Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
6.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Marko Juhant vzgoja počitnice šport Robert Kranjec Matjaž Smodiš David Špiler

Četrtek, 4. 7. 2013, 6.24

7 let, 12 mesecev

"Na taborih naj učitelji otroke priganjajo do skrajnih meja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Medtem ko smo počitnice nekoč preživljali na igrišču in si med tekanjem in plezanjem po drevesih krepili samozavest in brusili kolena, sodobni otroci počitnice preživljajo drugače.

Če so bili otroci pred leti sami svoje varuške in gospodarji in so se k babicam in tetam zatekali le na kosilo, pa starši danes mrzlično iščejo pestunje, ki bi otroke v vato zavijale tudi med počitnicami, in tabore, kjer bi spoznavali tisoč in eno novo stvar. Da o elektronskih napravah, ki nadomeščajo in razbremenjujejo starše, sploh ne izgubljamo besed.

Juhant: Zatakne se že v šoli

"Zatakne se že v šoli," opozarja specialni pedagog za vedenjske motnje otrok Marko Juhant. "Otroci so nekoč kot najljubša predmeta izpostavljali odmor in telovadbo, danes to zaradi uvedbe ocenjevanja telesne vzgoje in povsem svežega uvajanja združevanja fantov in deklet med uro telovadbe, postaja preteklost," je kritičen Juhant.

Med dvema ognjema: sodelovanje in tekmovanje

Za tiste, ki kljub vsem elektronskim šumom na slehernem koraku in priskutenju športa znotraj šolskega sistema še vedno radi zakorakajo v športni svet, Juhant kot najprimernejši rekvizit predlaga žogo. "Otroke vedno spodbujam k žoganju. To vključuje podajanje, ciljanje, zadevanje, izogibanje žogi in predvidevanje, kaj se bo z njo zgodilo. Idealna igra je igra med dvema ognjema, saj otrok v njej hkrati sodeluje in tekmuje, poleg tega pa se znebi tudi strahu pred žogo," pravi Juhant, soavtor knjige Varuh otrokovih dolžnosti ali: nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami!, ki je nastala na podlagi slovenske vzgojne prakse.

Dečki naj ustvarjajo z orodjem, deklice z glino in modelirno maso

"Otrok, ki ne obvlada žoge, takoj izpade iz igre, potem pa čaka na stranskem tiru in vmes počne neumnosti," pravi Juhant, ki predlaga, naj se namesto tega raje loti ustvarjanja. Dečki naj poprimejo za orodje ali ustvarjajo z rokami, deklicam priporoča ustvarjanje z naravno glino ali modelirno maso.

Športni tabori: da ali ne?

Med počitnicami je na trgu širok nabor športnih taborov, ki pa so plačljivi in zato marsikomu nedostopni. Ali je otroka priporočljivo tudi med počitnicami vpletati v tabore, ko pa že ime počitnice, tako pravi Juhant, sugerira, da gre za počitek od učenja? "Če se otroci taborov želijo udeležiti po lastni volji, naj grejo, tam pa naj jih učitelji priganjajo do skrajnih meja," svetuje Juhant, ki je v nasprotju z mnogimi prepričan, da so za otroke najmanj koristni prav tabori z idealno organizacijo, v katerih se ti niti ne prepotijo niti jim nobena stvar ne vzbuja skrbi. "Če opraviš izjemno zahtevno delo v zahtevnih pogojih, potem si sam s sabo izjemno zadovoljen," poudarja predavatelj in vzgojni pedagog z več kot tridesetletno prakso.

Ne spreglejte