Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Thinkstock

Natisni članek

poškodba Artros advertorial

Sreda, 17. 10. 2018, 8.30

2 meseca, 3 tedne

Ahilova tetiva: večna preglavica tekačev

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Thinkstock

V vsakem kilometru, ki ga pretečemo, se s stopalom od tal odrinemo od 800- do tisočkrat, na tej razdalji pa naše noge absorbirajo kar od 160 do 200 ton energije. Pogosto se brez nekega sprožilnega dogodka pojavijo težave, ki se najprej kažejo kot bolečina, brez ustreznega ukrepanja pa vodijo do kroničnih težav, ki jih težko zdravimo.

Ahilova tetiva | Foto:

Najpogostejša težava je vnetje ahilove tetive, ki nastane kot posledica preobremenjevanja. Značilno se kaže kot bolečina in oteklina v tem predelu, ki se pojavi med tekom ali po njem. Zelo pomembno je, da vsako bolečino vzamemo kot resno opozorilo ter je ne poskušamo zanikati in vztrajati pri nespremenjeni obliki in intenzivnosti treninga v upanju, da bo minila. To pogosto vodi v napredovanje preobremenitvenih poškodb, ki lahko postanejo kronične in jih je težje zdraviti.

Najprej si pomagamo sami

Prvi ukrep ob pojavu težav je sprememba intenzivnosti treninga. Treba je zmanjšati pogostost treningov in pretečeno razdaljo. Izogibati se je treba teku navkreber in po trdi podlagi. Večjo pozornost kot običajno je treba nameniti ogrevanju in ustreznim vajam pred tekom, pa tudi pravilnemu ohlajanju in raztezanju po njem. Po teku je priporočljiva masaža tetive z ledom. Pomembno je še, da ocenimo primernost tekaške obutve in jo po potrebi zamenjamo s tako, katere podplat je v sprednjem delu ubogljivejši oziroma je njen petni del nekoliko trši. Ob naštetih ukrepih se težave praviloma po dveh tednih umirijo in tedaj lahko začnemo postopno povečevati tekaško obremenitev.

Ahilova tetiva | Foto:

"Obremenitev tetive je bistveno manjša, če so kite in mišice meč ter zadnjega dela stegen dovolj raztegljive. To dosežemo z rednim izvajanjem razteznih vaj," nam pove mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije iz centra za ortopedijo Artros

Kaj storiti, če se težave ne umirijo?

Če po dveh tednih ni izboljšanja, je priporočljivo opraviti pregled pri specialistu, ki poleg kliničnega pregleda opravi še ultrazvok tetive za natančno določitev stanja. Priporočljivo je čim prej začeti individualno vodeno fizikalno terapijo s kombinacijo manualne terapije, kinezioterapije in obsevalne terapije. Obsevalna terapija z visoko energijskim laserjem (HIL) pospeši regeneracijo poškodovanega tkiva, pomiri vnetje ter zmanjša bolečino in oteklino. To, da se podučimo o pravilnem ogrevanju, izvajanju razteznih vaj in ohlajanju, bistveno pripomore k zmanjšanju nadaljnjih težav z ahilovo tetivo.

V ortopedskem centru Artros vam ponujamo hitro obravnavo tekaških poškodb in takojšnji začetek zdravljenja. Naročite se na pregled.

Ne spreglejte