna 202 nastopa.

Ne spreglejte