Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Olimpijske igre Rio de Janeiro olimpijske igre Rio 2016 almanah olimpijskih športov skoki v vodo

Petek, 29. 7. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – skoki v vodo (21)

Šport, ki je v zgodovino OI zapisan že več kot sto let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Prvič je skakalce v vodo na olimpijskih igrah gostil St. Louis in vse od leta 1904 so stalnica na tem tekmovanju, kjer od novega tisočletja tekmujejo tudi v parih. V zadnjih letih so najtežje ulovljivi Kitajci.

Ženske so na OI lahko prvič nastopile leta 1912 v Stockholmu.

Skoki v vodo so pred več tisoč leti predstavljali del človeškega vsakdana, saj so, večinoma moški, z visokih skal in pečin skakali v vodo ter iskali hrano ali pa celo zaklade.

V sodobnejši obliki so skoke v 18. in 19. stoletju popularizirali predvsem nemški in švedski telovadci, ki so ob skokih izvajali različne figure, konec 19. stoletja pa so s tovrstnimi predstavami navdušili tudi Britance, kjer je bilo leta 1901 ustanovljeno amatersko plavalno združenje.

Od St. Louisa pa vse do danes

Prvič so bili skoki del olimpijskega programa že leta 1904 v St. Louisu in vse od takrat ostali stalnica tekmovanja petih krogov. So pa v tem več kot stoletju doživeli kar nekaj sprememb. Na prvih olimpijskih igrah so podelili kolajne le moškim, in sicer v dveh disciplinah.

Ena je podobna današnji, ko tekmovalci skočijo z določene višine, druga pa je danes manj znana oblika, ki je (pre)živela le na enih OI - skakalcem so namreč merili dolžino "skoka". Tekmovalci so z roba bazena skočili v vodo, nato pa iztegnjenih rok in nog (brez da bi plavali) lebdeli na vodi. Zmagal je tisti, ki je po 60 sekundah zmogel najdaljšo razdaljo.

Že na naslednjih igrah so to disciplino zaradi nezanimivosti umaknili, namesto nje pa se je stolpu, iz katerega so skakali, pridružila skakalna deska. Ženske so se za olimpijska odličja prvič bojevale leta 1912, leta 2000 v Sydneyju pa tekmovalci niso več tekmovali zgolj sami, pač pa tudi v parih.

 

Od treh do desetih metrov

V Riu bodo, kot je na OI v navadi že lep čas, tekmovali v skokih s trimetrske skakalne deske in z desetmetrskega stolpa. Skoki bodo pod budnim očesom žirije, ki bo pozorna na več malenkosti, od odriva, višine skoka do drže telesa, čim boljše usklajenosti parov (tako pri odskoku kot med izvajanjem figur in doskoku) in čim manjšega pljuska ob zaključku skoka.

Zadnje čase svetovni prestol med skakalci v vodo, ki morajo biti dobri telovadci (nekateri se med skakalce v vodo preselijo iz gimnastike), pripada Kitajcem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zadnje čase svetovni prestol med skakalci v vodo, ki morajo biti dobri telovadci (nekateri se med skakalce v vodo preselijo iz gimnastike), pripada Kitajcem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po Louganisu kitajska prevlada

Sprva so bili skoki v vodo v domeni Američanov, navduševal je predvsem Greg Louganis, ki je tako v Los Angelesu kot štiri leta pozneje v Seulu (1988) osvojil vsa mogoča zlata odličja. Po njegovi upokojitvi so prestol v skokih v vodo zasedli Kitajci (do leta 1984 niso smeli tekmovati), ki so v tem športu od Atlante osvojili 25 olimpijskih kolajn.

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte