Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cerkno Vogel Krvavec Kranjska Gora

Četrtek, 12. 2. 2015, 20.01

8 let

Kako inovativna so slovenska smučišča pri privabljanju gostov in kaj najbolj vžge?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgledno urejene proge niso več dovolj, zato slovenska smučišča iščejo načine, kako privabiti in zadržati goste. Prisluhnili so družinam, seniorjem, gasilcem, ženskam ... In kakšen je izplen teh akcij?

Straža Bled vabi družine, ženske, gasilce …

Med bolj inovativna smučišča brez dvoma spada smučišče Straža nad Bledom, kjer med tednom za smučarje prirejajo posebne tematske večere.

Od nočne smuke za ženske, kjer ženske in dekleta smučajo za simbolično ceno enega ali petih evrov, do disko večerov, ki vključujejo smučarsko vozovnico in karto za disko na ledu za ceno desetih evrov, in večera gasilcev, ki smučajo za šest evrov.

Po besedah Uroša Ambrožiča iz Infrastrukture Bled, ki na Straži skrbi za programsko zasnovo, so se za tovrstne akcije odločili zato, da zbudijo pozornost smučarske in nesmučarske javnosti.

"Želimo biti drugačni, želimo, da se o nas govori, zato so akcije precej 'odpičene'," pravi. Z izplenom so zadovoljni. "Akcije so super obiskane, tudi vreme nam gre letos na roko. Mislim, da smo zadeli v polno, obiskovalci so zadovoljni – storitev na račun akcije ni nikoli slabša – mi pa tudi, saj se o nas in našem smučišču v javnosti precej govori."

Do zdaj je najbolj vžgala akcija Eksplozija na Straži Bled, ki je na eno od najbolj slikovitih smučišč v Sloveniji privabila skoraj tisoč ljudi, kar je za to smučišče brez dvoma rekordna številka. "Želimo, da ljudje izvedo za nas in se vračajo tudi v drugih terminih, tudi kadar nimamo akcij," priznava Ambrožič.

V Kranjski Gori nasprotujejo akcijam v slogu "kuponkov"

V Kranjski Gori raznim akcijam v slogu "pocenkov" in "kuponkov" niso naklonjeni. "S temi akcijami uničujemo produkt smučanja v Sloveniji in dolgoročno lahko vsa slovenska smučišča zapremo svoja vrata, no, tista, ki jih še nismo," je do prevelikih cenovnih ugodnosti kritična Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora, ki pa dopušča možnost, da tudi cenovne akcije lahko prinesejo obojestransko zadovoljstvo, tako smučarjev kot tudi upravljavcev smučišča.

Predlaga model, ki je uveljavljen v tujini, kjer, tako pravi sogovornica, razliko v ceni pokrije kakšno drugo podjetje. "Tako je na primer smuka za otroke do 10. leta starosti na italijanskih smučiščih brezplačna, strošek nakupa teh vozovnic pa pokrije regija ali lokalna skupnost."

V Kranjski Gori sicer ponujajo akcije, kjer ob predložitvi kartice AS lahko smučaš 30 odstotkov ceneje, ali 15 odstotkov, če si lastnik kartice Vzajemna, a Gombočeva priznava, da je izplen takih akcij dokaj klavrn, saj ljudje nimajo denarja niti za opremo niti za bencin, kaj šele za nakup smučarskih vozovnic.

Na Voglu optimistični: Če bomo vztrajni, bo odziv še boljši

Na najvišjem delujočem slovenskem smučišču Vogel so se bolj kot na ugodne cene smučarskih vozovnic osredotočili na cenovne akcije, kjer je do cenejših vozovnic najlažje priti prek nastanitve.

Zadnji teden januarja so rezervirali za seniorje oziroma starejše od 60 let, ki jim ob rezervaciji namestitve smučarsko vozovnico za enako število dni, kot je prenočitev, podarijo. Enako velja tudi za prvi teden v marcu, kjer pridejo na svoj račun vse ženske, dame, dekleta.

"Odziv je kar dober, računamo pa, da bo v prihodnje, če bomo le vztrajni, še boljši," je optimističen Matej Kandare iz smučišča Vogel.

Na Rogli iz smučin v termalne vrelce

Kaj pa ponuja štajerski konec? Na Rogli so se odločili, da dnevnim smučarskim vozovnicam konkurirajo s tako imenovanimi urnimi vozovnicami (ki veljajo od dve do pet ur), te so, tako pravi predstavnica smučišča na Rogli Tina Tinta Kovačič, ugodnejše in smučarjem omogočajo boljši izkoristek glede na smučarsko znanje in fizično kondicijo.

Že pred časom so uvedli cenovno ugodnejšo sezonsko smučarsko vozovnico, ki velja od ponedeljka do petka, hkrati omogoča tudi nočno smuko ob četrtkih in nedeljah, velja pa tudi med šolskimi počitnicami. Za skupine otrok oziroma športne dneve velja posebna ponudba smučarskih vozovnic in njihova kombinacija z malico ali kosilom ob torkih in četrtkih. S posebno ponudbo "S smučin v termalne bazene" pa ob predložitvi dnevne (tekoči dan), večdnevne in sezonske smučarske vozovnice za Roglo, omogočajo vstop v termalne bazene in Savna vas v Termah Zreče 30 odstotkov ceneje.

Cerkno je prisluhnilo družinam

Z raznimi akcijami se poskušajo smučarjem približati tudi v Smučarskem centru Cerkno, kjer je največ zanimanja za družinsko akcijo 3=4, v kateri lahko štiričlanska družina smuča za 61,5 evra, smuka pa je ugodnejša tudi za družine z manj ali več kot štirimi člani.

Ob ponedeljkih in torkih organizirajo ugodno smučanje za seniorje, v kateri lahko seniorji smučajo za 18,85 evra, pripada pa jim še kupon za dva evra, ki ga lahko izkoristijo v Alpski perli na vrhu Smučarskega centra Cerkno. Mislili so tudi na študente in dijake, ki lahko v dneh med ponedeljkom in petkom (če gre za skupino štirih študentov/dijakov) dnevno vozovnico kupijo za 14,50 evra na osebo. V okviru ugodnosti Naši junaki ugodneje lahko smučajo tudi gasilci, člani Civilne zaščite, vojaki in policisti, cenejša je smuka za organizirane skupine.

Posebna dneva bosta na Cerknem petka, 13. (februarja in marca), ko bodo "klape" 13 smučarjev smučale za ceno 13 evrov na osebo, posebne ugodnosti pa pripravljajo tudi v dneh pred dnevom žena in po njem. Organizirajo tudi razne ugodnosti v sodelovanju s poslovnimi partnerji.

Vse te akcije so po mnenju Matjaža Kosmača iz SC Cerkno dosegle dober odziv. "Najbolj so priljubljene družinske akcije, še posebej uspešna in priljubljena je akcija 3=4 (plačaš tri, smučajo pa štirje). Družine to cenijo, prav zato je na našem smučišču res veliko družin, ki pri nas preživljajo enodnevne izlete ali počitnice. Z uvedbo posebnih dni za seniorje opažamo velik porast starejših smučarjev ob ponedeljkih in torkih. Zelo nas veseli, ker so ti seniorji največkrat v družbi vnukov. Smučarsko opismenjevanje je pomembno tudi v teh časih, ko se nam zdi, da je smučanje nedostopno. Prav s temi akcijami pa želimo smučanje približati vsem, ki si zaželijo smuke. Sicer pa nobena od zgornjih akcij ni sama sebi namen," je odkrit Kosmač.

Na Krvavcu je ob družinskih dnevih otroška vozovnica zastonj

Tudi na Krvavcu se precej posvečajo družinam in njihovim smučarskim navadam.

"Družine imajo ob nakupu dnevnih smučarskih vozovnic 15-odstotni popust, ob družinskih dnevih pa otroško dnevno smučarsko vozovnico ob sočasnem nakupu dnevne odrasle smučarske vozovnice dobijo brezplačno," je povedal Luka Vrančič iz RTC Krvavec, kjer v letošnji sezoni sodelujejo tudi z večjimi slovenskimi podjetji, kot sta Petrol in Mercator, ki svojim kupcem ponujajo tudi ugodnejše smučarske vozovnice za RTC Krvavec.

Sodelujejo s številnimi ponudniki nastanitev ob smučišču, v bližnji okolici, na Bledu, v Ljubljani, Kamniku, skupaj z njimi pa ponujajo ugodnejše večdnevne smučarske pakete, iz prestolnice skupaj z Avtobusno postajo Ljubljana in prevoznikom GoOpti organizirajo cenovno ugoden prevoz.

Ne spreglejte