Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija vadba

Petek, 2. 8. 2013, 7.15

8 let

Zakaj so nekateri ljudje v formi, drugi pa ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V katerem grmu tiči razlika med ljudmi, ki so v formi in tistimi, ki niso, so se spraševali na spletni strani The Huffington Post.

Zbrali so osem (preprostih) navad, ki se jih držijo ljudje v vrhunski formi. Preverite seznam!

1. Ljudje, ki so fit, niso nikoli na dieti

Michelle Obama, zagovornica zdrave prehrane in fizičnih aktivnosti (ter lastnica enega najlepše oblikovanih parov rok v ZDA), je ena tistih, ki se zavedajo, da obremenjevanje zaradi vsake kalorije preprosto ni pravi način uživanja življenja. "Resnica je, da se bistvo zdrave ženske ne skriva v neprestanem pogledovanju na tehtnico ali merjenju obsega pasu – niti si takšnega načina razmišljanja ne moremo privoščiti," je leta 2010 zapisala v reviji Women's Health. "Namesto tega se moramo osredotočati na tisto, kar je pomembno. Na to, kaj čutimo in kako se počutimo."

2. Znajo uživati v vadbi

Fitnes ni po meri vsakogar. Najbolj fit ljudje se tega zavedajo in zavzeto iščejo oblike vadbe, v kateri bodo dejansko tudi uživali. Bob Harper, velik privrženec vadbe CrossFit, je vse skupaj popeljal še stopnjo višje. "Zame je vadba svojevrstna oblika terapije. Name deluje katarzično, poleg tega pa je odličen način sproščanja stresa," je leta 2013 izjavil za Parade. "Ko se odpravim proti telovadnici, se dobro zavedam, da s tem skrbim za svoje telo, prav tako pa vem, da se bom po vadbi počutil bolje kot pred njo."

3. Svojega telesa ne primerjajo z drugimi

"Naš poklon kraljici Beyonce!" so zapisali na spletni strani The Huffington Post. Pevka/igralka/mama in superzvezdnica Beyonce Knowles se namreč prav dobro zaveda, kdaj se najbolje počuti v svoji koži. "Najbolje se počutim, ko nisem ne presuha ne pretežka, ampak ravno prav zaobljena," je zaupala reviji SELF. "Resnično verjamem, da bi vsak moral biti drugačen, sam svoj in da je za posameznika naravna teža tista, ki mu najbolje pristaja."

4. Poskrbijo za pravo dozo spanja

Jillian Michaels, brezkompromisna trenerka iz cikla oddaj Biggest Loser fame, kot najboljše skrivno orožje priporoča pravšnjo količino spanca. "Naspi se, kolikor se moraš," je izjavila za Spry Living: "Spanje je bistvenega pomena za krepitev imunskega sistema, izboljšanje metabolizma, deluje proti staranju in še bi lahko naštevali." Michaelsova ima še kako prav. "Izpuščanje spanca povečuje možnost številnih zdravstvenih zapletov, že dodatna ura spanca pa lahko občutno izboljša vašo športno predstavo. Spanec je moja prioriteta," je izjavila za revijo Health in pribila: "Sedem ali osem ur, vsako noč."

5. Znajo (tudi) grešiti

Tudi najbolj fit ljudje se zavedajo, da mora še tako dovršen prehranjevalni načrt dopuščati tudi nekaj manevrskega prostora. Tudi igralka Jessica Biel je ena tistih, ki še kako cenijo "grešni" dan. "Kadar ves teden redno telovadim in zelo zdravo jem, si privoščim dan, ko lahko pojem, kar me je volja," je povedala v pogovoru za Glamour UK. "To preprosto moram storiti, sicer bi se mi najverjetneje zmešalo."

6. Telovadba je njihova prioriteta

Zagotovo ste tudi sami zaposleni z nešteto obveznostmi, a če želite biti v formi, si za šport preprosto morate vzeti čas. Najbolj fit ljudje uspešno krmarijo med družinskimi in službenimi obveznostmi, družabnim življenjem in športnimi aktivnostmi.

"Poskušam vaditi petkrat na teden. Seveda pridejo obdobja, ko mi zaradi potovanj ali hektičnih urnikov uspe trenirati le trikrat tedensko, ampak zame je vadba v vsakem trenutku na visokem prvem mestu, zato se potrudim, da se hitro vrnem v svoj športni ritem. Ljudje, ki so v formi, so prav taki kot vsi drugi, razlikujejo se le v stopnji svoje zavzetosti. Če bi bilo biti v formi preprosto, bi to prakticirali vsi. V resnici pa večina ljudi ne želi niti žrtvovati niti vlagati dodatnega truda v to, da bi bili dejansko fit," je za revijo Ebony izjavila upokojena boksarska prvakinja Laila Ali.

7. Zajtrkujejo!

Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo čez dan več energije, manj holesterola, so bolj vitki in na splošno bolj zdravi kot ljudje, ki zajtrk izpustijo. Ena takšnih je tudi zvezdnica s tekaških prog Sanya Richards-Ross, ki nikoli ne izpusti zajtrka. "Če ne zajtrkujem, se kaj hitro spremenim v najbolj godrnjavo osebo na svetu," je dejala zagovornica zajtrkovanja.

8. Cenijo podporo

Najbolj fit ljudje se dobro zavedajo, da jim bo močan sistem podpore pri doseganju cilja pomagal ostati na pravi poti. Eden bolj izstopajočih primerov sta zagotovo zakonca Fergie in Josh Duhamel. "Drug drugega motivirava," je Duhamel povedal za revijo People. "Ona priganja mene in jaz njo. Kompatibilna sva! To je nekaj, kar sva od nekdaj počela drug za drugega, in to na vseh področjih."

Ne spreglejte