Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2012,
9.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija prehrana hujšanje

Torek, 21. 2. 2012, 9.24

7 let, 12 mesecev

Aminokisline za hujšanje, več energije in za popoln obrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko se naučimo, kaj so aminokisline, je čas, da jih še nekaj predstavimo ... O BCAA in glutaminu smo že pisali, tokrat pa še aminokislinah, ki jih najdemo v prehranskih dopolnilih.

Esencialne aminokisline (EAA ali EAK) so hranila, ki jih mora človek pridobiti s prehrano. V organizmu morajo biti vse v zadostnih količinah, če želimo, da se naš organizem primerno obnavlja. To pomeni, da je tudi to prehransko dopolnilo primerno za vsakega, četudi se ne ukvarja s športom. Tisti, ki si ne vzamejo časa za primerno prehranjevanje, ali pa vegetarijanci, ki še niso dovolj poučeni o brezmesnem hranjenju, jim bo to prehransko dopolnilo v veliko pomoč. Tudi za otroke v razvoju je to neko zagotovilo, da bo otrok zadostil potrebe po esencialnih aminokislinah. Za športnike so EAK pomembne tako za gradbeni material mišic in tkiv kot tudi za stimulacijo mišične protein sinteze oziroma povečano mišično rast. Posebej pomembne EAK za mišice so aminokisline z razvejano verigo, druge služijo bolj kot gradbeni material. EAK lahko zaužijemo same, lahko pa tudi skupaj ali pa kratek čas po ali med zaužitjem beljakovinskih napitkov ali obrokov za izboljšanje biološke vrednosti le-teh.

Citrulin malat je specifično prehransko dopolnilo, ki ga uporabljajo bolj zahtevni športniki. L-citrulin je aminokislina, ki poveča sintezo dušikovega oksida in rastnega hormona, zmanjšuje utrujenost in "sprosti" žile, zato znižuje tudi krvni tlak. Citrulin je povezan z malatno oziroma jabolčno kislino, ki je pomemben koencim za polnjenje ATP (adenozin trifosfat).

Beta alanin je najpreprostejši predstavnik β- aminokislin. Če beta alanin v telo vnesemo s hrano, se pretvori v karnozin, ki ima pomembno vlogo v mišični regulaciji pH. Za vse tiste, ki prakticirajo bolj metabolni tip vadbe z malo počitka med serijami, beta alanin omogoči, da si telo med serijami hitreje opomore.

Je L-karnitin topilec maščob? Ne! L-karnitin je snov, ki jo človeško telo proizvaja iz aminokislin lizina in metionina. Najdemo ga v hrani, predvsem v mesu in mlečnih izdelkih. L-karnitin je primarno zadolžen za transport maščobnih kislin iz krvi v celične mitohondrije, ki potem maščobo "spremenijo" v energijo. Če želimo to delovanje v celicah pospešiti, se priporoča dodajanje L-karnitina kot prehranskega dopolnila v 2 do 4 gramih 30 minut pred aktivnostjo. Za boljši učinek je priporočljiv še dodatek kofeina, ki med aktivnostjo spodbuja sproščanje maščobnih kislin. Zaradi naravnega pomanjkanja L-karnitina bodo največji učinki vidni pri starostnikih in mlajših, ki še niso začeli proizvajati te aminokisline. Bolnikom, ki imajo težave s ščitnico, se odsvetuje jemanje L-karnitina.

A ne pričakujte čudežev! To ni termogenik (zviševalec telesne temperature), niti ne odvaja vode. Ta prehranski dodatek bo le dodal nekaj odstotkov k pravilni dieti in zadostni telesni aktivnosti, ki sta temelj izgubljanja telesne maščobe.

Ne spreglejte