Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
5. 4. 2013,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek

Petek, 5. 4. 2013, 20.42

8 let

Nekdanja zvezdnica vabi: tecite, pozabili boste na vse probleme

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ambasadorka Olimpijskih tekov, nekdanja odlična slovenska tekačica Brigita Langerholc, poročena Žager, toplo priporoča rekreacijo v obliki teka.

V vlogi ambasadorke Olimpijskih tekov v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) je približno leto dni. Sodeluje pri raznoraznih projektih in ljudi spodbuja k teku. Tudi sama seveda še vedno redno teče. Ne več profesionalno, kot je nekoč, a vseeno. ''Na stezi me ne vidite več. Rada tečem predvsem po gozdu in se udeležujem raznoraznih rekreacijskih tekov. Očitno sem že stara, saj me pogostokrat vabijo na veteranska tekmovanja, a sem vsa vabila zavrnila. Steza me ne zanima več,'' se je zasmejala Brigita Langerholc, ki je v atletiki še vedno aktivna pri AD Radovljici, sodeluje pa tudi pri individualni vadbi. Atletinja, ki se lahko pohvali s četrtim mestom v teku na 800 metrov z olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju, na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Osaki pa je bila odlična peta, ima mnogo tekaških izkušenj in seveda tudi znanja. Z veseljem ga je delila z nami.

Najprej kombinacija teka in hoje

Kako naj torej začne s treningi oziroma rekreacijo nekdo, ki pred tem ni redno tekel?

''Predvsem je pomembno, da začne z zmernim tekom oziroma še bolje, naj kombinira tek s hojo. Naj na začetku malce hodi in malce teče. Tako bo telo počasi navadil na napore in se izognil poškodbam. Pogosto se dogaja, da se za tek odločijo tisti, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov. Pri takšnih so možnosti poškodbe največje. Hitro se pojavijo bolečine v kolenih in sklepih, zato je najbolje, da najprej kombinira tek s hojo, potem pa stopnjuje. Najprej na primer tri kilometre neprekinjenega teka, potem pet in tako naprej. Pozneje se lahko udeleži kakšnega rekreativnega teka, a zgolj z namenom, da razdaljo preteče, ne pa tekmuje. Potem si lahko zastavi tudi višje cilje in se priključi kakšni tekaški skupini, ki jih v Sloveniji danes ne manjka,'' je povedala danes 36-letna nekdanja zvezdnica slovenske atletike. ''Če se za tek odloči nekdo, ki že vrsto let ni tekel, pa je morda še celo bolje, če začne s plavanjem in hojo v hribe, denimo, ter pridobi nekaj kondicije. Tako je najbolje in najpametneje,'' je še opozorila Langerholčeva.

Ljudje imajo napačne predstave o teku

Ko se rekreativci začnejo s tekom ukvarjati resneje, je zelo pomembno, da to vsaj na začetku počnejo pod vodstvom strokovnjakov. ''Vodena vadba je na začetku zelo pomembna, če se kdo teku namerava posvetiti resneje in se udeleževati polmaratonov ali maratonov. Ljudje pogosto mislijo, da je tek zgolj tek in nič drugega, a še zdaleč ni tako. Šele, ko jim predstaviš, kaj vse ponuja trening teka, vidijo, da vse le ni tako enostavno. Od raznoraznih vaj za mišice, do tehnike, gibljivosti, preventive in seveda tudi do prehrane. Če upoštevaš vse, je možnost za poškodbe veliko manjša, pa še užitek pri teku je večji, zato bi vsakemu svetovala, da upošteva te nasvete,'' je še povedala in rekreacijske tekače, ki trenirajo resneje, še opozorila: ''Predvsem je pomembno, da s treningi ne pretiravajo. Predvsem pri moških sem zasledila, da znajo, ko se pripravljajo na maratone ali polmaraotne, prehitro preiti na daljše kilometrine in preveč obremenijo telo. Potem seveda prihaja do poškodb in hitro si v slabšem položaju, kot bi bil, če bi treniral manj.''

Za začetek najbolje po gozdu

Langerholčeva tekačem svetuje tudi to, da se vsaj na začetku izogibajo treningov po trdih, cestnih površinah.

''Bolje je, da, predvsem na začetku, tečejo po mehkejših podlaga. Po gozdnih poteh, denimo. Seveda pa je tudi tam potrebno biti pazljiv, saj je veliko korenin in hitro pride do poškodb. Najbolje pa je tako ali tako poslušati svoje telo,'' še pravi Škofjeločanka, ki je nekaj besed namenila tudi tekaški opremi. ''Ta ni na prvem mestu, a je vseeno pomembna, zato svetujem vsakemu, ki teče pogosto in veliko, za opremo, ki je sicer ni veliko in ni predraga, raje nameni nekaj več denarja in kupuje kakovostno, kot pa obratno. Najbolje je, da gredo v trgovine, kjer res znajo svetovati in poznajo razmere,'' je še opozorila.

Dobro, enostavno in poceni

Za konec je izrazila zadovoljstvo nad tem, da je tek v Sloveniji iz leta v leto bolj priljubljen, in vse tiste, ki še ne tečejo, pozvala: ''Tek je res dobra, enostavna in poceni oblika rekreacije. Je zelo zdrav in možen praktično vselej in povsod. Ne le za fizično, tudi za psihološko počutje je zelo dobrodošel. Ko tečeš, pozabiš na vse probleme. Po opravljenem teku se vselej počutiš odlično in si zadovoljen sam s sabo. Sploh po teku v naravi si kot prerojen.''

Ne spreglejte