Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2017,
13.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Natisni članek

morje plavanje zimska rekreacija rekreacija

Nedelja, 22. 1. 2017, 13.37

6 let, 6 mesecev

Ne burja ne polarni mraz ji ne moreta do živega: Vesna v morju plava vsak dan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Vesna Topič | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Dalmatinka Vesna Topić, ki živi v eni od četrti v sosednjem Trstu, vsak dan, brez izjeme, tudi v dneh, ko je še pod odejo hladno, plava v morju. "Plavanje dobrodejno vpliva na krvni obtok in me ohranja mlado," pravi 52-letna violinistka in mezzosopranistka, zaposlena v gledališču Teatro Verdi v Trstu.

Diplomantka Tartinijevega konservatorija v Trstu, kjer je opravila študij solo petja, še prej pa v rodnem Splitu končala študij violine, se dejstva, da je zdravje nekaj, kar si zasluži posebno pozornost in nego, dobro zaveda že od nekdaj.

Tako na primer že od 25. leta v službo hodi s kolesom, ukvarja se z jogo, meditira, teče in, kot že rečeno, veliko časa namenja tudi plavanju. "Kot tipična Dalmatinka," namigne gospa z bujno pričesko, ki se temu športu resneje posveča zadnjih 12 let. 


Preberite še:
-> Nizozemska mojstrica borilnih veščin, ki jo je v Slovenijo pripeljala ljubezen #TujciVSloveniji
-> Drugorojenec Prevčevih, kot ga še niste poznali #intervju
-> "Trenerjem ne zaupajte kar na lepe oči ali postavo" #intervju


 

Dalmatinka, ki je rodni Split že pred leti zamenjala za tržaško četrt Sveti Ivan (San Giovanni), kjer se je rodil avtor znamenitega romana Alamut Vladimir Bartol, je najprej, tako kot večina, plavala samo poleti. Plavalne epizode je nato razširila na obdobje od marca do novembra, zdaj pa plava tudi pozimi.

Ste pozimi že kdaj plavalni v morju?

  • Enkrat in nikoli več!
    3,25 %
    10 glasov
  • Enkrat in bi z veseljem še večkrat.
    14,94 %
    46 glasov
  • Pozimi me ne spravite v morje.
    62,34 %
    192 glasov
  • Hm, dobra ideja ...
    19,48 %
    60 glasov
Oddanih 308 glasov

Bikinke in plavalna kapica

"Meni se to ne zdi nič posebnega, mi pa dobro dene," pravi Topićeva, ki v vsakem vremenu in vse leto plava oblečena zgolj v bikinke, in ne v neoprenski obleki kot bi morda kdo pričakoval, na glavo pa si povezne plavalno kapo.

Trenutno ima sever Jadrana okrog šest stopinj Celzija. "Takrat je še posebej pomembno, da se lahko takoj, ko stopiš iz  vode, nekje preoblečeš," pravi Vesna. Tudi zato se je včlanila v barkovljansko Plavalno društvo Nettuno, kjer se lahko preobleče v suha oblačila.

 | Foto:

Nič je ne ustavi

Običajno si privošči eno uro plavanja, včasih celo do dve uri. Odvisno od delovnih obveznosti in meteorološkega dogajanja.

"Plavam vedno, tudi ko dežuje in ko piha burja, ni pomembno. Pomembno je predvsem to, da telo postopoma navadimo na nizke temperature in da mu te ne predstavljajo nikakršnega šoka. Ključno je, da se tega lotimo postopoma, a da smo pri tem konstantni," poudarja rekreativna športnica, ki se je pred tremi leti izšolala tudi za wellness terapevtko.

"Plavanje mi pomaga psihično in fizično, to pa dobro vpliva tudi na moje delo." | Foto: Osebni arhiv "Plavanje mi pomaga psihično in fizično, to pa dobro vpliva tudi na moje delo." Foto: Osebni arhiv

Že od 13. leta se prha z mrzlo vodo

Kot pravi, se že od 13. leta prha z mrzlo vodo. Starša, ki sta se spopadala s težavami krvnega obtoka, sta ji svetovala, da se bo s tem izognila enakim težavam. Pravi, da ji je to uspelo.

"Šport mi pomaga pri mojem delu, tako psihično kot fizično. Pomaga mi pri dihanju, ki je pri petju zelo pomembno. Pri 52 letih ne uživam nobenih zdravil, še nikoli nisem imela operativnega posega," se pohvali pevka z markantnim glasom, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Posnetek iz opere Cavalleria Rusticana – Voi lo sapete o mamma 

Ne spreglejte