SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje vas ta konec tedna čakajo odprte planinske koče?

0

termometer

Načrtujete vzpon na slovenske gore? Preverite, kje ob poti in na cilju vas te dni čakajo odprte planinske koče. Ena od njih, Roblekov dom na Begunjščici, išče novega oskrbnika.

Vremenoslovci za ta konec tedna napovedujejo jasno vreme s pretežno oblačnostjo, ki bo v gore zvabilo marsikaterega ljubitelja gora. Ob poti in na cilju jih bodo pričakale planinske koče, ki so odprte tudi v zimskem obdobju.

V Sloveniji je od 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov (od tega je 163 oskrbovanih), v zimskih mesecih odprtih 123 planinski koč.

Po besedah načelnika Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije Janka Rabiča je večina koč odprtih ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56. Od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih.

Obratovalni časi so različni, planinska društva pa jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh.

V visokogorju so planinske koče v zimskem času večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč I. kategorije (to so planinske koče, ki so težje oskrbovane), med njimi je stalno odprt samo Dom na Komni.

V skrajnem primeru v zimsko sobo ali bivak

Odprte so predvsem koče na nižje ležečih območjih, v skrajni sili pa pohodniki lahko prenočijo tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekateri planinski domovi in so odprte tudi takrat, ko so planinske koče zaprte. V skrajnem primeru se pohodniki lahko zatečejo tudi v bivake, ki pa so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju.

Katere planinske koče bodo odprte ta konec tedna, lahko preverite na spletnem mestu PZS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin