Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
11.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Natisni članek

zimska rekreacija Vitalnica Lidl Slovenija Hana Verdev osebni trener smučanje vadba advertorial

Sreda, 12. 9. 2018, 11.34

2 meseca, 1 teden

Bolje, da se ogreti odpovemo smučanju, kot da bi šli smučat brez ogrevanja

hana verdev lidl vitalnica | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Z osebno trenerko Hano Verdev smo se začeli pripravljati na prve zavoje po belih strminah. Čeprav o smučanju še ne razmišljamo zelo aktivno, je skrajni čas, da se telesno pripravimo in da si priskrbimo pravo opremo.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Z gibanjem do dobrega počutja #vitalnica

Hana Verdev je Lidlova osebna trenerka. Ne obljublja čudežnih receptov in verjame, da je prav vse mogoče doseči postopno in počasi. Preberite več Haninih člankov ali vadite skupaj z njo ob video nasvetih na lidl.si. Lidl Slovenija želi čim več ljudi spodbuditi k telesni aktivnosti.

Je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje in teka ter inštruktorica pilatesa.


Oktober: skrajni čas za priprave na sneg

Če je gibanje na vašem seznamu obveznosti bolj redko, potem je oktober skrajni čas, da začnete nabirati moč in telesno kondicijo, da boste lahko zares uživali na belih strminah. Sicer se smučanje kaj hitro lahko konča kje drugje kot na čaju v topli gorski koči.

Noge tistih, ki vadijo nekajkrat tedensko, so dovolj močne za varno smuko. Sicer je treba okrepiti noge in mišice, ki skrbijo za stabilizacijo telesa. Vaditi je treba od dva- do trikrat tedensko. Za začetek se lahko lotimo izvajanja pravilnih počepov in držanja klasične smukaške preže. Močne stegenske mišice so ključne za varno smučanje. Ob dobri pripravi bomo na smučanju manj utrujeni in bomo veliko lažje nizali smučarske kilometre.

Z gibanjem do prave pripravljenosti za na bele strmine

Z učiteljico smučanja smo preverili, kako je najbolje pričakati zimo: z gibanjem. "Prepričana sem, da je oktober skrajni čas, ko se je treba začeti pripravljati na zimske radosti," je povedala Hana, ki opaža, da ogrevanje ni med najbolj priljubljenimi opravki na smučiščih.

Najslabša priprava: smučanje brez ogrevanja

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Veliko smučarjev pred prvimi zavoji najraje izpusti ogrevanje: Hana nam je zaupala, da je vseeno bolje, da se ogrejemo in potem ne gremo smučat, kot če bi šli smučat brez ogrevanja.

Zakaj je ogrevanje nujno:

  • Ker z ogrevanjem dvignemo telesno temperaturo.

  • Ker telo pripravimo na nadaljnji napor.

  • Ker lažje ublažimo padec, če se med smučanjem zgodi nesreča.

Preproste in učinkovite vaje za ogrevanje, ki jih priporoča Hana:

  1. Izpadni korak naprej in obrat trupa na stran

Stopimo v izpadni korak, obrnemo trup in se odrinemo nazaj. Ponovimo z drugo nogo. Roke lahko dvignemo nad glavo, tako bomo ogreli še hrbtne mišice in aktivirali mišice trupa.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

  1. Poskoki z ene na drugo nogo

Pri izvajanju poskokov z ene na drugo nogo si lahko pomagamo s palicami, na katere se lahko opiramo.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

  1. Vaja za mehkejše in prožnejše zavoje

Stojimo v širini bokov in prenašamo težo z enega roba smučarskega čevlja na drugega.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V primeru padca nam lahko reši življenje

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Čeprav uporaba čelade za odrasle pri nas ni obvezna, Hana priporoča, da prav vsi smučamo s čelado na glavi. Čelada nam lahko ob nezgodi ali padcu reši življenje, ščiti pa nas tudi pred neprijetnimi vremenskimi vplivi, kot sta veter in mraz.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pred nakupom čelade: S šiviljskim metrom si nujno izmerimo obseg glave. Pred nakupom jo pomerimo, saj se mora dobro prilegati obliki glave. Ko si jo zapnemo, si s koleščkom na zadnji strani čelade prilagodimo velikost in šele nato namestimo smučarska očala. Ta se morajo popolnoma prilegati čeladi, morajo se lepo usesti na nos in zapreti celoten zgornji del obraza.

Smučarski čevlji: za vsako nogo drugačni

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zapenjanje smučarskih čevljev je na mrazu lahko pravi podvig, saj plastika in zaponke postanejo manj prožne, zato imajo še posebej dekleta težave z zapenjanjem. Tudi z mrzlimi rokami smo precej manj spretni.

Hana predlaga: Najprej zapnimo drugo sponko od spodaj navzgor, nato nadaljujemo s prvo in močno zategnemo zgornji trak, zapnemo tretjo sponko in končamo s četrto, najvišjo.

Smučarski čevlji se morajo popolnoma prilegati obliki noge. To lahko deloma uravnavamo s prilagajanjem zaponk.

Sicer pa preizkusimo čim več različnih modelov smučarskih čevljev, saj se med seboj močno razlikujejo.

Vsak smučar pozna občutek, kako lepo je po celem dnevu na snegu in na svežem zraku sezuti smučarske čevlje. Skoraj nihče pa si ne vzame časa, da bi pravilno poskrbel za svoje smučarske čevlje.

Hana svetuje: po vsakem smučanju je treba iz zunanje plastične školjke izvleči notranji čevelj, ki se mora pred naslednjim smučanjem res dobro posušiti. Smučarskih čevljev ne sušite na radiatorju, notranji čevelj postavite nekam v bližino.

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Smučarske nogavice: nujne za pravi smučarski užitek

Pri smučanju je zelo pomembna uporaba namenskih nogavic, ki poskrbijo za udoben položaj stopala v čevlju in se med smučanjem ne gubajo. Tako bo užitek na snegu še večji.

Vsaj dva meseca ali tri pred smučarsko sezono Hana svetuje reden trening. Vadite lahko doma, se podate na bližnji hrib ali se vpišete na skupinski trening. Karkoli boste naredili za svojo telesno pripravljenost, bo bolje kot nič.

Smuči kupimo glede na svoje smučarsko znanje

Hana svetuje: "Bodimo iskreni do sebe in si izberimo najprimernejše smuči zase." Ko se odločamo med smučmi, najprej razmislimo, kakšno je naše smučarsko znanje. Ko bo to jasno, bo izbira veliko lažja in vsekakor pravilna.

Pogoste napake na smučiščih

hana verdev lidl vitalnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Med napakami, ki jih osebna trenerka Hana Verdev največkrat opazi na smučiščih, so dolžina smuči in palic. Najmlajši smučarji imajo velikokrat prevelike čevlje, ki ne oprimejo dovolj noge. Zato ima otrok težave z vodenjem smuči v zavoj. Otroci prevečkrat smučajo s preveliko čelado, zato naj jim starši priskrbijo čelade, ki se dobro prilegajo. Poleg tega otroci vse prevečkrat nimajo smučarskih očal, ampak sončna, kar ni primerno, saj smučarska očala nudijo zaščito tudi pred padci.

Otroška smučarska oprema naj bo udobna, da bodo zimske radosti še večje.

Hana pri najstnikih opaža, da radi smučajo agresivno in nenadzorovano ter ne upoštevajo dejstva, da na smučišču niso sami.

Odrasli pa smučajo brez čelade in imajo na splošno neprimerno opremo (predobre smuči glede na nivo znanja smučanja). Ni zagovornica poslušanja glasbe med smučanjem, ker to lahko zmanjša pozornost na dogajanje na smučišču, nenazadnje tudi do uživanja v naravi na snegu.

Z upoštevanjem nekaj preprostih pravil in dobre telesne pripravljenosti je lahko vsako smučanje prijetna dogodivščina in dobra popestritev zimskih dni.

 

Ne spreglejte