Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
19. 4. 2016,
13.15

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

maraton 2016 Zdravilišče Radenci

Torek, 19. 4. 2016, 13.15

5 let, 4 mesece

Nova proga v Radence privablja nove ljudi, (najbrž) pride tudi Peter Prevc

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Letošnji že 36. maraton treh src bo v Radencih potekal v soboto, 21. maja. Štel bo tudi kot državno prvenstvo v maratonu. Glavna novost je nova proga z enim krogom na najdaljši razdalji.

Nova proga maratona treh src, ki bo potekala tudi po sosednji Avstriji, privablja v Radence nove tekače. Organizatorji so do danes namreč zbrali 15 odstotkov več prijav kot lani, prijavni rok pa se konča 5. maja. Trenutno je prijavljenih okoli 4700 tekačev na osrednjih štirih tekih, poleg maratona in polmaratona v Radencih potekata še teka na 5,5 in 10 kilometrov. Skupaj z otroškimi teki in pohodom naj bo se dogodka udeležilo okoli 10 tisoč ljudi.

 

"Zelo smo veseli, da nam je letos s progo, ki bo kar štirikrat prečkala mejo med Slovenijo in Avstrijo, uspelo uresničiti željo mnogih tekačev po enem samem krogu, saj pri maratonih, ki imajo dva kroga, motivacija v drugem krogu precej pade. Hkrati verjamemo, da smo sedanjim, mlajšim generacijam tekačev, ki proge skozi Avstrijo še niso doživeli, uspeli ponuditi nekaj novega, kar bo še prispevalo k nepozabnemu vzdušju," je uvodoma povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

"Prvi pozitiven odziv na novo progo je prišel takoj na začetku s strani naših avstrijskih sosedov, ki so idejo sprejeli z odprtimi rokami in nam zavzeto pomagajo pri njenem uresničevanju," je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec. | Foto: "Prvi pozitiven odziv na novo progo je prišel takoj na začetku s strani naših avstrijskih sosedov, ki so idejo sprejeli z odprtimi rokami in nam zavzeto pomagajo pri njenem uresničevanju," je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec.

Nova proga bolj razgibana, kratek odsek tudi po makadamu

Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora, je podrobneje predstavil vse proge, ki jih imajo udeleženci Maratona treh src na voljo. "Maratonska proga, ki poteka iz Radencev v Gornjo Radgono, je precej bolj pestra in razgibana. Tekmovalci bodo na poti do cilja morali premagati tudi 200 metrov višinske razlike, a noben od klancev ni zahteven. Z izjemo 1,5-kilometrskega odseka, ki poteka po makadamu, je proga speljana po asfaltni podlagi," je o najdaljši razdalji povedal Pintarič.

Marko Pintarič je prepričan, da je nova proga še bolj zanimiva od prejšnje. | Foto: Marko Pintarič je prepričan, da je nova proga še bolj zanimiva od prejšnje.

Progo je ob uradni meritvi preteklo tudi nekaj tekačev, eden med njimi pa je bil domačin Igor Škrinjar. "Proga je zanimiva, pokrajina je lepa, tako da sem prepričan, da bo privabila več ljudi. Veseli me, da po Ljubljani tudi v Radencih maraton poteka v enem krogu, saj se je mnogo mojih prijateljev pritoževalo nad dvema krogoma," je dejal rekreativni tekač, ki ima za seboj že 16 maratonov.

 

Za državne naslove na 42 km

Državno prvenstvo v maratonu in polmaratonu si letno izmenjujeta Ljubljana in Radenci. Letos bo državno prvenstvo na 42 kilometrov potekalo v Radencih, na 21 kilometrov pa jeseni v Ljubljani. Predstavitve maratona treh src se je udeležil tudi predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar. "Izjemno me veseli, da sem prisoten na dogodku napovedi nove vrhunske prireditve, ki že številna leta povezuje rekreativno in vrhunsko atletiko. Prepričan sem, da nas v Radencih ponovno čaka izvrstno tekmovanje, množica tekačev, tako vrhunskih kot rekreativnih, in odlična organizacija. Obetamo si tudi vrhunske rezultate, vključno z normami za letošnja največja atletska tekmovanja," je dejal Dobnikar.

Denarne nagrade:

42 km (moški in ženske):
1. mesto: 1000 evrov
2. mesto: 750 evrov
3. mesto: 500 evrov

Posebne nagrade za Slovence na 42 km:
1. mesto: 200 evrov
2. mesto: 120 evrov
3. mesto: 80 evrov

21 km (moški in ženske):
1. mesto: 500 evrov
2. mesto: 300 evrov
3. mesto: 150 evrov

Spet bodo prireditev popestrili nordijci

Od vrhunskih slovenskih tekačev je bil prisoten Tone Kosmač, ki je kandidat za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Maratonsko normo že ima, mora pa jo še potrditi z nastopom na polmaratonu. To bo poskušal že v Italiji v začetku maja, tudi v Radencih pa bo nastopil na polmaratonski razdalji. "Imel sem natrgani obe stegenski mišici, ki sta mi vzeli dva meseca treninga, a so težave pozabljene. Potrditev norme ne bi smela biti težava," je dejal Kosmač, večkratni udeleženec in zmagovalec maratona treh src.

Slovenski maratonec Tone Kosmač bo tekel na polmaratonski razdalji, kjer bo potrjeval normo za olimpijske igre, če mu to ne bo uspelo že pred tem. | Foto: Slovenski maratonec Tone Kosmač bo tekel na polmaratonski razdalji, kjer bo potrjeval normo za olimpijske igre, če mu to ne bo uspelo že pred tem.

Svojo udeležbo je tudi letos potrdila nordijska reprezentanca. Ena skupina, v kateri naj bi bil tudi Peter Prevc, njegovo potrditev organizatorji še čakajo, bo podeljevala medalje in priznanja, druga pa bo bolj aktivna in se bo udeležila tudi tekov na 10 ali 21 kilometrov.

 

Športno dogajanje se bo zvečer prevesilo v zabavni program, vrhunec katerega bo koncert glasbene skupine Big Foot Mama.

Program:

8.00, Pohod treh src
8.30, nordijska hoja (9 km)
9.00, štart maratona in polmaratona
9.15, štart teka na 5,5 in 10 kilometrov
16.00, veveričkin in srčkov tek
20.30, koncert skupine Big Foot Mama, predskupina The Cock Tails

Ne spreglejte