SiolNET. Sportal Rekreacija
4,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V soboto se znova odpirajo smučišča, a pod določenimi pogoji #video

4,38

termometer

Kranjska Gora smučanje
V soboto bodo v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko spet pognali žičniške naprave. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju, povezanem z novim koronavirusom, potrdil, da je od sobote, 23. januarja, v devetih regijah spet dovoljeno obratovanje žičniških naprav. Tako kot pred januarskim zaprtjem velja, da je za uporabnike smučišč obvezen negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur, obstajajo pa izjeme.

Hitro testiranje pooblaščenega izvajalca naj bi na eni od vstopnih točk zagotovili upravljavci smučišč. Če testiranja ne morejo zagotoviti, zadostuje dokazilo o opravljenem testu z negativnim rezultatom.

Boste v kratkem obiskali katero od slovenskih smučišč?

  • Absolutno! 6
  • Odvisno od vremena, razmer, ... 4
  • Ne, dokler bo za to potreben covid test. 28
  • Ne, ker nimam denarja. 11
  • Ne, ker ne smučam. 10
Oddanih 59 glasov

Kdo bo testiranje lahko izpustil?

Žičniške naprave in pripadajoče proge brez dokazovanja s testom lahko uporabljajo otroci do vključno 12. leta, ki so na smučišču v spremstvu staršev, ter profesionalni športniki, trenerji in drugo spremljevalno osebje, ki bodo na smučišču pristno zaradi izvedbe tekmovanj in treningov.

Če se bo epidemiološka slika tudi v prihodnje izboljševala, verjamejo, da bodo tudi ukrep, ki zahteva obvezno testiranje, sprostili, je napovedal infrastrukturni minister. "A za zdaj je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo," je poudaril.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec o vnovičnem odprtju smučišč:

V katerih regijah boste spet lahko smučali?

Smučišča bodo obratovala v devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, to so gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, primorsko-notranjska, zasavska, pomurska in savinjska. Tam se s torkom odprejo tudi vrtci in šole za učence prve triade.

Za izvajanje smučarske dejavnosti je mogoč prehod občinske meje, a le znotraj regije, kjer imamo stalno oziroma začasno prebivališče.

Kaj bo s hoteli v času počitnic?

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki pa je na vprašanje, ali vlada razmišlja, da bi vsaj v času zimskih počitnic odprli tudi nastanitvene objekte v zimskošportnih središčih, povedal, da sproščanje nastanitvenih objektov sledi takoj, ko bodo razmere to omogočale. "To ne velja le za zimskošportna središča, ampak tudi za vse druge kraje," je dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc:

Kje in kako do smučarskih užitkov?

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so veseli, da lahko v soboto ponovno odprejo smučišča. Ker je negativni izvid testa na covid-19 pogoj za smuko, so se večja središča večinoma organizirala tako, da bodo smučarjem tudi sama zagotavljala brezplačna testiranja, poroča STA.

Mariborsko Pohorje

Prvi so se na odločitev vlade o možnosti ponovnega zagona smučarskih naprav odzvali v javnem podjetju Marprom, iz katerega so sporočili, da bodo na Pohorju v soboto znova pognali žičniške naprave in odprli praktično vse smučarske proge. Na Mariborskem Pohorju bo smuka možna vse do doline, na Arehu pa do spodnje postaje sedežnice Pisker. Urejene bodo tudi smučarske povezave med mariborskim in areškim delom.

Ob ponovnem odprtju smučišč bodo na vstopnih točkah v soboto in nedeljo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor zagotovili brezplačno hitro testiranje na covid-19. Oba dneva bo testiranje na voljo med 8. in 12. uro na spodnji in zgornji postaji krožne kabinske žičnice, pri čemer opozarjajo smučarje, naj imajo s seboj zdravstveno izkaznico.

V gondoli, kjer bo obvezna uporaba kirurške maske, se bosta lahko hkrati peljali največ dve osebi, ki ne pripadata istemu gospodinjstvu, odprte žičniške naprave pa bodo lahko polovično zasedene, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Smučarje in ostale obiskovalce prosijo, da ob prihodu pod ali na Pohorje spoštujejo zaščitne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To so vzdrževanje varnostne razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok.

Da bi se smučarji čim manj časa zadržali na blagajnah, jim predlagajo, da si vozovnice priskrbijo v predprodaji ali z elektronskim sporočilom, na voljo pa so tudi na Petrolovih bencinskih servisih. Obiskovalce, ki ne smučajo, pa pozivajo, naj ne hodijo po smučiščih ali se sankajo po njih, saj to ni dovoljeno. Dogajanje bodo poostreno nadzirali.

Kope

Tudi na smučišču Kope bodo v soboto ponovno začeli s smuko. Kot so napovedali, bodo zagnali vse naprave in na vstopni točki na smučišče v soboto in nedeljo od 7. do 10. ure zagotavljali možnost brezplačnega testiranja. Vse smučarje prosijo tudi, naj upoštevajo priporočila NIJZ.

Vogel

Možnost ponovnega odprtja smučišč so odprtih rok sprejeli tudi na Voglu. Kot je za STA povedala Aleksandra Fiorelli iz Žičnic Vogel, imajo snega dovolj, do sobote bodo ponovno uredili tudi proge, tako da bodo pripravljene pričakale prve smučarje. Teh si sicer v soboto ne nadejajo prav veliko, saj vremenska napoved ni najboljša.

S pomočjo Občine Bohinj bodo brezplačna hitra testiranja v soboto in nedeljo zagotavljali v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici, kako bo naprej, pa se bodo glede na število smučarjev in na potrebe odločali sproti. Kot ocenjuje Fiorellijeva, utegne ta konec tedna smučarje od smuke bolj odvrniti vreme kot testiranje.

Krvavec

Luki Vrančiču iz Rekreacijsko turističnega centra Krvavec je žal, da so smučarji v zadnjih tednih zamudili res lepe zimske dni in snežno pravljico. Upa, da se bo v prihodnjih dneh vrnilo lepo vreme, ki bo smučarjem omogočilo uživanje snežne idile na Krvavcu. Smučišče bo v soboto odprlo vrata, glede na vremensko napoved pa verjetno še ne bodo zagnali vseh naprav.

Na Krvavcu sicer smučarjem zaenkrat ne morejo zagotoviti testiranja, se pa o tem dogovarjajo z izvajalci, ki pa se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tako bodo morali smučarji za smuko na Krvavcu za zdaj prinesti negativni izvid na covid-19 s seboj.

Velika planina

Enako velja za Veliko planino, na katero bo od sobote dalje znova vozila nihalka. Urejene bodo tudi smučarske proge, proge za nočno sankanje pa zaradi vremenske napovedi ta vikend še ne bodo odprli, so sporočili iz družbe Velika planina.

Za vstop na žičniške naprave bo na blagajni nihalke treba predložiti negativen test, ki ne sme biti starejši od 24 ur. Otroci do 12. leta v spremstvu staršev v skladu z vladnim odlokom testa ne potrebujejo.

Še vedno je v veljavi tudi omejitev gibanja. Dovoljeno je prehajanje med občinami znotraj statistične regije za posameznika ali osebe iz skupnega gospodinjstva za izvajanje individualnih športnih aktivnosti ali gibanje v naravnem okolju. STA

Preberite še:

Cepljenje covid-19 Novice Nepravilnosti pri cepljenju: cepili družinske člane, partnerje in prijatelje zaposlenih Simona Kustec Novice Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin