Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
2. 9. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

rekreacija maraton 2016 Ljubljanski maraton tek

Petek, 2. 9. 2016, 15.42

6 let, 7 mesecev

Zakaj se je na maraton pametno pripravljati v tekaški skupini?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Trening tek Triglav tek | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vse bližje je največji slovenski tekaški dogodek – ljubljanski maraton. Marsikdo je tekaške copate iz omare potegnil šele v tem obdobju, čeprav je časa za pripravo manj kot dva meseca. In kaj zdaj? Naj se mučim sam ali naj se pridružim kakšni od tekaških skupin? Obe možnosti imata določene prednosti.

Jesenske uradne priprave na Volkswagen 21. Ljubljanski maraton

Še osem tednov nas loči od poka štartne pištole, ki bo naznanila začetek 21. ljubljanskega maratona. V teh dneh so tekaške oaze že nadpovprečno oblegane, srečamo pa tako samostojne tekače kot tekaške skupine. Kaj je bolje, trenirati samostojno ali pod okriljem vodene skupine in zakaj?

Na eni strani so tekači, ki se sami nikakor ne bi spravili k teku, in na drugi strani taki, ki jim je fenomen skupinskega teka nerazumljiv in ki lahko tečejo le sami.

Tekaških skupin je dandanes ogromno po vsej Sloveniji, najbolj pestra izbira pa je nedvomno v Ljubljani. Če se šele podajate v tekaške vode, obvezno preverite, ali imajo tudi skupino za začetnike. Cene treningov v tekaških skupinah so si precej podobne.

Prednosti teka v skupini
Prednost treniranja teka v skupini se izkaže v motivaciji, skupinskem duhu, posledično tudi prijateljstvu in zdravi tekmovalnosti, ki se razvije znotraj skupine in tekače prisili v to, da iz sebe izvlečejo maksimum. Vnaprej določen termin treningov marsikoga prisili, da teka zaradi lenobe ali slabšega vremena ne izpusti, ena glavnih prednosti pa je budno oko tekaškega trenerja, ki pripravi specifičen program treninga, tekače sproti opozarja na napake in odgovarja na njihova vprašanja.

Prednosti samostojnega teka
Prednost samostojnega teka je v tem, da se lahko na tek odpraviš kadarkoli, da nisi vezan niti na časovni termin niti na lokacijo in da lahko možgane med tekom dobesedno izklopiš. Je pa zelo zaželeno, da ima tak tekač nekaj tekaškega predznanja in ve, kaj dela. Poškodbe zaradi nepravilne tehnike teka in drugih napačnih odločitev nikoli ne počivajo.

Ena od prednosti je strokovno vodstvo. Trener najbolje ve, na kaj je treba biti pri teku pozoren. | Foto: Vid Ponikvar Ena od prednosti je strokovno vodstvo. Trener najbolje ve, na kaj je treba biti pri teku pozoren. Foto: Vid Ponikvar

Nekaj prednosti teka v skupini smo že omenili, poudariti pa gre, da trener s časom bolje spozna vas in vaše tekaške prednosti in pomanjkljivost. Skupine so običajno majhne, tako da je vsem udeležencem zagotovljen zelo oseben pristop.

V zadnjih letih se je pojavilo tudi nekaj brezplačnih ali cenovno dostopnejših tekaških vadb, ki pa so običajno časovno omejene le na določeno obdobje. Te vadbe ponujajo predvsem organizatorji tekaških prireditev kot priprave na njihovo tekmovanje. Tako letos na štirih lokacijah potekajo tudi uradne tekaške priprave na ljubljanski maraton.

"Če zmore on, potem zmorem tudi jaz"

"Treningi v skupini minejo hitreje, ker je vedno nekdo, s katerim lahko poklepetaš," pravi Blaž Strožer. | Foto: Vid Ponikvar "Treningi v skupini minejo hitreje, ker je vedno nekdo, s katerim lahko poklepetaš," pravi Blaž Strožer. Foto: Vid Ponikvar "Pri teku sta pomembni psihična in motivacijska komponenta, tek v skupini pa nam zagotavlja prav to. Ničkolikokrat slišim komentarje na treningih, da takšnega treninga sami nikoli ne bi naredili. V skupini je lažje, ker smo obkroženi s sotekači, ki so takrat na treningu v istem zosu, zato nekoliko lažje potrpimo daljše razdalje ali težke intervale. Pojavi se fenomen, da smo pripravljeni iz sebe stisniti več, ker se hočeš nočeš primerjamo s preostalimi in gre nekako po principu 'če zmore on, potem zmorem tudi jaz'. Treningi v skupini minejo hitreje, ker je vedno nekdo, s katerim lahko poklepetaš, se pritožiš nad trenerjem in treningom, ki ti ga je naložil (smeh, op. p.)," je prednosti teka v skupini povzel tekaški trener Blaž Strožer, ki bdi nad tekači na uradnih pripravah ljubljanskega maratona.

Tek je sovražila, zdaj ji postaja užitek

Za mnenje smo povprašali tudi eno od njegovih varovank na treningu, ki je nekoč tek sovražila in imela veliko odpor do njega. Danes je povsem drugače. "Tek v skupini mi je prijetno druženje s sotekači. Pri teku pa drug drugega spodbujamo, podpiramo, se veselimo napredka. Skupaj lažje premagujemo tekaške izzive, ki so kdaj lahko tudi zelo naporni," nam je zaupala 44-letna Dita iz Ljubljane in dodala: "Meni osebno tek v skupini predstavlja dodatno motivacijo za redno treniranje. Pravzaprav tudi en delček odgovornosti, tako do sebe kot do drugih članov skupine. To je prava psihofizična sprostitev. Smo odlična skupina, zato je teči v skupini še toliko lepše. In vsakokrat se veselim skupnega teka. Med tekom med drugim najdem nešteto odgovorov, ki si jih zastavljamo v življenju."

Ne spreglejte