Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2019,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

Luka Kovačič Planica Planica Red Bull 400

Sobota, 14. 9. 2019, 17.10

4 leta, 5 mesecev

Red Bull 400

V Planici padel nov rekord! #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Planica: Red Bull 400 (2019) | Luka Kovačič je na vrh planiške velikanke pritekel v rekordnem času štirih minut, 55 sekund in devetih desetink. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Luka Kovačič je na vrh planiške velikanke pritekel v rekordnem času štirih minut, 55 sekund in devetih desetink.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

V dolini pod Poncami se je v soboto odvil velik tekaški izziv - Red Bull 400, ki je postregel z novim rekordom. Luka Kovačič je svojo rekordno znamko popravil na 4:55,9. Kovačič je bil seveda zmagovalec v moški konkurenci, v ženski je na planiško velikanko najhitreje preplezala Barbara Trunkelj.

Ta dogodek je bil v Planici na sporedu že sedmič. Tekači so se pomerilo v teku od vznožja do vrha planiške velikanke, organizatorji pa se lahko pohvalijo, da je bila letošnja zasedba s 1.228 tekmovalci (skoraj 200 več kot lani) rekordna.

Posnetek finalnih tekov:


Zmage v posamični konkurenci sta se veselila domača tekača, Luka Kovačič in Barbara Trunkelj. Kovačič je s 4:55,9 postavil tudi nov rekord. Zmagal je še tretjič zapored, bil pa je tudi lastnik prejšnje rekordne znamke, saj je prvi, ki je s progo opravil v manj kot petih minutah. 

Fotogalerija s teka Red Bull 400 v Planici (Peter Podobnik/Sportida):

Fotogalerija
1 / 88

"Spet zmaga, spet rekord" 

"Danes mi je uspel hat-trick. Spet zmaga, spet rekord, težko ne bi bil zadovoljen z današnjim izkupičkom. Domačo nalogo sem opravil, kot sem si jo zastavil. Glede na to, da je bila ta dirka tudi finale serije 4titude challenge, so se vsi prišli borit, ne le za današnjo zmago, ampak tudi za skupno razvrstitev," je po tekmi dejal zmagovalec.

Drugo mesto je osvojil Avstrijec Jakob Mayer (5:07), za tretje mesto sta se borila Slovenca Simon Alič in Andrej Koželj, boljši pa je bil slednji (5:13).

"Navijačev ne želim nikoli razočarati" 

Pri ženskah so se za zmago borile tri Slovenke. Najboljša je bila na koncu Barbara Trunkelj, ki je tako ponovila lansko zmago, tokrat še bližje rekordu Italijanke Valentine Belotti (6:20). Za njim je letos zaostala le še štiri sekunde. Druga je bila Tea Femc (6:38), tretja pa Mojca Koligar (6:47).

"Letošnja zmaga je bila mogoče malo težja kot lanska, tudi zato, ker sem branila zmago, kar doda nekaj pritiska, pa navijačev ne želim nikoli razočarati. Naslednje leto bom sezono načrtovala tako, da bom šla na več Red Bull 400 tekem, verjetno na serijo 4titude," je dejala zmagovalka.

V ženski konkurenci je zmagala Barbara Trunkelj, ki je le za drobec zaostala za planiškim rekordom. | Foto: Peter Podobnik/Sportida V ženski konkurenci je zmagala Barbara Trunkelj, ki je le za drobec zaostala za planiškim rekordom. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prišlo je kar nekaj velikih imen

Pod Poncami so tekli tudi nekdanji šampion izziva Red Bull 400 Planica Ahmet Arslan iz Turčije, finski tekač na smučeh Ivo Niskanen, japonski ultramaratonski tekač Ruy Ueda, brazilska ultramaratonka Fernanda Maciel, mehiška gorska tekačica Alex Roudayna in nizozemska hitrostna drsalka Irene Schouten.

V kategoriji posameznikov, štafet ali poklicnih štafet je tekmovalo 792 posameznikov, preostalih 109 jih je nastopil v štafetah. Med poklicnimi štafetami je slavila gasilska ekipi FCC 1 (Domen Pavlič, Žan Koncilja, Bojan Dabižljevič, Sebastjan Vovko), pri mešanih štafetah so bili najboljši Miha Dolar, Lea Holc, Žiga Špelič, Anže Čufar, pri moških pa Rok Lapornik, Mario Jelaš, Nik Bračič in Timon Brunšek.

Letos je tek v Planici tudi finale novega izziva štirih skakalnic - 4TITUDE. Gre za štiri lokacije, po katerih bosta v Planici okronana tudi skupna zmagovalca v ženski in moški kategoriji. Tekma v Planici velja za najtežjo med vsemi. Tekače čaka vse prej kot lahko delo. Vzpon do vrha letalnice je dolg 400 metrov, tekači pa morajo premagati 202 metra višinske razlike.

Planica Red Bull 400
Sportal Spektakel v Planici, že sedmič. Se je možno spustiti pod 4 minute in 59 sekund?
Luka Kovačič Red Bull 400
Sportal Kranjčan z vzdržljivo mašino, ki na planiško velikanko priteče v manj kot petih minutah #video
Ne spreglejte