Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2012,
10.28

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija prehrana glukozamin

Četrtek, 9. 8. 2012, 10.28

5 let, 7 mesecev

Glukozamin kot pomoč sklepom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glukozamin je v zadnjem desetletju požel veliko zanimanja tako pri vrhunskih športnikih in reakreativcih kot pri starostnikih in neaktivni populaciji. Poglejmo, zakaj.

Glukozamin je naravni aminomonosaharid, ki se nahaja v skoraj vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v vezivnem tkivu in hrustancu. V telesu nastaja iz glukoze in je substrat za biosintezo glikozaminoglikanov in proteoglikanov, ki sestavljajo sklepni hrustanec. Pripravki z glukozaminom so na voljo kot zdravila na recept, zdravila brez recepta ali pa kot prehranska dopolnila.

Zakaj jemati glukozamin? Sprva so pozitivno učinkovitost na sklepe glukozamina pripisovali predvsem njegovemu anaboličnemu učinku vgradnje v makromolekule hrustanca. Danes pa mu pripisujejo tudi druge mehanizme delovanja, predvsem na hrustanec: antikatabolični in protivnetni učinek, zmanjšanje oksidativnega stresa in povečanje gibljivosti sklepov. Glukozamin je učinkovit kot splošni analgetik, ker zmanjšuje bolečine zaradi osteroartritisa. Pomaga tudi športnikom proti obrabi sklepov.

Molekularni mehanizmi delovanja glukozamina še niso popolnoma pojasnjeni.

Iz kje se dobi glukozamin? Glukozamin se pridobiva iz hitina predvsem morskih nevretenčarjev in iz gliv, zato je pomembno poudariti pomen čistosti izdelkov in možnost reakcije pri ljudeh, ki so alergični na lupinarje. Glukozaminijev sulfat je zelo nestabilna spojina, ki nase veže vlago. Za povečanje stabilnosti se dodaja natrijev ali kalijev klorid. To je treba upoštevati pri bolnikih, ki se jim priporoča omejen vnos natrija oziroma kalija

Je potrebna kakšna previdnost? Leta 2004 je danska agencija za zdravila izdala opozorilo, da lahko glukozamin pri določenih ljudeh poviša raven holesterola. Leto pozneje je ta agencija na podlagi izsledkov belgijske študije na 212 bolnikih z osteoartritisom kolena to domnevo ovrgla. Glukozamina ne smejo jemati ljudje z alergijo na lupinarje. Previdnost je zaradi možnosti poslabšanja astme potrebna tudi pri astmatikih. Interakcij med glukozaminom in drugimi zdravili je malo. Previdnost je potrebna pri hkratnem jemanju tetraciklinov ali antikoagulantov.

Ne spreglejte