Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2013,
7.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled tek rekreacija

Nedelja, 14. 7. 2013, 7.19

6 let, 7 mesecev

Foto: Nočna 10ka v znamenju nemirnih oblakov, 4000 kremšnit in 3000 tekačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skoraj 3.000 tekačev je sinoči dočakalo nočno tekaško poslastico leta, Nočno10ko, na kateri je največja reka tekačev na Bledu doslej, med njimi tudi Borut Pahor, dvakrat obkrožila Blejsko jezero.

Kljub 4.000 prijavljenim tekačem je 10-kilometrsko traso – to je natančno izmerila in ji dala certifikat Atletska zveza Slovenije – lahko odtekla le 2.413-glava tekaška druščina. Čast je doletela tiste, ki so najbolj pohiteli pri prijavah. Po besedah Marka Robleka, predsednika društva Vitezov dobrega teka, ki je organizator te edinstvene tekaške preizkušnje pri nas, je število tekačev omejeno že vse od prve Nočne 10ke. "Tako lahko lažje obvladujemo dogajanje na progi, poleg tega pa je to maksimalno število tekačev, da lahko še vedno tečejo kakovostno in se ne prerivajo na progi, kot se to običajno dogaja na drugih množičnih prireditvah. Kljub temu da je Nočna10ka netekmovalnega značaja, pa lahko tisti, ki si želijo tekmovati, tukaj še vedno dosežejo svoj najboljši rezultat," je prepričan Roblek. In zakaj ravno 2.413? "Približno 2.500 tekačev je številka, ki jo je blejska cesta sposobna sprejeti, odločitev za številko 2.413 pa je zgolj simbolične narave. Trinajst, ker smo v letu 2013, seštevek 241 pa zato, ker tvori sedmico, ki je srečna številka in ker je ravno danes na sporedu sedma Nočna 10ka."

"Ponujali so nam Kenijce in Etiopijce"

Na teku okrog gorenjskega turističnega bisera so poleg glavnine iz Slovenije sodelovali tekači in tekačice iz 15 držav, med njimi tudi teka željni Američani in Avstralci. Roblek je izrazil upanje, da bi na tekmi nekoč padla tudi 30-minutna znamka in da bi ta podvig uspel kateremu od domačih tekačev. "Tuji agenti so nam ponujali tekače iz Etiopije in Kenije, ki so progo sposobni preteči v 29 minutah, ampak zakaj bi vlagali v tuje tekače, ki jim je ob vsem treba financirati še stroške potovanja, nastanitve in prehrane ter po možnosti izplačati še finančno nagrado, če pa lahko dosežemo domačo zmago," je odločen Marko Roblek, širši javnosti znan tudi kot bosonogi maratonec.

Pahor tekel za Depresijo, Demenco, Shizofrenijo …

Sedma edicija Nočne10ke je prinesla kup novosti, od brezplačne Facebookove aplikacije Tek na Zid, ki je vsakemu tekaču njegov rezultat zapisala tudi na njegov Facebookov profil, SMS-obveščanja o rezultatih, z graviranjem oplemeniteno unikatno medaljo do razširjenega športnega sejma. A Roblek kljub naštetemu kot največjo novost poudarja humanitarno naravnanost prireditve. En evro od vsake prijavnine bo namreč romal v sklad Ozare, nacionalnega združenja za kakovost življenja. Na pomen telesne aktivnosti pri premagovanju blažjih duševnih motenj in krepitvi duševnega zdravja je s svojo udeležbo na Ozarinem rekreativnem teku opozarjal tudi predsednik republike Borut Pahor. Precej pozornosti pa je pritegnilo tudi pet Ozarinih prostovoljcev, ki so si nadeli imena najpogostejših duševnih motenj: Depresija, Bipolarna in Anksiozna motnja, Demenca in Shizofrenija, ti so mimoidoče z letaki osveščali o najpogostejših duševnih motnjah in pozitivnem vplivu teka na odpravo njihovih znakov.

Rdeče bela pijača in Joške v’n

Na Nočni10ki pa niso tekli le tekači, ki zmorejo premagati 10-kilometrski tekaški zalogaj, temveč so svojo priložnost dobili tudi najmlajši nadobudneži, ki so se pomerili na 400- in 800-metrski razdalji. Zmagovalka krajše razdalje je postala Špela Pugelj, ki se je Nočne10ke udeležila prvič. "Tek treniram vsak dan, pa tudi z očetom greva večkrat na tek na štadion," je povedala za Sportal in priznala, da si bolj kot vse v življenju želi teči in zmagovati. Med otroci, ki so drveli na otoškem teku, so bili tudi triletna Ela ter njena brata, štiriletni Marcel in sedemletni Svit z Bleda, ki smo jih zmotili med uživanjem težko prigarane blejske kremne rezine. Kot so povedali, je bila glavni pobudnik udeležbe na teku mami, najbolj pa sta jih razvedrila rdeče-bela pijača, na katero so zapisali njihova imena, in ime glasbene skupine, ki je zabavalo udeležence. Joške v'n, ime, ki ti le s težavo pobegne iz spomina.

Ob 22. uri se je reka tekačev prelila v 10-kilometrsko strugo

Reka tekačev se je okrog 21.30 po sprehajalni poti, ki jo običajno zasedajo zaljubljeni sprehajalci, iz Male Zake v lahkem teku počasi pomikala proti štartni črti pri Pristavi. Natančno ob 22. uri je množica tekačev – v prvi vrsti sta se ogrevala tudi Borut Pahor in dvakratni bronasti olimpijec, nekdanji veslač Sadik Mujkič (v VIP-rekreaciji ju bomo gostili v prihodnjih dneh)‒ pretrgala štartni trak in se, če smo nekoliko poetični, prelila v 10-kilometrsko blejsko strugo. Z naglavnimi lučkami so romantično traso naredili še bolj romantično in pod vztrajnimi dežnimi kapljami rutinirano tekli proti cilju. Tam jih je poleg 3.000 kremnih rezin, ki so že čakale na svoje odjemalce, pričakala tudi množica navijačev. Bržkone si je marsikateri od njih v koledarček že označil udeležbo na prihodnji Nočni 10ki. Ta bo že osma ….

Ne spreglejte