Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rekreacija Roman Kejžar

Petek, 8. 4. 2016, 14.45

6 let, 6 mesecev

Strokovnjaki rekreativcem: Ne iščite rešitev za vaše težave na spletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: OKS

Pred začetkom projekta Moja olimpijska norma je ekipa strokovnjakov, ki bodo skrbeli za udeležence, že postregla s prvimi nasveti za rekreativne športnike.

Moja olimpijska norma je projekt Olimpijskega komiteja Slovenije OKS, ki želi vse Slovence spodbuditi h gibalni aktivnosti, jih povabiti, da testirajo svojo telesno pripravljenost, jo z rednimi treningi izboljšajo in dosežejo svojo olimpijsko normo. Zainteresirani bodo lahko v petih slovenskih mestih opravili Cooperjev test v teku na 2.400 metrov, na podlagi katerega bodo dobili osebno olimpijsko normo, ki jo bodo poskušali podreti na ponovnem testu dva meseca pozneje.

 

V projekt je vključena ekipa športnih strokovnjakov, ki sodelujejo z olimpijsko reprezentanco Slovenije in jo sestavljajo trener, nekdanji vrhunski maratonec in udeleženec treh olimpijskih iger Roman Kejžar, specialistka medicine športa, doc. dr. Petra Zupet, fizioterapevt Nace Gartner, specialistka za športno prehrano, dr. Nada Rotovnik Kozjek, in športni psiholog, mag. Aleš Vičič .

Roman Kejžar svetuje počasen in postopen začetek tekaškega udejstvovanja. | Foto: Roman Kejžar svetuje počasen in postopen začetek tekaškega udejstvovanja.

"Začnite postopoma, s kombinacijo hoje in teka"

"Ko začenjate teči, je telo spočito in prvih nekaj treningov lahko poteka nad pričakovanji, ljudje takrat pogosto prekoračijo svoje zmožnosti in kaj kmalu pride do utrujenosti in z njo do padca motivacije, ob pretiravanju pa tudi do poškodb. Zato začnite postopoma, s kombinacijo hoje in teka, počasi stopnjujte napor, vključujte različne vaje, po naporu se nujno raztegnite … Skratka, trenirati je treba z občutkom in znanjem," pravi slovenski maratonski rekorder Roman Kejžar, ki skrbi za telesno pripravljenost številnih rekreativnih tekačev.

Zaupajte strokovnjaku, ne spletu

"Zavedanje o zdravem načinu ukvarjanja s športom se širi in to je dobrodošlo. Rekreativni športniki vse več pozornosti namenjajo temu, da se pravilno lotevajo svoje rekreacije. Tekači so na primer vključeni v vodene tekaške vadbe, kjer se naučijo pravilne tehnike teka, pravilnega načrtovanja in stopnjevanja treningov, dobijo pa tudi strokovne nasvete glede ustrezne prehrane in vnosa tekočine. Najbolj verodostojne informacije lahko dobijo od strokovnjakov, ki so ustrezno izobraženi in usposobljeni. Na drugi strani pa velja biti veliko bolj zadržan pri informacijah, ki se širijo na spletu," opozarja dr. Zupetova, specialistka medicine športa in profesorica športne vzgoje.

"Najbolj verodostojne informacije lahko dobijo od strokovnjakov, ki so ustrezno izobraženi in usposobljeni," pravi Petra Zupet. | Foto: "Najbolj verodostojne informacije lahko dobijo od strokovnjakov, ki so ustrezno izobraženi in usposobljeni," pravi Petra Zupet.

Diagnoza na spletu je lahko povsem napačna

Pred "samozdravljenjem" svari tudi Gartner, izkušeni fizioterapevt, ki skrbi tudi za marsikaterega slovenskega olimpijca: "Profesionalni športniki v primeru bolečin takoj poiščejo rešitev pri zdravniku ali fizioterapevtu, rekreativci pa velikokrat čakajo in berejo na forumih, kako bi si lahko pomagali. To je slaba ideja. Ne moreš vpisati v iskalnik 'bolečina v kolenu' in pričakovati navodila za ukrepe, ki bodo težave uredili. Diagnoza na spletu je lahko povsem napačna."

Ne spreglejte