Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
11.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tek na smučeh Maja Benedičič

Četrtek, 12. 12. 2013, 11.07

4 leta, 7 mesecev

Tek na smučeh ali tisto, kar ima Petra Majdič najraje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petri Majdič se lahko zahvalimo, da tek na smučeh v očeh Slovencev pridobiva na veljavi. Kaj sploh je tek na smučeh, kako se nanj najbolje pripraviti in kaj pozitivnega prispeva k našemu zdravju?

Tek na smučeh je celostna športno-rekreativna dejavnost, ki jo izvajamo v prostranstvih narave in je najboljša vadba za aerobno vzdržljivost, poudarja Maja Benedičič, demonstratorka teka na smučeh in udeleženka olimpijskih iger v Torinu leta 2006, ki bo skupaj z demonstratorjem Juretom Čebaškom za bralce Sportala prikazala različne tehnike teka, ki jih bomo v videoobliki objavili v prihodnjem tednu. "Pri pravilni izvedbi teka na smučeh deluje celotno telo, poudarek je na rokah, trupu in nogah. Tek na smučeh blagodejno vpliva na naš organizem in prinaša celoten spekter pozitivnih učinkov. Krepi srčno-žilni sistem, zmanjšuje stres, krepi mišice in lokomotorni aparat," Benedičeva naniza nekaj argumentov, ki zlahka prepričajo tudi največje skeptike. In če prištejemo še to, da nas nakup celotne opreme ne bo preveč udaril po denarnici (hitri izračun se ustavi pri vsoti med 300 in 400 evri) in da je v večini smučarskih centrov uporabnina tekaških prog brezplačna, potem izgovori, ki govorijo proti teku na smučeh praktično izhlapijo.

Na podlagi izkušenj s tečajniki, ki jih Benedičičeva uvaja v skrivnosti te športne dejavnosti, ugotavlja, da smo zaradi specifike dela (beri: večurnega ždenja pred računalniki) vedno bolj zakrčeni v ramenskem obroču, "nekateri pri ogrevanju ne zmorejo niti zaokrožiti z rokami", opozarja sogovornica, ki se zaveda, da je pri teku na smučeh ravno delo rok in aktiviranje ramen oziroma kar celotnega trupa ključnega pomena.

Za predpripravo na tek in nordijsko hojo, pa tudi rolerji in kotalke ne bodo odveč

Da bi se lahko dostojno fizično pripravili na tek na smučeh in v vsej lepoti zaužili ta šport, se je seveda treba pripraviti že pred začetkom zime. Maja Benedičič priporoča tek v kombinaciji z nordijsko hojo. Če ste v pomladansko-poletnem ali jesenskem času tekli z rolkami, rolali ali planinarili, vse ob obvezni uporabi palic, in če ste tudi sicer športni tip, ki mu športne dejavnosti niso tuje, potem ste pripravljeni na tek na smučeh tudi v praksi. Preden se zaženete v klasično ali drsalno tehniko, demonstratorka teka na smučeh priporoča nekaj minut blagega teka ali hitre hoje, na snegu pa si vzemite trenutek za dinamično ogrevanje.

Ne spreglejte