Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
12.44

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

počitek regeneracija prehrana magnezij Krka advertorial

Četrtek, 27. 8. 2015, 12.44

2 meseca

Solata s piščancem je neprimeren obrok za kosilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolj pogoste napake tekačev rekreativcev so neustrezna regeneracija, zanemarjanje pomena počitka in slabe prehranjevalne navade. To lahko vodi do slabih rezultatov, preutrujenosti in poškodb.

Slikovita okolica Brda pri Kranju bo gostila naslednjo tekaško prireditev, ki že četrto leto zapored poteka pod imenom Triglav tek.

Tekaška preizkušnja, katere cilj je tudi dobrodelnost, je namenjena vsem tekačem, saj lahko izbirate med različnimi trasami: 10- in 21-kilometrsko, poslovno štafeto (3 X 3,3 km), družinskim tekom (3,4 km) in otroškim tekom (300 in 600 m).

Medtem ko krajše razdalje ne zahtevajo tako podrobnih in skrbnih priprav, je pri 21-kilometrski preizkušnji pomembno, da se priprav lotimo premišljeno, brez hitenja, treninge moramo povečevati postopoma. "Vsak vrhunski športnik vam bo znal povedati, da je del priprave tudi počitek," nas je opozoril naš tekaški trener Peter Kastelic, ki rad poudarja, da ni pomemben samo trening, ampak tudi dobra regeneracija.

Zadnji teden počivajte!

Kar ste naredili v prejšnjih mesecih, je že v vaših nogah, zato nima smisla, da v zadnjem tednu skušate izboljšati svojo pripravljenost za tekaško preizkušnjo. Več pozornosti zato namenite počitku, kakšen trening lahko tudi preskočite.

"Rekreativni tekači pogosto pozabijo na regeneracijo, ker mislijo, da tega ne potrebujejo. Res je, da vrhunski tekač trenira tudi dvakrat na dan, vendar on ne počne drugega kot trenira, spi, počiva in je."

Regeneriramo se tudi s pravilno prehrano in vnosom mineralov

Samo počitek pa ni dovolj. Prav tako pomembne so tudi prehranjevalne navade, pri tem pa velja preprosto pravilo: po treningu moramo v telo vnesti tisto, kar smo izgubili.

"Obrok po treningu mora biti pravilno sestavljen. Telesu moramo povrniti zaloge energije, torej glikogen," svetuje strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš, ki priporoča, da si po treningu privoščimo obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate.

Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo športniki rekreativci

"Pri svojem delu sem opazila, da se športniki rekreativci nepravilno prehranjujejo. Nimajo rednih obrokov. To se jim morda ne pozna na kilogramih, ampak na zdravju in splošnemu počutju," predvsem ženske največkrat jedo premalo in neprimerno.

"Bojijo se ogljikovih hidratov, izogibajo se bananam, krompirju in kruhu. Ta hrana je pri aktivnih ljudeh v resnici prej boljša kot slabša, saj telesu povrne energijo. Ravno zato je, kot večkrat poudarjam, solata s piščancem ena večjih napak. To je lahko primerna večerja, nikakor pa ne kosilo ali pa primeren obrok pred treningom."

Ne spreglejte