Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2019,
18.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

2

Natisni članek

Ivo Čarman tek dobrodelnost

Sobota, 15. 6. 2019, 18.25

4 leta, 10 mesecev

Poseben dan v Škofji Loki

Marsikdo si je danes na skrivaj brisal oči, junaki 3. nadstropja ganili tudi Pahorja in olimpijce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

2

tek junakov 3. nadstropja Ivo Čarman | Nekdanji olimpijec Ivo Čarman, njegova žena Valerija in Urška Kolenc so danes z ekipo požrtvovalnih sodelavcev in številnimi vrhunskimi športniki ter predsednikom Borutom Pahorjem izvedli tek, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Udeležili so se ga namreč otroci, ki se zdravijo zaradi raka ali pa so bolezen že premagali. Na fotografiji: Čarman z malim Štefanom v naročju, ki bi zaradi kemoterapije težko tekel. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Nekdanji olimpijec Ivo Čarman, njegova žena Valerija in Urška Kolenc so danes z ekipo požrtvovalnih sodelavcev in številnimi vrhunskimi športniki ter predsednikom Borutom Pahorjem izvedli tek, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Udeležili so se ga namreč otroci, ki se zdravijo zaradi raka ali pa so bolezen že premagali. Na fotografiji: Čarman z malim Štefanom v naročju, ki bi zaradi kemoterapije težko tekel.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Danes dopoldne je 58 otrok, ki se zdravijo zaradi ene od težjih krvnih bolezni ali pa so bolezen že premagali, v družbi slovenskih olimpijcev in predsednika države Boruta Pahorja v Škofji Loki v sklopu Teka štirih mostov preteklo simboličnih 150 metrov. "Ko vidiš zadovoljne otroke, ki se počutijo enakovredne ali pa celo močnejše kot preostali, je to neprecenljivo," je žarel nekdanji vrhunski smučarski tekač, olimpijec Ivo Čarman, pobudnik projekta, za katerega sta z ženo Valerijo pred dnevi prejela nagrado žaromet za najbolj izstopajoč družbeno odgovorni projekt v Sloveniji.

Nekdanji olimpijec Ivo Čarman, prav tisti, ki je leta 1984 olimpijsko baklo prinesel na olimpijski stadion v Sarajevu, njegova žena Valerija in Urška Kolenc, mamica male Eme, ki je žal izgubila boj s krvno boleznijo, so z ekipo požrtvovalnih sodelavcev danes dopoldne na Mestnem trgu v Škofji Loki pripravili dogodek, kot ga še ni bilo.

Zakonca Valerija in Ivo Čarman ter Urška Kolenc so glavni motor Teka junakov 3. nadstropja. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Zakonca Valerija in Ivo Čarman ter Urška Kolenc so glavni motor Teka junakov 3. nadstropja. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Vrhunski športniki so v družbi malih bolnikov na Mestni trg prinesli olimpijsko zastavo. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Vrhunski športniki so v družbi malih bolnikov na Mestni trg prinesli olimpijsko zastavo. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Kdo sploh so junaki 3. nadstropja?

V sklopu rekreativne tekaške prireditve Tek štirih mostov, ki bo vrhunec dosegla danes ob 21. uri s tekom na deset kilometrov, so otroci, ki so preboleli eno od oblik krvnih bolezni ali se z njo še spopadajo, v družbi slovenskih olimpijcev in predsednika države Boruta Pahorja pretekli simboličnih 150 metrov.

Tudi 15-letni Janež, ki je pred štartom odpel Zdravljico, je eden od junakov 3. nadstropja:

To je bil sploh prvi tek v Sloveniji, na katerem so sodelovali otroci, oboleli za rakom in krvnimi boleznimi. Ime junaki 3. nadstropja izvira iz dejstva, da se otroci in mladostniki, oboleli s krvnimi boleznimi, zdravijo prav v 3. nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani, na hemato-onkološkem oddelku.

Junaki in vrhunski športniki, ki so se udeležili Teka junakov 3. nadstropja:

Fotogalerija
1 / 23

Dvajset let male bolnike razveseljuje kot Miklavž

Čarman jih z ženo že dve desetletji obiskuje kot Miklavž, že več let pa sta zakonca Čarman razmišljala, kako bi malim bolnikom dan polepšala tudi zunaj bolniške stavbe.

Nekdanji smučarski tekač Ivo Čarman in  njegova žena Valerija sta pobudnika projekta Tek junakov 3. nadstropja, ki ga je komisija nagrade žarometi prepoznala kot najboljši družbeno odgovorni projekt v Sloveniji. | Foto: A. T. K. Nekdanji smučarski tekač Ivo Čarman in njegova žena Valerija sta pobudnika projekta Tek junakov 3. nadstropja, ki ga je komisija nagrade žarometi prepoznala kot najboljši družbeno odgovorni projekt v Sloveniji. Foto: A. T. K. "Z ženo otroke z rakom vedno obiskujeva v prvih decembrskih dneh. Srečujemo se v bolniških sobah ali na hodnikih, že več let pa sva razmišljala, kako bi jim dan popestrila v poletnih dneh," je v pogovoru za Sportal ozadje dobrodelnega projekta opisoval Čarman.

"Najprej sva razmišljala o izletu, a mnogi od njih takega napora ne bi zmogli. Nato pa se je Valeriji porodila ideja, da bi otroke povabili na tek in da bi razdaljo sto metrov pretekli v okviru Teka štirih mostov, in to v dopoldanskem času, ko je tam prisotnih ogromno vrtčevskih otrok, junaki 3. nadstropja pa bi se jim pridružili.

Dan, ki mu pomeni več kot odprtje olimpijskih iger v Sarajevu

"Beseda je dala besedo in na koncu se je zgodilo to, kar smo danes videli," je Čarman, ganjen tako kot večina navijačev, obujal spomine na dopoldan, ki je presegel njegova pričakovanja.

"Ko sem pred 35 leti kot zadnji nosilec olimpijske bakle pritekel na štadion v Sarajevu, je bil to poleg športnih rezultatov zame največji dogodek v mojem življenju, no, tale današnji je vreden še precej več, po čustveni plati pa je še mnogo močnejši. Ko vidiš zadovoljne otroke, polne upanja in želja, ki se počutijo enakovredne preostalim ali celo močnejše, je to neprecenljivo."

Teka so se udeležili številni vrhunski športniki, tudi smučarski skakalec Peter Prevc in Bogomir Dolenc (na fotografiji skrajno levo), Velenjčan, ki je lani v 42 dneh pretekel 42 maratonskih razdalj, zraven pa zbiral sredstva za ustanovo Mali vitez. Ta združuje posameznike, ki so kot otroci preboleli raka ali zboleli za rakom. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Teka so se udeležili številni vrhunski športniki, tudi smučarski skakalec Peter Prevc in Bogomir Dolenc (na fotografiji skrajno levo), Velenjčan, ki je lani v 42 dneh pretekel 42 maratonskih razdalj, zraven pa zbiral sredstva za ustanovo Mali vitez. Ta združuje posameznike, ki so kot otroci preboleli raka ali zboleli za rakom. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Nad srčnostjo prireditve je bil vidno ganjen tudi telovadec Sašo Bertoncelj. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Nad srčnostjo prireditve je bil vidno ganjen tudi telovadec Sašo Bertoncelj. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Zakonca Čarman, ki sta za projekt prejela nagrado žaromet za najboljši družbeno odgovoren projekt, sta k sodelovanju privabila tudi številne vrhunske športnike, od Petra Prevca, Saše Bertonclja, Damjana Frasa, Anamarije Lampič do Raše Sraka in drugih, ter predsednika države, ki je otrokom v cilju podeljeval medalje in ustregel številnim željam po skupni fotografiji.

Čarman napoveduje, da bo prireditev postala tradicionalna, razmišljajo pa, da bi jo preselili na slovensko obalo.

Preberite še:

Miha Deželak, Deželak junak
Trendi Deželak je na 600 kilometrov dolgi poti za otroke zbral 280 tisoč evrov
Ivo Čarman
Sportal Slovenec v oranžni trenirki, ki je v Sarajevo prinesel olimpijsko baklo #foto

 

Ne spreglejte