Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

rekreacija tek Ljubljanski maraton prehrana

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 11.28

6 let, 6 mesecev

Nasvet(i)

Pretekel sem (pol)maraton. Kaj pa zdaj?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

21. Ljubljanski maraton | Foto Sportida

Foto: Sportida

V dneh po ljubljanskem maraton je vsekakor aktualno vprašanje, kako delovati, da bo regeneracija čim hitrejša in uspešnejša. Med drugim se izogibajte ogljikovim hidratom.

Če ste bili med odstotkom Slovencev, ki se je udeležil 21. Ljubljanskega maratona, danes zasluženo počivate in urejate  fotografije na mobilniku. Kako dolgo naj traja počitek in kako ga narediti aktivnega? Kaj je primerno jesti po težjih obremenitvah, kot sta maraton in polmaraton? Na ta in še druga vprašanja nam je pomagal odgovoriti nekdanji atlet Boštjan Buč, čigar nasvete smo povzeli v tri točke.

Ne prezrite:

1. Počitek

Boštjan Buč (desno) v dneh po tekaškem naporu priporoča lažjo vadbo, kot je hoja. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Buč (desno) v dneh po tekaškem naporu priporoča lažjo vadbo, kot je hoja. Foto: Vid Ponikvar Mirne vesti si lahko privoščite nekaj dni uživanja in arhiviranja vtisov s teka. Tiste manj pripravljene bo nanj še nekaj časa spominjal znameniti "muskelfiber", ki lahko traja tudi do dva tedna.

Priporočljiv je aktivni počitek, lahno gibanje, kot je na primer sprehod, s pomočjo katerega se razgradi mlečna kislina v mišicah.

Zelo koristna je tudi vadba za trebušne, hrbtne in druge mišice. Tako bo telo bolj stabilizirano, možnost poškodb pa manjša. Po približno mesecu naj bi bili že vsi, tako bolje kot slabše pripravljeni tekači, spet na treningu.

2. Prehrana

Cimet je koristna začimba za regeneracijo. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Cimet je koristna začimba za regeneracijo. Foto: Siol.net/ A. P. K. Priporočljivo se je izogibati ogljikovim hidratom ter v prehrano čim bolj vključevati beljakovine, vitamine, minerale in antioksidante. Konkretno so od sadja v dneh po tekaškem naporu primerne pomaranče, mandarine, borovnice, maline …

Bolje se je izogniti sadju, ki ima veliko sladkorja, recimo grozdju ali jabolkom. Proteine zagotavljajo na primer skuta ali sirotkine beljakovine.

Pomemben element prehrane pa so tudi začimbe – cimet, poper, kurkuma, čili –, ki zavirajo vnetja, priporoča Boštjan Buč. Primer kakovostnega zajtrka je mešanica skute, malin in začimb.

3. Masaža

Prilagojena, lažja vadba po (pol)maratonu aktivira telo. Pomembna pa je tudi masaža, s katero je mogoče skrajšati čas do treningov na vso moč.

Za to ni treba v masažni salon, učinkovito pomagalo so na primer masažni valjčki. Z njihovo uporabo hranilne snovi hitreje pridejo do mišic.
Ne spreglejte