Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 1. 2021,
11.46

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Nardin Mulahusejnović Đorđe Ivanović Dario Kolobarić Dare Vršič Rok Kronaveter Jan Repas Ante Vukušić Mitja Lotrič Dario Vizinger

Torek, 5. 1. 2021, 11.46

3 leta, 3 mesece

KAJ PRAVI STATISTIKA PRVE LIGE TELEKOM SLOVENIJE? (4.)

Odlična poteza NK Maribor, v Sloveniji ni boljšega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Jan Repas | Jan Repas (Maribor), ki se je v tej sezoni prvič pomeril z Domžalami na nasprotnem bregu, je za zadetek oziroma asistenco v 1. SNL potreboval najmanj minut od vseh. | Foto Vid Ponikvar

Jan Repas (Maribor), ki se je v tej sezoni prvič pomeril z Domžalami na nasprotnem bregu, je za zadetek oziroma asistenco v 1. SNL potreboval najmanj minut od vseh.

Foto: Vid Ponikvar

V nogometu največ slave poberejo zadetki, a imajo vedno večjo veljavo tudi podaje. Zlasti tiste nesebične, po katerih se zatrese mreža. Tiste udejanjajo misel, ki jo pogosto slišimo iz ust nogometašev, da se ob zadetku veseli le eden, uspešna asistenca pa napolni srce s srečo in zadovoljstvom vsaj dvema. Statistika pravi, da v Prvi ligi Telekom Slovenije najmanj minut za zadetek oziroma podajo potrebuje 22-letni zvezni igralec jesenskih prvakov Jan Repas.

Zlatko Zahović
Sportal Po kritiki Zlatka Zahovića je marsikaj drugače

Ko smo se skozi dogajanje v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije sprehodili po "hokejsko" in se poleg strelcev osredotočili tudi na podajalce, so se na vrhu znašli trije nogometaši.

Dva sta jeseni prevladovala v rubriki zadetkov, to sta napadalca Olimpije in Domžal Đorđe Ivanović in Dario Kolobarić, eden pa je navduševal na obeh področjih in prezimil kot prvi podajalec Prve lige Telekom Slovenije. To je bil Dare Vršič, ki je po "hokejsko" zbral 11 točk, podobno velja tudi za Srba in komaj 20-letnega člana rumene družine. Dvomestno število združenih zadetkov in podaj je zbral le še najboljši strelec jesenskega dela Nardin Mulahusejnović.

Najboljši strelci in podajalci (skupno) v jesenskem delu:

Nogometaš (klub) Skupno Goli Podaje
Đorđe Ivanović (Olimpija) 11 8 3
Dario Kolobarić (Domžale) 11 8 3
Dare Vršič (Koper) 11 5 6
Nardin Mulahusejnović (Koper) 10 9 1
Andres Vombergar (Olimpija) 9 8 1
Rok Kronaveter (Maribor) 8 7 1
Filip Dangubić (Celje) 8 5 3
Nino Kouter (Mura) 8 5 3
Jan Repas (Maribor) 8 3 5
Milan Mandarić
Sportal Ljubljanski nogometni paradoks

Repas pred Vršičem in Kronavetrom

Dare Vršič je s šestimi asistencami najboljši v jesenskem delu, s petimi mu je najbližje Jan Repas. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dare Vršič je s šestimi asistencami najboljši v jesenskem delu, s petimi mu je najbližje Jan Repas. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko pa smo v posebno razpredelnico zajeli le tiste nogometaše, ki so se v jesenskem delu vpisali v obe rubriki, torej zbrali vsaj en gol in eno podajo, hkrati pa upoštevali, koliko minut so potrebovali za vse skupaj, se je na vrhu znašel Jan Repas. Povratnik v slovensko ligaško okolje je Maribor z zadetkom oziroma podajo osrečil vsakih 109 minut. V Sloveniji v uvodnem delu sezone 2020/21 ni bilo boljšega.

Najbolj se mu je približal mladostni veteran Dare Vršič, ki soigralce in navijače Kopra osreči na 118 minut, na tretje mesto pa se je uvrstil še eden izmed nogometašev, ki je že krepko prestopil prag četrtega desetletja. To je Mariborčan Rok Kronaveter, ki pri jesenskih prvakih od poletja sodeluje tudi z desetletje mlajšim Repasom. Pred leti sta že sodelovala v članski izbrani vrsti, zdaj pa se družita v slačilnici Maribora.

Kdo za gol oziroma podajo v jesenskem delu potrebuje najmanj minut:

Nogometaš (klub) Min G P SK Min/SK Nas
1. Jan Repas (Maribor) 109 3 5 8 872 14
2. Dare Vršič (Koper) 118,3 5 6 11 1301 18
3. Rok Kronaveter (Maribor) 123,5 7 1 8 988 16
4. Đorđe Ivanović (Olimpija) 133,5 8 3 11 1469 18
5. Nardin Mulahusejnović (Koper) 142,4 9 1 10 1424 19
6. Dario Kolobarić (Domžale) 143,4 8 3 11 1578 19
7. Jan Mlakar (Maribor) 145,4 4 1 5 727 15
8. Mitja Lotrič (Celje) 147,5 1 1 2 295 4
9. Filip Dangubić (Celje) 148,5 5 3 8 1188 18
10. Christos Rovas (Tabor) 156,7 5 2 7 1097 18

Legenda:  Min - povprečno število minut za zadetek/podajo, G - gol, P - podaja, SK - skupno število golov in podaj, Min/SK - skupno število odigranih minut v jesenskem delu, Nas - število nastopov v jesenskem delu


Zaradi Maribora se je odrekel precejšnjemu delu zaslužka


Jan Repas je bil članski slovenski reprezentant že pri 20 letih. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Jan Repas je bil članski slovenski reprezentant že pri 20 letih. Foto: Morgan Kristan/Sportida Domžalčan ni potreboval veliko časa za to, da se je po treh letih stagnacije, ko v Franciji pri Caenu ni našel redne tekmovalne forme niti v drugi ligi, vrnil v pogon in prerodil. Pri 20 letih je zapuščal domovino kot eden najboljših igralcev 1. SNL, kot pomemben člen Domžal, ki je blestel na evropskih srečanjih, in kot članski reprezentant.

Na njegov naslov so pogosto priromala povabila Srečka Katanca, potem ko je s selitvijo v Francijo izgubil tekmovalni ritem, pa se je znašel v težavah. Nabiral je izkušnje, a le redko na zelenici. Komaj je čakal, da bi se lahko priključil klubu, kjer bi prejemal več priložnosti. Ko ga je v Maribor povabil Oliver Bogatinov, je pokazal tako veliko željo, da se je po besedah športnega direktorja vijolic ob prekinitvi pogodbe s Caenom odrekel precejšnjemu delu zaslužka. Ko je prejel klic iz Maribora, ni okleval.

"Repas je priložnost, ko jo je dobil, izkoristil in bil eden najpomembnejših pri dodajanju nove dimenzije moštvu," je o učinku Domžalčana, ki bo ob začetku pomladi praznoval 23. rojstni dan, spregovoril Bogatinov. NK Maribor je z nekdanjim draguljem Domžal sklenil sodelovanje do leta 2023. Da se je hitro vključil v moštvo, je dokazal z vedno boljšimi predstavami pod taktirko Maura Camoranesija.

Evrogol Repasa na zadnji tekmi jesenskega dela proti Aluminiju:

Na gostovanju v Kopru je odločil o zmagovalcu in podaril Mariboru prelepo darilo za 60. rojstni dan, v zadnjem jesenskem nastopu pa z izjemnim strelom z razdalje zatresel mrežo Aluminija. Prvi del sezone je končal s tremi zadetki in petimi asistencami. Več podaj je zbral le Vršič. Zanimivo je, da je Repas v podajah izstopal že v sezoni 2016/17, svoji najboljši v dresu Domžal, ko je bil s sedmimi asistencami tretji na lestvici. Tudi takrat je bil na vrhu Vršič, a takrat še v dresu Maribora, ki ga zdaj nosi Repas in naskakuje dvojno krono.

Nardin Mulahusejnović
Sportal Kdo bi si mislil! Najstniku iz Škofje Loke uspel v 1. SNL poseben podvig.
NK Olimpija NK Maribor
Sportal Največji misterij jesenskega dela prihaja s Krasa
Maribor Bravo
Sportal Pojav, skregan z logiko. Slovenija ni tega doživela že 20 let.

Vizinger in Vukušić z izjemno statistiko

Mladi hrvaški reprezentant Darko Vizinger je v prejšnji sezoni vknjižil kar 35 zadetkov oziroma asistenc ... | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mladi hrvaški reprezentant Darko Vizinger je v prejšnji sezoni vknjižil kar 35 zadetkov oziroma asistenc ... Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kar zadeva strelce in podajalce, pa v tej sezoni ni takšnega junaka, kot je bil Dario Vizinger. Mladi hrvaški napadalec, ki bi lahko letos nastopil v Sloveniji na Euru do 21 let in v tej sezoni brani barve avstrijskega Wolfsbergerja, je na 35 tekmah za Celjane dosegel 23 zadetkov in 12 podaj. Torej vsaj eno "točko" na srečanje. To je povprečje, ki se mu najboljši strelci/podajalci v tej sezoni niso približali.

V prejšnji sezoni je v tem pogledu zelo izstopal tudi prvi golgeter tekmovanja Ante Vukušić, ki je na 34 tekmah prispeval 26 zadetkov in osem asistenc. Tako je podobno kot mlajši rojak Vizinger zbral eno "točko" na tekmo.

... napadalec Olimpije Ante Vukušić pa jih je zbral 34. | Foto: Grega Valančič/Sportida ... napadalec Olimpije Ante Vukušić pa jih je zbral 34. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zelo blizu temu je bil tudi celjski kapetan Mitja Lotrič, ki se je v 34 nastopih podpisal pod 18 golov in 11 podaj, nato pa po nepozabni sezoni 2019/20 dvignil pokal, namenjen slovenskemu prvaku. Najboljša igralca Celja sta nato hitro zapustila knežje mesto, Vukušić pa še vztraja pri Olimpiji, a ne more biti zadovoljen. Že dalj časa čaka na nastop, v prvenstvu je zbral le 271 minut in še vedno čaka na prvi gol.

Sportal Prvi bodo začeli kot zadnji
Ne spreglejte