SiolNET. Sportal Rekreacija
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Znani, manj znani in posrečeni #foto #video

Kdo se skriva za okostnjaki 21. Ljubljanskega maratona?

2,48

termometer

Če bi imeli neskončno veliko časa, bi v cilju ljubljanskega maratona pred mikrofon rade volje povabili vseh 23.767 tekačev, ki naj bi konec tedna tekli na 21. Ljubljanskem maratonu. Ker ga nimamo, vam tokrat predstavljamo tiste, ki so najbolj intenzivno plenili našo pozornost.


Ne prezrite:


V kaj bodo letos našemljeni Vitezi dobrega teka, je vprašanje, ki se pozornim spremljevalcem ljubljanskega maratona pogosto utrne v dneh pred največjo tekaško prireditvijo v Sloveniji. So eni prvih, ki so na "Ljubljancu" začeli teči našemljeni in še vedno eni redkih. Če se ozremo na tovrstno dogajanje na večjih maratonih v tujini, preredki.  

Tekaško društvo Vitezi dobrega teka, ki so organizatorji priljubljene Nočne 10ke na Bledu, so letos tekli oblečeni v zombije in okostnjake. Tekaško društvo Vitezi dobrega teka, ki so organizatorji priljubljene Nočne 10ke na Bledu, so letos tekli oblečeni v zombije in okostnjake. Foto: Vid Ponikvar

In zakaj so tako zanimivi? Ker vedno najdejo način, da jih človek opazi in si jih zapomni. Pred leti so na primer afriške tekače na čelu maratonske reke preganjali z gorjačo, leto pozneje so navduševali kot vitezi in legionarji, lani pa presenetili kot priljubljeni otroški junaki Minioni.

Na ljubljanskem maratonu so v preteklosti že tekli kot praljudje z bujnim naglavnim okrasjem in gorjačami ... Na ljubljanskem maratonu so v preteklosti že tekli kot praljudje z bujnim naglavnim okrasjem in gorjačami ...

... glavni vitez Marko Roblek ... ... glavni vitez Marko Roblek ... Foto: Sportida

... in lani kot priljubljeni risani junaki Minioni. ... in lani kot priljubljeni risani junaki Minioni. Foto: Sportida

Ker so letos upoštevali koledar in dejstvo, da dan po maratonu v zahodnem delu sveta slavimo noč čarovnic, so se polmaratona lotili kot okostnjaki in zombiji. Skupinica 12 v domiselna oblačila odetih tekačev, med njimi je bil tudi Marko Roblek, promotor bosega teka, je spet požela obilo pozornosti.

Kako so se na podvig pripravili, je opisal eden njihovih članov Mitja Štern.

[video: 60741 / ]

Vpadljivo urejen je bil še en vitez dobrega teka, Bojan Mežnaršič, pardon Ivan Cankar, ki je polmaratonsko razdaljo pretekel kar v literarni maniri: s skodelico kave. Razlog? Izveste v videu.

[video: 60740 / ]

Število oboževalcev ljubljanskega maratona iz leta v leto narašča. To dokazuje tudi vsakoletna rast udeležbe med domačimi in tujimi tekači. Letos so na slovenski maraton leta prišli iz kar 59 držav. Dženita Kaliman, ki je maratonsko polovičko pretekla v značilni muslimanski opravi, je v Ljubljano pripotovala iz Sarajeva. Ljubljani se je zahvalila za tolerantnost, saj je zaradi hijaba na glavi ni nihče obsojal in zaničeval.

[video: 60753 / ]

Med rednimi udeleženci ljubljanskega maratona je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je včeraj ponovil rezultat izpred 13 let. Polmaratonsko razdaljo je pretekel v času 1;46:36.

Borut Pahor Foto: Bobo

Med znanimi obrazi "Ljubljanca", ki so tesno povezani s tekom, sta tudi televizijska voditeljica Jerca Zajc Šušteršič in tekaški trener Urban Praprotnik, ki nikoli ne teče na rezultat, ampak vedno zaradi užitka.

[video: 60742 / ]

[video: 60752 / ]

Na polmaratonsko progo se je podal tudi nekdanji nogometaš Olimpije in Maribora, danes pa trener mladih Olimpijinih upov Gregor Židan, in jo tudi uspešno pretekel. Na polmaratonsko progo se je podal tudi nekdanji nogometaš Olimpije in Maribora, danes pa trener mladih Olimpijinih upov Gregor Židan, in jo tudi uspešno pretekel. Foto: Vid Ponikvar

Dvajsetič se je ljubljanskega maratona udeležila Kazimira Lužnik, ki je z leti postala nepogrešljivi del slovenskega tekaškega praznika. 82-letnica z najstniško dušo je takole nasmejana pritekla v cilj polmaratona. Gospa, o kateri izpod peresa Jasmine Kozina Praprotnik nastaja knjiga, je izpustila le en ljubljanski maraton. Zadržale so jo priprave na tekaško preizkušnjo v New Yorku. Dvajsetič se je ljubljanskega maratona udeležila Kazimira Lužnik, ki je z leti postala nepogrešljivi del slovenskega tekaškega praznika. 82-letnica z najstniško dušo je takole nasmejana pritekla v cilj polmaratona. Gospa, o kateri izpod peresa Jasmine Kozina Praprotnik nastaja knjiga, je izpustila le en ljubljanski maraton. Zadržale so jo priprave na tekaško preizkušnjo v New Yorku. Foto: Vid Ponikvar Ob prihodu v cilj ni manjkalo nasmejanih obrazov, objemov, čestitk, pa tudi vragolij v znak zadovoljstva ob premaganih tekaških izzivih. Ob prihodu v cilj ni manjkalo nasmejanih obrazov, objemov, čestitk, pa tudi vragolij v znak zadovoljstva ob premaganih tekaških izzivih. Foto: Sportida

Za ogrevanje pred tekom je skrbela tolkalna zasedba The Strojmachine, že 13 let stalnica ljubljanskega maratona, ob progi pa je energijo tekačem pošiljal Zlatan Čordić - Zlatko. Za ogrevanje pred tekom je skrbela tolkalna zasedba The Strojmachine, že 13 let stalnica ljubljanskega maratona, ob progi pa je energijo tekačem pošiljal Zlatan Čordić - Zlatko. Foto: Sportida

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin