Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
15. 12. 2018,
9.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

5

Natisni članek

Milan Mandarić Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Zoran Barišić Ilija Stolica Aleksandar Linta Safet Hadžić Rok Kronaveter Andres Vombergar

Sobota, 15. 12. 2018, 9.38

5 let, 3 mesece

Po prvem delu sezone: NK Olimpija (2. mesto)

Kaos, od katerega navijače Olimpije boli glava

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

5

NK Olimpija NK Maribor | Eden najlepših trenutkov stresne jeseni Olimpije je bila zmaga v Ljudskem vrtu. | Foto Mario Horvat/Sportida

Eden najlepših trenutkov stresne jeseni Olimpije je bila zmaga v Ljudskem vrtu.

Foto: Mario Horvat/Sportida

Predsednik Olimpije Milan Mandarić je poskrbel za še eno jesen, v kateri navijačem zmajev ni bilo dolgčas. Z vodilom, da je nogomet predvsem posel, je nenehno skrbel za spremembe, ki so ljubljanski klub po sramotnem porazu proti Aluminiju pahnile v kaos. Nogometaši Olimpije glede na vse menjave trenerjev, po drugi strani pa tudi na prepričljive izvedbe največjega tekmeca Maribora niti niso tako razočarali, saj bodo prezimili na drugem mestu. Lahko pa bi vseeno pokazali več …

Navijači Olimpije se še danes sprašujejo, kakšna bi bila igra zeleno-belih, zlasti za izkupiček kluba tako v domačih kot tudi evropskih tekmovanjih, če bi na trenerskem stolčku še vedno sedel Igor Bišćan. Zagrebčan, danes izjemno uspešen trener Rijeke, je popeljal zmaje do dvojne slovenske krone, nato pa zaradi drugačnih pogledov s predsednikom Milanom Mandarićem, ki mu je skupaj s svetovalci očital kar nekaj pomanjkljivosti, zapustil Stožice.

NK Maribor
Sportal Dominantni, kot že dolgo niso bili

Kje je bil Vombergar v Evropi?

Milan Mandarić je začel sezono s trenerjem Ilijo Stolico. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Milan Mandarić je začel sezono s trenerjem Ilijo Stolico. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nastopilo je burno obdobje, v katerem si je premožni Američan srbskih korenin ustvaril vzdevek grobarja trenerjev, saj jih je menjal kot za stavo. Najprej je poleti izbral Ilijo Stolico, ki se mu je hitro zalomilo z rezultati v Prvi ligi Telekom Slovenije, nato se je sprl še z Rokom Kronavetrom, ki ga je podprlo vodstvo kluba, tako da je moral mladi srbski strateg hitro pripraviti kovčke. Ker se je iskanje novega trenerja ponovno zavleklo, se je na stolček podal njegov donedavni pomočnik Aleksandar Linta.

Največjo napako je tako kot njegov predhodnik storil pri izboru kandidatov za evropske tekme, kjer je pozabljal na napadalce, zlasti Andresa Vombergarja. Da se je slovenskemu Argentincu delala krivica, je mladi napadalec dokazal v nadaljevanju, ko se je prelevil v izjemnega strelca in končal jesenski del z desetimi goli na prvem mestu. Če bi bil na voljo tudi v Evropi, bi imela Olimpija še več možnosti za zgodovinski dosežek, preboj v skupinski del evropske lige. Tako pa je ostala praznih rok proti Spartaku iz Trnave, proti kateremu se je izkazala na gostovanju na Slovaškem (1:1).

Hadžić čez noč stabiliziral moštvo

Safet Hadžić je napolnil igralce Olimpije s samozavestjo. | Foto: Vid Ponikvar Safet Hadžić je napolnil igralce Olimpije s samozavestjo. Foto: Vid Ponikvar Takrat je moštvo vodil Safet Hadžić, dežurni gasilec, zvesti delavec kluba, ki so ga navijači zaradi preprostosti in velike pripadnosti klubu vzljubili, on pa jim je v nasprotju s spomladanskim delom v sezoni 2016/17, ko rezultati niso bili tako spodbudni, ponudil več veselja. Čez noč je stabiliziral moštvo, ga napolnil s samozavestjo ter v udarno enajsterico vrnil zadetkov in dokazovanja lačnega Vombergarja.

Postavil je imenitno izhodišče nasledniku Zoranu Barišiću, enemu najbolj cenjenih tujih strokovnjakov, kar jih je kadarkoli delovalo v 1. SNL. Dunajčan je poskrbel, da je postala Olimpija v napadu najučinkovitejša v zadnjih sezonah (2,16 zadetka na tekmo), malce manj pa je bil lahko zadovoljen z ranljivostjo obrambne vrste.   

Abass Issah zadnji velik posel Mandarića

Issah Abass je zadeval v polno tudi na evropskih tekmah. | Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana Issah Abass je zadeval v polno tudi na evropskih tekmah. Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana Eden večjih Mandarićevih očitkov na račun vodenja Bišćana je bilo uveljavljanje obetavnih igralcev iz klubskega podmladka. Želel je, da bi priložnost dočakalo več mladih nogometašev. Tej ideji niso bili kos niti njegovi nasledniki, kar je svojevrstna zaušnica predsedniku Olimpije. Statistika razkriva, da so v jesenskem delu dobili priložnost le štirje igralci, mlajši od 23 let, a so vsi skupaj odigrali manj kot tisoč minut.

Največjo vlogo v ekipi je imel krilni napadalec Abass Issah, zadnji veliki posel vodstva Olimpije, ki ga je pozno poleti prodala bundesligašu Mainzu za dva milijona evrov. Eric Boakye je edini najstnik, ki je na zadnjih tekmah dobil polno minutažo, Vitji Valenčiču so pripadle le drobtinice, Haris Kadrić zabija le v mladinskem prvenstvu, Jan Gorenc pa je grel klop.

Zelo ranljiva obramba, Mandarića minilo potrpljenje

Zoran Barišić je na klopi Olimpije izgubil le enkrat, a takrat prejel kar šest zadetkov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zoran Barišić je na klopi Olimpije izgubil le enkrat, a takrat prejel kar šest zadetkov. Foto: Žiga Zupan/Sportida Obramba Olimpije je bila jeseni bolj ali manj razglašena. V prejšnji sezoni sta Kenan Bajrić (jeseni) in Filip Uremović (spomladi) skupaj z Brankom Ilićem in Arisom Zarifovićem postavila jekleni zid pred vratarjem. Olimpija je v povprečju na tekmo prejela le 0,47 zadetka. V jesenskem delu aktualne sezone je bila zadnja vrsta ljubljanskega kluba povsem nemočna. Tekmeci so dosegli kar 1,47 zadetka (trikrat več kot sezono prej), od tega Domžale v Stožicah štiri, Aluminij v Kidričevem pa kar šest golov. 

Omenjeni poraz na Štajerskem (2:6) bo ostal zapisan v zgodovini kot edini, ki ga je na vročem stolčku doživel Zoran Barišić. Dunajčan je resda izgubil le enkrat, a si je v prvenstvu vse prevečkrat dovolil remije z manj zvenečimi tekmeci. Ker pa se naslov državnega prvaka praviloma dobiva na manjših, ne večjih tekmah (Barišićev najlepši trenutek v vlogi trenerja Olimpije je bil v Ljudskem vrtu po zmagi nad Mariborom z 2:1, ko so se zmaji približali na -2), je predsednika Mandarića minilo potrpljenje.

Dunajčanu je zameril tudi to, da je v postavo na dvoboju z Aluminijem uvrstil Roka Kronavetra in Branka Ilića. Izkušena zmaja spadata v skupino igralcev Olimpije z največjimi prejemki. Prvi je najboljši strelec prvenstva, ki je v zadnjih sezonah z zadetki Olimpiji zagotovil oba naslova državnega prvaka, a se tudi nekajkrat znašel na nasprotnih bregovih z navijači, drugi pa je srčni kapetan, ki se je trudil, a mu je sreča obrnila hrbet na najpomembnejših tekmah. Tako kot na primer na prvi tekmi play-offa za ligo Europa, ko je dosegel redko viden avtogol proti Spartaku.

Predsednik v ZDA, Olimpija išče novega

Kdo bo novi trener zmajev? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kdo bo novi trener zmajev? Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija je poleg Krškega edini prvoligaš, ki je odšel na zimski počitek brez novega trenerja. Ljubljančani ga ne bodo našli še nekaj časa, tudi zato, ker se je prvi mož kluba Mandarić, ki ga boli visok zaostanek za Mariborom, kmalu po zadnji tekmi v Novi Gorici odpravil na družinski obisk v ZDA. Zmaji bodo dobili že petega trenerja, ki jih bo vodil v tej sezoni in jih med spomladanskimi pripravami vodil tudi na številnih prijateljskih tekmah v Turčiji.

Na voljo bi bila lahko tudi Safet Hadžić, ki je na plačilnem seznamu Olimpije, in nekdanji trener številnih slovenskih prvoligašev, tudi ljubljanskega kluba, Robert Pevnik, ki skrbi za podmladek zmajev. Kaotične razmere so poskrbele za jezo in nezadovoljstvo navijačev, ki težko sledijo tako pogostim in nenadnim menjavam na položaju trenerja. Še bolj jih skrbi napoved predsednika Mandarića, da bo v spomladanskem delu oklestil ekipo in v želji po zmanjšanju stroškov s tistimi, ki prejemajo največ, skušal najti nov dogovor. Obetajo se še zanimivi dnevi.

Za zdaj je od igralcev Olimpijo zapustil le rezervni napadalec Ivan Lendrić, ki pa je imel v klubu stransko vlogo. Ni kaj, zimski prestopni rok bo v Ljubljani dinamičen kot že dolgo ne. A tega so privrženci Olimpije, odkar je na čelu poslovnež Mandarić, že navajeni. 

 

Zoran Barišić
Sportal Zdaj tudi uradno: Olimpija spet išče trenerja
Sportal Kateri "jesenski zadetek" PLTS vas je najbolj navdušil? #video
Francesco Tahiraj
Sportal Slovo od leta 2018 ob albanskih notah #video
Red Bull Salzburg Celtic
Sportal Še vedno neporaženi Salzburg je prehitel Juventus
Marco da Silva Krško
Sportal Krško v podobni godlji kot Olimpija, štirje tujci zapustili klub
Koper Olimpija Green Dragons
Sportal Olimpiji 550 evrov kazni
Ne spreglejte