Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
12.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija šport zima počitnice cene smučanje vozovnice smučišče

Torek, 12. 2. 2013, 12.26

6 let, 6 mesecev

Ne preverite samo cene smučarskih kart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zimske počitnice že trkajo na vrata šolarjev, ki bodo teden dni uživali v zimskih radostih.

Marsikatera družina, pa tudi navdušeni smučarji, ki bodo zimske počitnice preživeli na kakšnem od domačih ali tujih smučišč, se pogosto znajdejo pred dilemo, kako izbrati najbolj primerno in najbolj ugodno smučišče.

Poleg cene, ki pri izbiri smučišča igra najpomembnejšo vlogo, je treba razmisliti tudi, kaj od smučišča pričakujemo, kakšne so naše želje in potrebe.

Družina z majhnimi otroki se bo zadovoljila s krajšimi in položnejšimi progami, a zato morda pričakovala druge dodatne storitve (tekoči trak namesto vlečnic, bližina smučišča, sankališča in druge možnosti preživljanja prostega časa z majhnimi otroki …).

Zahtevni smučarji pa bodo od ponudnika pričakovali predvsem veliko urejenih prog, dober sistem žičniških naprav, smučišče blizu nastanitve, ustrezno gostinsko ponudbo na smučiščih …

Druge bo morda zanimala dodatna ponudba, kot so wellness, zabava, nakupovanje …

Evropski potrošniški center (EPC) zato pred dokončno izbiro smučišča svetuje, da dobro premislimo,

• kaj od smučišča pričakujemo, • primerjamo ceno in ponudbo (ceno vozovnice glede na dolžino prog, posebne akcijske popuste in ugodnosti, dodatno ponudbo …), • upoštevamo tudi druge stroške (oddaljenost od doma, stroške z gorivom, cestnine, prenočišča …), • si pravočasno uredimo zdravstveno zavarovanje, še posebej to velja za smučanje v tujini.

Cene smučišč na enem mestu

Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center v Sloveniji, je že drugo leto zapored pripravil pregled cen smučarskih vozovnic za skoraj 400 smučišč iz 29 držav članic EU, Švice, Islandije in Norveške.

Celotno poročilo v angleščini je na voljo na povezavi: http://epc.si/images/stories/turizem/smucisca2012_2013.pdf

V tabeli si oglejte cene smučarskih vozovnic na nekaterih najbolj priljubljenih smučiščih slovenskih smučarjev:

Predprodaje in posebne ponudbe

Nekatera smučarska središča ponujajo bolj ugodne cene nakupa smučarskih kart v predprodaji ali pa ponujajo ugodne smučarske aranžmaje. Zato je pametno, da dobro preverimo tovrstne ponudbe.

Slovenska smučarska središča na primer ponujajo ugodno ceno enotne sezonske smučarske vozovnice (ESSV), s katero je mogoče smučati na vseh slovenskih smučiščih z izjemo Kanina. Cena celoletne vozovnice za odraslo osebo je 599 eur, za 6-dnevno karto pa je treba odšteti 159 eur. Vozovnica, ki velja do 31. 5. 2013, velja tudi za vse nočne smuke, razen na Starem Vrhu.

Težave s tujimi smučarskimi ponudniki

V primeru težav s ponudniki smučarskih storitev se lahko slovenski smučarji, ki se odpravljajo v tujino, po pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center (EPC) v Sloveniji ali na Evropski potrošniški center v drugi državi EU, kjer so naleteli na težave. Kontaktni podatki vseh centrov v mreži ECC-Net so dostopni na spletni strani www.epc.si.

Ne spreglejte