Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

rekreacija Nočna 10ka tek

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Nočni teki

Ideja, ki se je porodila ob pivu, danes med tekači pravi hit

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Nočna 10ka cilj

Vsako leto je v Sloveniji na sporedu več sto tekaških prireditev, a nekatere med njimi so prav posebne. To zagotovo velja tudi za nočne teke. "Ideja se je porodila ob pivu," danes razloži Marko Roblek, najbolj prepoznaven med "vitezi", ki bdijo nad Nočno 10ko.

Vitezi dobrega teka so pod streho uspešno pospravili že deset izvedb Nočne 10ke – teka, ki v začetku julija (letos bo na sporedu 8. julija) vsako leto poteka okoli Blejskega jezera. Kot že ime pove, je glavna značilnost tega teka, da poteka ponoči.

Ideja se je porodila ob pivu

Marko Roblek | Foto: Peter Kastelic Marko Roblek Foto: Peter Kastelic "Pred desetimi leti smo se odločili, da bomo poskusili izpeljati tekaško prireditev. Vzeli smo v roke koledar in iskali prosti konec tedna. Aprila, maja in junija je bilo že vsega preveč, zato je padla ideja, da zadevo organiziramo julija. Težava pa je, da je julija lahko 30 stopinj in najmanj smo si želeli številnih toplotnih udarov, tekačev, ki bi jih morali odvažati z vozički …" se nekega petkovega večera, ko so z "vitezi" sedeli ob pivu, spominja Marko Roblek, eden od organizatorjev zdaj že tradicionalne blejske prireditve, ki se je vsako leto udeleži okoli tri tisoč tekačev, kolikor je zgornja omejitev.

Kdo sploh teče ponoči?

Naglavna lučka je pri teku ponoči zelo zaželen del opreme. | Foto: Naglavna lučka je pri teku ponoči zelo zaželen del opreme. "Nato je padla ideja, da bi tek izvedli ponoči. Sprva smo bili skeptični, saj so nam vsi govorili, da ponoči pa res nihče ne teče. Idejo smo vseeno izpeljali in očitno je padla na plodna tla," je dodal Roblek in poudaril, da so se najprej pojavile varnostne dileme: "Če delamo nočni tek, potem mora biti res trda tema. Odločili smo se, da bo štart ob 22. uri. Prvo vprašanje je bilo, kako osvetliti progo, da bo dovolj varna. Za začetek smo vsakemu tekaču, ki se je prijavil, podarili naglavno lučko, osvetlili najtemnejše dele proge in seveda prireditveni prostor. Na začetku je šlo za nekaj reflektorjev, danes je to na stotine priključkov, reflektorjev, agregatov …"

Dokler ni zadnji tekač v cilju, niso povsem mirni

Nočna 10ka trasa | Foto: V desetletni zgodovini za zdaj še niso imeli kakšnega hujšega neprijetnega primera. Vsako leto si kdo zvije gleženj, kar se dogaja tudi pri tekih, ki potekajo podnevi, še nikogar do zdaj pa ni bilo treba hospitalizirati. "Glavna prioriteta je varnost. Trudimo se, da krotimo dejavnike, ki povečujejo tveganje. Zagotavljamo čim boljšo osvetljenost proge in zaporo cest. Dokler nam ne javijo, da je zadnji tekač v cilju, nismo povsem mirni. Šele potem se lahko začne zabava," dodaja Roblek, tudi najbolj znan slovenski bosi tekač.

Slovenski pokal v nočnih tekih

Po vzoru Nočne 10ke, ki je bil pionirka med nočnimi teki v Sloveniji, so se po večjih mestih začele pojavljati nove nočne tekaške prireditve. Danes obstaja že pokal nočnih tekov, ki ga sestavljajo teki v Laškem, Kranju, Celju, Mariboru, Škofji Loki, Velenju, Ljubljani in Portorožu.

"Organizacijsko izvedba nočnega teka ni bistveno zahtevnejša od teka podnevi. Mi imamo v pokalu osem tekov, letos smo dodali teka v Mariboru in Portorožu, kjer bo tudi finale, za skupno razvrstitev v pokalu pa šteje pet nastopov. Z udeležbo na tekih smo zadovoljni, za nočne teke pa smo se odločili, da so nekaj drugačnega," razloži Nino Cokan, ki organizira tudi Novoletni skok v morje, Urbanega gladiatorja …

Zadostna osvetljenost proge je glavna naloga organizatorjev. | Foto: Zadostna osvetljenost proge je glavna naloga organizatorjev.

Alen Kočar skrbi, da vse gladko poteka na Nočnem teku po ulicah Kranja, ki podobno kot Roblek glavno odgovornost vidi pri osvetlitvi proge. "Na nočnem teku proga poteka po mestnem jedru, ki je dobro osvetljen, na temnejših predelih pa progo razsvetlimo s pomočjo bakel in drugimi v temi svetlečimi se, zanimivimi pripomočki. Za zdaj še nismo imeli nobenih težav," pravi Kočar in v šali dodaja, da so nočni teki primerni tudi za tiste, ki imajo težave z nespečnostjo: "Ker se odvija ponoči, teku doda drugačen, bolj atraktiven prizvok, kar poleg izkušenih tekačev privabi tudi rekreativce, ki tečejo za zabavo. V toplih mesecih, ko je čez dan prevroče za tek, ostanejo primerne le še jutranje in večerne ure. Za vse tiste, ki zjutraj radi še malo poležijo, pa je nočni tek idealna priložnost za rekreacijo." Nočni tek v Kranju bo letos 13. maja.

 

 

Ne spreglejte