Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šport rekreacija tek aplikacija pametni telefoni glasba

Petek, 29. 3. 2013, 13.02

8 let

S pravim ritmom v tekaško sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prihaja sezona tekačev in marsikdo je iz omare že potegnil športne copate in odprl pomladno tekaško sezono.

Iz sveta tehnologije pa prihaja razveseljiva novost, ki bo postala nepogrešljiva za vse tekače, ki se radi na tek podajo s slušalkami v ušesih. Že ta mesec namreč prihaja aplikacija Temporun za pametne telefone, ki bo s pravo glasbo pomagala ohranjati pravi ritem teka.

Tekači si med tekom radi krajšajo čas s poslušanjem priljubljene glasbe, pa jim prav ta pogosto zagode. Ko se ravno dobro ogrejejo in začnejo svoj tempo teka pospeševati, se na njihovih mobilnih napravicah začne predvajati kakšna mirna pesem, ki na tekača začne delovati bolj uspavalno kot stimulativno. Zgodi se tudi obratno. Kakšna divja pesem v stilu rocka ali tehna tekača prav tako lahko spravi iz ritma, saj preprosto ne more slediti tempu. Pri nekaterih pesmih, kot so hip hop slogi, kjer se ritmi pogosto menjavajo, pa je zmeda lahko še večja.

Športni strokovnjaki sicer priporočajo, da med tekom poslušamo glasbo z ritmom od 130 do 150 udarcev na minuto (BpM). Temu priporočilu se je prilagodila tudi ponudba glasbe za tek, ki je v zadnjih letih močno narasla. Ponujajo zgoščenke s hiti, primernimi za tek, spletne trgovine pa ponujajo nepregledno število aplikacij in programov za ugotavljanje števila udarcev na minuto (BpM) v posamezni pesmi.

Tega so se očitno dobro zavedali tudi študentje michiganske univerze v ZDA, ki so razvili posebno aplikacijo, namenjeno vsem, ki radi tečejo z glasbo. Aplikacija prečeše vso glasbo, ki je shranjena na pametnem telefonu, in jo razvrsti od 1 do 10 glede na na število udarcev na minuto (BpM). Med tekom aplikacija zazna, kako hitro uporabnik v tistem trenutku teče in mu začne predvajati pesmi, ki sovpadajo z ritmom teka. Tako se glasba prilagaja hitrosti teka in ne obratno.

Ne spreglejte