Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
18.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

3

Natisni članek

Vztrajaj - Never give up rekreacija #Kalvarija111 Beba Ščap

Sreda, 5. 4. 2017, 18.59

6 let, 6 mesecev

Beba Ščap in #Kalvarija111

Štajerka po 24 urah #Kalvarije: Presegla sem toliko svojih meja kot še nikoli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

3

Beba Ščap Kalvarija | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

"Vidimo se spet prihodnje leto, a ne več tukaj na Kalvariji" in še "Zdaj pa lahko sedem" so bile prve besede, s katerimi je izčrpana, a še vedno šaljivo razpoložena športnica in humanitarka Beba Ščap nagovorila zbrane ob vznožju Kalvarije, kamor se je v 24 urah za dober namen povzpela in sestopila kar 66-krat.

Video: Beba Ščap o svojem tretjem dobrodelnem projektu

Hiter izračun: Beba Ščap je v 24 urah je prehodila skoraj 60 tisoč stopnic, znesek sredstev, ki so jih zbirali pod Kalvarijo in ki jih je še vedno mogoče nakazati na tekoči račun* (objavljamo ga na koncu prispevka) ter bodo tokrat namenjena Fundaciji za športnike iz socialno šibkejših okolij, pa bo znan v prihodnjih dneh.

Potem ko je ponoči zaradi slabih vremenskih razmer na Kalvariji doživljala pravo kalvarijo, je ekipi  naročila, naj ji do sedme ure zjutraj ne razkriva števila vzponov, niti sama ni o njih razmišljala, saj ni vedela, kaj bo to pomenilo za njeno psiho. Na posnetku: fotografija zadnjega selfieja na zadnjem sestopu. | Foto: Matjaž Vertuš Potem ko je ponoči zaradi slabih vremenskih razmer na Kalvariji doživljala pravo kalvarijo, je ekipi naročila, naj ji do sedme ure zjutraj ne razkriva števila vzponov, niti sama ni o njih razmišljala, saj ni vedela, kaj bo to pomenilo za njeno psiho. Na posnetku: fotografija zadnjega selfieja na zadnjem sestopu. Foto: Matjaž Vertuš

Kdo je Beba Ščap?

Beba Ščap je nekdanja pripadnica Slovenske vojske in zavzeta podpornica športno-humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up, ki je zdaj že stara znanka ekstremnih športnih projektov z dobrodelno noto. Sodelovala je že v akciji Mateja Markoviča Srce Sloveniji, s katero je društvo Never Give Up dve leti zapored zbiralo sredstva za nakup šolskih potrebščin, že tri leta zapored pa pripravlja in izvaja svoj projekt. 

 #Kalvarija111  24-urno vzpenjanje in sestopanje na priljubljeno mariborsko vzpetino Kalvarijo je bil že njen tretji projekt in nadgradnja lanskega in predlanskega, ko je v središču Maribora 24 ur oziroma 30 ur kolesarila na statičnem kolesu. Vsi njeni dogodki imajo humanitarno noto. Letos bodo sredstva namenjena Fundaciji za športnike iz socialno šibkejših okolij, katere ustanovitelj je Olimpijski komite Slovenije, prejšnji dve leti pa so Društvu prijateljev mladine Maribor in Zavodu 13, ki jih je namenil za terapije otrok s posebnimi potrebami. Lani so s projektom zbrali 3.480 evrov, leto prej pa 1.860 evrov.

Video: Oglejte si krajšo reportažo z zaključnega vzpona #Kalvarija111

66 namesto 111

Čeprav ji je namesto predvidenih 111 vzponov in sestopov uspelo izpeljati "le" 66, pa so ti vredni ravno toliko kot nedosegljivih 111, poudarja glavna akterka akcije. Zakaj? "Ker sem teh 66 krvavo grizla do konca," je s slikovitim stavkom povzela telesno-čustveni vrtiljak zadnjih ur.

Že pred izvedbo projekta se je zavedala, da ne bo lahko, a se je projekt, ki je že v imenu Kalvarija 111 nakazoval, da gre za velik izziv, v praksi izkazal za precej težjega, kot je kdorkoli pričakoval. Beba ga je ocenila celo "kot stokrat težjega od prejšnjih dveh".


Preberite še:


 Hiter izračun kaže, da je v muhastih vremenskih razmerah prehodila skoraj 30 tisoč stopnic, s tem pa spodbujala prisotne in tiste, ki so jo spremljali preko družbenih omrežij k donacijam za Fundacijo za športnike iz socialno šibkejših okolij. | Foto: Matjaž Vertuš Hiter izračun kaže, da je v muhastih vremenskih razmerah prehodila skoraj 30 tisoč stopnic, s tem pa spodbujala prisotne in tiste, ki so jo spremljali preko družbenih omrežij k donacijam za Fundacijo za športnike iz socialno šibkejših okolij. Foto: Matjaž Vertuš

V stiski je sklenila kompromis

Svoje je poleg zagonetnega terena  – stopnice so precej neenakomerno razporejene – naredilo tudi muhasto vreme, ki ji je "kravžljalo živce in pilo kri" predvsem v nočnih urah. Takrat je bil čas za pogovor s sabo, je dejala.

"Ko se je vreme ponoči zalomilo, je moje povprečje iz šestih vzponov na uro padlo na zgolj tri. Takrat sem sama s sabo sklenila kompromis: Pomembno je le to, da akcijo izpeljem nepoškodovana. Število vzponov je postranska zadeva. Moj cilj je sicer res bil 111 vzponov in sestopov, uspelo mi jih je 66, vendar nisem razočarana. Nasprotno, ponosna sem nase in na ekipo, ki je bedela z mano," je vzneseno in s solzami v očeh pripovedovala ob koncu akcije.

Trener Marck Goran Lorencin ji je pri vseh treh projektih pomagal pri telesni pripravi.  | Foto: Matjaž Vertuš Trener Marck Goran Lorencin ji je pri vseh treh projektih pomagal pri telesni pripravi. Foto: Matjaž Vertuš

Ni vedela, ali se vzpenja ali spušča

V 24 urah so se na Kalvariji odvijali različni scenariji, je razkrila. Nekaj jih je bilo svetlobna leta daleč od vzneseno-evforičnega. "Dogajalo se je marsikaj. Od tega, da po sedmih urah sploh nisem več čutila nog, do tega, da sem bila po 12 urah tako utrujena, da nisem več vedela, ali bom hojo sploh lahko nadaljevala. Na trenutke sploh nisem vedela, ali se vzpenjam ali se spuščam. Presegla sem toliko svojih meja kot še nikoli prej. Zase sem zmagovalka. Danes je zmagala  dobrodelnost in to je tisto, kar me žene naprej. Šport v kombinaciji z dobrodelnostjo," je dejala in s tem dala vedeti, da se njeni projekti še niso končali.

"Stopnice? Nikoli več!" | Foto: Matjaž Vertuš "Stopnice? Nikoli več!" Foto: Matjaž Vertuš

"Stopnic ne bom nadgrajevala, tako kot sem to na primer storila lani s 30-urnim kolesarjenjem (leta 2015 je kolesarila 24 ur), zdaj bom zagotovo projekt zapeljala v povsem drugo smer. Najprej potrebujem počitek oziroma ga nujno potrebuje predvsem glava, potem pa bom videla, kaj bosta prinesla poletje in jesen. Takrat se mi običajno porodi ideja za prihodnje leto."

* - Sredstva za projekt #Kalvarija111 lahko nakažete na naslov Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij (Šmartinska 140, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0100 3083 211, Namen: Kalvarija111).

Video: Trener Marck Goran Lorencin o pripravah na projekt #Kalvarija111:

Video: Kaj je o projektu povedal Tomaž Barada?

Projekt so podprli tudi številni slovenski športniki in estradniki:

Projekt #Kalvarija111 je s svojo prisotnostjo podprl tudi trenutno najboljši slovenski smukač Boštjan Kline. | Foto: Projekt #Kalvarija111 je s svojo prisotnostjo podprl tudi trenutno najboljši slovenski smukač Boštjan Kline.

V družbi triatlonca Domna Dornika
 | Foto: V družbi triatlonca Domna Dornika

Več vzponov sta z Bebo opravila tudi njen trener Marck Goran Lorencin in Tomaž Barada, predsednik fundacije za športnike iz socialno šibkejših okolij. | Foto: Več vzponov sta z Bebo opravila tudi njen trener Marck Goran Lorencin in Tomaž Barada, predsednik fundacije za športnike iz socialno šibkejših okolij.

 

 

Ne spreglejte