Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
11.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Foto: Vid Ponikvar

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Lidl Slovenija Hana Verdev drsanje sankanje zima sneg advertorial Vitalnica zimska rekreacija

Petek, 23. 12. 2016, 11.34

2 meseca, 1 teden

Zimski dan v Hanini družbi – kaj počne učiteljica smučanja, ko ne smuča

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Foto: Vid Ponikvar

Video: Dean Gostimirovič

Vsi, ki se nad snegom zmrdujejo, naj se pridružijo Hani. Zimske radosti niso le za majhne otroke. Če mislite, da je tako, je skrajni čas, da spet odkrijete otroka v sebi.

VIDEO:

Z gibanjem do dobrega počutja #vitalnica

hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Hana Verdev je Lidlova osebna trenerka. Ne obljublja čudežnih receptov ter verjame, da je prav vse mogoče doseči postopno in počasi. Preberite več Haninih člankov ali vadite skupaj z njo ob videonasvetih na www.lidl.si. Lidl Slovenija želi čim več ljudi spodbuditi k telesni aktivnosti.

Hana je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje in teka ter inštruktorica pilatesa.


Priprave na smučanje, ki je med najbolj priljubljenimi zimskimi športi, smo z osebno trenerko Hano Verdev že obdelali v enem od preteklih prispevkov. Tokrat bi z bralci radi delili Hanino navdušenje nad zimskimi radostmi. Prevečkrat namreč pozabljamo, da je zima predvsem čas, ko si lahko otroško veselje privoščimo z veliko žlico.

Zima ni le nizanje smučarskih zavojev

Marsikdo se mora navaditi na sneg, ga vzljubiti in šele potem se lahko prepusti čarom belih strmin.

Osebna trenerka Hana Verdev, ki ima tudi licenco za učitelja smučanja, mora za delo z otroki in odraslimi včasih poseči tudi po zabavnejših trikih učenja. Še preden se lotijo resnega dela, je treba pri "učencih" doseči zaupanje v sneg in sproščeno gibanje na drseči podlagi.

Zabava in veselje sta ključna dejavnika uspeha, ko je nekoga treba naučiti osnov smučanja. Nekateri obožujejo sneg in iz tega dobrega počutja včasih izhaja, da zavoji lepše stečejo. Tisti, ki se nad snegom zmrdujejo in jih mraz ovira pri športnih aktivnostih na prostem, pa naj se najprej poskusijo na snegu predvsem sprostiti.

Nabrušene sanke in polna žlica dobre volje

hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Za nabiranje dobre volje so dovolj sanke in nekaj krpic snega. Naša ekipa se je s Hano podala na kranjskogorske strmine, kjer smo se hitro nalezli njenega optimizma in sproščenega pristopa.

V Kranjski Gori so nas prijazni smučarski delavci opomnili, da je sankanje dovoljeno na zasneženih in utrjenih progah, kjer žičnic še niso zagnali. Tako smo vzeli pot pod noge in kljub zeleni zimi "odsankali" kar nekaj nadvse sproščujočih voženj, se kepali in delali angelčke.

Zima ne zahteva posebnih priprav, topla in udobna oblačila pa so nujna

hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Čeprav nas včasih že sama misel na nakup smučarske opreme odvrne od užitkov na snegu, res ni treba obupati. Sneg nam ponuja veliko različnih načinov, da pozabimo na vsakodnevni ritem in skrbi.

"Ljudje smo različni in tako nekateri zime ne marajo, drugi pa jo preprosto obožujemo. Poskusite si polepšati dneve s sprehodom v naravi, z otroki se odpravite na bližnji hrib, sankajte se, delajte snežaka ... Skratka gibajte se na svežem zraku. Le oblecite se primerno – dovolj toplo. Najbolje, da oblečete smučarske hlače in jakno, kapa in rokavice so nujne, da vas ne bo zeblo v noge, pa nikar ne pozabite na zimske čevlje, ki ne premočijo in so dovolj visoki," nam je pred prvim sankaškim spustom zaupala Hana. Dodala je, da pozimi najraje smuča.

"Tudi tek na smučeh mi je všeč. Sankanje pa je vsako zimo ravno tako nujno 'opravilo'. Toliko smeha zlepa ne doživiš."

hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Čeprav je sankanje ena najbolj razširjenih zimskih aktivnosti, se je treba držati nekaj osnovnih pravil, da se bomo vsakokrat varno vrnili na toplo. Raje se ne vozite vzvratno, leže z glavno naprej, stoje in kleče. Nujno opazujte stanje na progi, da ne bo neželenih bližnjih srečanj.

Prekratek dan? Podaljšamo ga lahko na drsališču.

VIDEO:

Žal so zimski dnevi prekratki, da bi se res dodobra naužili zimskih radosti. A na srečo so v številnih večjih in manjših slovenskih mestih na voljo odprta mestna drsališča, kjer lahko še pozno v noč uživamo na prostem.

Ko se je dan začel prevešati v večer, smo se v Hanini družbi odpravili na odprto umetno drsališče med hoteloma Kompas in Ramada Resort Kranjska Gora. Kljub rezkemu mrazu, ki je šel do kosti, nas je vožnja po ledu hitro ogrela, še posebej po toplem čaju, ki ga ponujajo ob drsališču. Drsanje je zabavna rekreacija in sprostitev, primerna za družine, lahko pa si omislite romantičen zmenek na drsalkah.

"Po Sloveniji je kar nekaj mestnih drsališč, ki imajo poseben čar, za drsanje po zaledenelih jezerih, kar je še posebej idilično, pa je trenutno še pretoplo. Ko sem bila majhna, smo drsali na zaledeneli mlaki na bližnjem travniku in na potoku v bližini, kar je bilo precej varno. Sicer najraje drsam na umetnem drsališču, ker se počutim bolj varno," je povedala Hana.

Oglejte si fotogalerijo:

Fotogalerija
1 / 6

 

Kar smo oblekli za na sneg, imamo lahko tudi na drsanju

hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Drsanje je zabavna, družabna aktivnost, ki ne zahteva posebne opreme. Drsalke si lahko sposodimo tudi na drsališču.

Kaj potrebujemo za drsanje? Udobne hlače, lahko tudi smučarski komplet, ki je primeren predvsem za otroke, rokavice, kapo.

Kako zaščititi svoje telo? Pri najmlajših je priporočljivo, da imajo ščitnike na kolenih in komolcih ter čelado. Lahko vzamejo tudi kolesarsko čelado in ščitnike od rolerjev.

Usnjene ali plastične? Plastične bolje fiksirajo gležnje in so nastavljive po dolžini.

Kaj pridobimo z drsanjem? Drsanje je odlična aktivnost, saj nam pomaga izboljšati ravnotežje in koordinacijo. Na drsalke se odpravimo, če nimamo kakšnih težav z gibljivostjo.

 

 

Primerno vedenje na drsališču: hana verdev lidl vitalnica sankanje drsanje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  • Na drsališču nismo sami. Posebno pozorni bodimo na otroke, ker so nepredvidljivi. Hitro spreminjajo smer, se nam skotalijo pod noge in ne znajo predvidevati, kaj se lahko zgodi.
  • Hitrost prilagodimo znanju drsanja in gneči na drsališču.

Preberite še:

Pol ure je bilo dovolj, da se je zgodila prava ljubezen

Ste za več mišic in lepo držo? S Hano imate lahko oboje.

Zakaj se ni težko zaljubiti v jesenski tek?

Bolje, da se ogreti odpovemo smučanju, kot da bi šli smučat brez ogrevanja

Ne spreglejte