Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
13.25

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
akrobati akrobatski skoki šport adrenalinski šport adrenalin Dunking Devils akrobacije rekreacija

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 13.25

2 uri, 50 minut

Neverjetno: s topom Dunking Devils človek poletel 43 metrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Dunking Devils | Moč pospeška najbolje potrdijo podatki: med izstrelitvijo je oseba, težka 90 kilogramov, doživela ekstremno izkušnjo. Hitrost se z nič na 75 kilometrov na uro poveča v le 0,6 sekunde. | Foto TikTok/zajem zaslona

Moč pospeška najbolje potrdijo podatki: med izstrelitvijo je oseba, težka 90 kilogramov, doživela ekstremno izkušnjo. Hitrost se z nič na 75 kilometrov na uro poveča v le 0,6 sekunde.

Foto: TikTok/zajem zaslona

Po šestih mesecih intenzivnega razvoja je skupina Dunking Devils Squad na festivalu Macher v Nemčiji predstavila svojo najnovejšo inovacijo – človeški top. Ta izjemna naprava omogoča izstrelitev več kot 40 metrov daleč, pri izstrelitvi pa udeleženci doživijo pospešek do 12 G in na svojem telesu občutijo težo več kot tisoč kilogramov.

Inovacija je nastala z željo po ustvarjanju nepozabnih izkušenj za vse adrenalinske navdušence, so zapisali pri Dunking Devils. Prvotni testi so potekali v stoječem položaju, vendar se je izkazalo, da so sile premočne za ohranjanje ravnotežja.

@_ddsquad

Real life Angry Birds🐦

♬ Shoot to Thrill - AC/DC

Zato so člani Dunking Devils Squad razvili poseben sedež, ki uporabnikom omogoča varno izstrelitev tudi brez predhodnih akrobatskih veščin. Poleg varnosti je sedež omogočil tudi večji nadzor nad izstrelitvijo, kar je omogočilo doseganje ekstremnih višin in dolžin skoka.

Pri izstrelitvi dosegel pospešek 12 G

Festival Macher je bil idealna platforma za prvi javni preizkus naprave. Ekipa je izstreljevanje udeležencev festivala začela pri 50-odstotni moči in postopoma povečevala intenzivnost. Pri končni nastavitvi, pod kotom 40 stopinj, so dosegli maksimalne rezultate – član Dunking Devils Squad Jan Žnidaršič je poletel neverjetnih 43 metrov. Pri tem je dosegel pospešek 12 G, kar je več kot dvakrat več od tistega, kar dosegajo najboljši dirkalniki formule 1, so še zapisali.

@_ddsquad

Fighter Jet type of G-Forces

♬ SPEED IS LIFE - lykia

"Občutek takega pospeška je neverjeten, še posebej ko to izkusiš prvič. Zaradi adrenalina sprva sploh ne dojameš, kaj se je zgodilo, ampak se samo preslikaš v zrak. Seveda smo jakost postopoma stopnjevali, da smo se privadili, ampak še vedno nas je presenetilo, kako močan je kontrast med ekstremnim pospeševanjem ob izstrelitvi in občutkom popolne breztežnosti v zraku. Kot bi se teleportiral v vodo," je po poletu povedal Žnidaršič.

Moč pospeška najbolje potrdijo podatki. Med izstrelitvijo je oseba, težka 90 kilogramov, doživela ekstremno izkušnjo. Hitrost se z nič na 75 kilometrov na uro poveča v le 0,6 sekunde.

V treh dneh zabeležili več kot 160 milijonov ogledov

Videoposnetki človeškega topa s festivala Macher so hitro postali viralni in pritegnili ogromno pozornosti na družbenih omrežjih. V treh dneh so dosegli več kot 160 milijonov ogledov.

Pri Dunking Devils dodajajo, da bo morda že prihodnje leto mogoče človeški top preizkusiti na dogodku ob enem od slovenskih jezer.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret o novem projektu in trenerju, ki ga več ni: Če njega ne bi bilo, mogoče danes ne bi bila tukaj, kjer sem
Sara Čopar
Sportal Novo poglavje za 19-letno plezalko Saro Čopar: Verjetno me čaka precej drugačen način življenja, se ga pa že zdaj zelo veselim
Sebastjan Kristovič
Novice Strokovnjak za vzgojo otrok svetuje, kdaj naj otroci začnejo resne športne treninge
Ne spreglejte