Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

11

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Celje NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Petek, 17. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Kaj pravi matematika?

Verjeli ali ne, Maribor je še lahko prvak!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

11

Bravo Maribor | Mariborčani so z zmago nad Bravom v Stožicah ter neodločenima rezultatoma Olimpije in Celja ostali v boju za državno lovoriko. | Foto Grega Valančič/Sportida

Mariborčani so z zmago nad Bravom v Stožicah ter neodločenima rezultatoma Olimpije in Celja ostali v boju za državno lovoriko.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Dramatični razplet 34. kroga Prve lige Telekom Slovenije je poskrbel, da so v boju za naslov prvaka še vedno trije klubi. Čeprav se je zdelo, da bodo vijolice izpadle iz igre, še trmasto vztrajajo. Na lestvici je v najboljšem položaju Olimpija, ki bo v zadnjem krogu gostovala pri drugouvrščenem Celju, zadnje pa ni rekel niti Maribor, a za ubranitev naslova, to bi bila po vsem, kar je doživel v tej sezoni, pravcata senzacija, potrebuje ogromen čudež.

Mura Olimpija
Sportal Nor večer! Olimpija spet prva, epski podvig Domžal. #video

Kdo bo novi slovenski prvak? Mogoči so le trije odgovori. Olimpija, Celje ali pa Maribor. Morda bomo odgovor na to vprašanje dočakali že v nedeljo, ko se bodo igrale tekme predzadnjega kroga. V poplavi vsemogočih scenarijev bi tisti, v katerem Olimpija doma premaga Tabor, Celje pa nepričakovano ostane praznih rok pri bodočem drugoligašu v Velenju, osrečil Ljubljano na prav poseben način.

Navijači Olimpije bi si lahko dali duška že krog pred koncem in proslavljali novo državno zvezdico, že tretjo, odkar je predsednik kluba Milan Mandarić. Ker pa v takšen scenarij ne verjame prav veliko ljudi - dovolj pove že podatek, da knapi v tej sezoni niso premagali prav nobenega prvoligaškega tekmeca in je v rubriki zmag še vedno mogoče najti neprijetno, pravzaprav kar sramotno ničlo, ki postavlja Velenjčane ob bok najslabšim udeležencem 1. SNL vseh časov -, gre za pričakovati, da bo prvak znan malce pozneje.

Razpored kandidatov za naslov prvaka do konca sezone:

Klub Točke 35. krog 36. krog
Olimpija 66 točk Tabor (doma) Celje (v gosteh)
Celje 65 točk Rudar (v gosteh) Olimpija (doma)
Maribor 61 točk Domžale (doma) Aluminij (v gosteh)

Mariboru že uspel manjši čudež

Maribor, ki je po porazu na večnem derbiju v Ljubljani padel v rezultatsko krizo, še vztraja v boju za prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Maribor, ki je po porazu na večnem derbiju v Ljubljani padel v rezultatsko krizo, še vztraja v boju za prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida Veliko verjetnejši je razplet, po katerem bo o prvaku Prve lige Telekom Slovenije dokončno odločalo v zadnjem krogu. Ta bo odigran v sredo, 22. julija, v njem pa izstopa obračun vodilnih klubov, saj se bosta na stadionu Z'dežele udarila Celje in Olimpija. Najboljša slovenska kluba v tem trenutku. Ker pa med sestavne dele športnih tekmovanj spadajo tudi presenečenja, je treba na seznam mogočih kandidatov za naslov prvaka uvrstiti tudi Maribor. Vijolice, ki v tej sezoni branijo naslov in napadajo že 16. zvezdico, imajo z naskokom najmanjše možnosti izmed "velike" slovenske trojice.

Marsikdo je pomislil, da bodo ostale brez teoretičnih možnosti že po 34. krogu, a se je uštel. Mariboru, ki je zaradi večjega točkovnega zaostanka odvisen zlasti od drugih in ga lahko rešijo le spodrsljaji drugih kandidatov za naslov, sta šla rezultata dvobojev 34. kroga, odigranih v Celju in Murski Soboti, zelo na roko. Že pred tem je bilo jasno, da bi se lahko Maribor v primeru, če bi ali Olimpija ali pa Celje v zadnjem krogu dočakala zmago, že poslovil od sanj o ubranitvi naslova.

Če bi Olimpija v zadnji tekmi 34. kroga premagala Muro, bi s tem Maribor odstranila s seznama kandidatov za naslov. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Če bi Olimpija v zadnji tekmi 34. kroga premagala Muro, bi s tem Maribor odstranila s seznama kandidatov za naslov. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Ker pa se to ni zgodilo, Maribor ostaja v krogu kandidatov za lovoriko. Celjani so v nasprotju z marsikatero napovedjo po dolgem času pokazali ranljivost proti Triglavu in si otežili položaj pri boju za naslov, obenem pa so zmaji po hudi bitki v Fazaneriji, v kateri so trpeli, a z znanjem in borbenostjo ostali neporaženi, vpisali le eno, ne pa treh točk. 

Predrag Sikimić
Sportal Neverjetno, a resnično! Domžalam uspel podvig, ki bo še dolgo odmeval. #video

Možnosti le simbolične

Celje, ki se boji, da bo kapetana Mitjo Lotriča zaradi izključitve po tekmi s Triglavom doletela kazen, ima še vedno vse v svojih rokah. Če bi do konca sezone premagalo tako Rudar kot tudi Olimpijo, bi bilo neulovljivo in postalo prvak. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Celje, ki se boji, da bo kapetana Mitjo Lotriča zaradi izključitve po tekmi s Triglavom doletela kazen, ima še vedno vse v svojih rokah. Če bi do konca sezone premagalo tako Rudar kot tudi Olimpijo, bi bilo neulovljivo in postalo prvak. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zaradi remijev Olimpije in Celja je ostal Maribor, ki se je v sredo izkazal in v Stožicah nadigral Bravo s 3:0, še vedno v igri za naslov. Med tremi najboljšimi slovenskimi klubi ima daleč najmanjše možnosti za naslov prvaka. Možnosti so celo tako majhne, da so le simbolične. Ne le navijači, tudi strokovno vodstvo Maribora in nogometaši se zavedajo, da bi se moral, če bi hotele vijolice znova zasesti slovenski prestol, zgoditi eden največjih čudežev v zgodovini slovenskega klubskega nogometa.

Ker pa se je del njega že zgodil, kar sta potrdila razplet 34. kroga in senzacionalen remi Triglava v knežjem mestu, največje optimiste v mestu ob Dravi vznemirja misel o tem, da bi se lahko vse skupaj ponovilo v 35., nato pa še zadnjem krogu.

Kateri scenarij bi Maribor popeljal na vrh?

Marcos Tavares velja za nepopravljivega optimista. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Marcos Tavares velja za nepopravljivega optimista. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kaj natančno bi se moralo zgoditi, da bi Maribor po vsem, kar mu je šlo narobe v tej sezoni, vseeno postal slovenski prvak? V predzadnjem krogu, odigran bo v nedeljo, bi morala izgubiti oba tekmeca za naslov. Oba! Olimpija bi morala v Stožicah izgubiti proti brezskrbnemu Taboru, ki si je že priigral obstanek in lahko do konca sezone igra na krilih sproščenosti, Celje pa bi moralo priznati premoč zadnjeuvršenemu Rudarju, ki ni v tej sezoni premagal še nikogar.

Šele v tem primeru, ki se zdi skoraj neverjeten, bi se Mariboru deloma odprla vrata neverjetnega čudeža, ubranitve naslova. Vijolice bi sprva seveda morale opraviti svojo nalogo in v zadnjih dveh krogih premagati tako Domžale kot tudi Aluminij. Oba kluba sta brez resnejših rezultatskih imperativov, saj sta že dosegla svoje (Domžalčani so si po zgodovinskem preobratu v Kidričevem zagotovili obstanek, Aluminij pa je dokončno ostal brez možnosti za preboj v Evropo), tako da bi bila lahko pot še vedno motiviranega Maribora do načrtovanih šestih točk tlakovana z uspehom.

Kdo je boljši v medsebojnih srečanjih v tej sezoni?

Olimpija – Celje / Olimpija* (2:2, 1:3, 1:0, ?)
Olimpija – Maribor / Maribor (0:0, 2:4, 1:1, 1:0)
Celje – Maribor / Celje (2:1, 0:1, 2:0, 2:1)

*Če bo Celje v zadnjem krogu premagalo Olimpijo, bo imelo boljše razmerje, vsakršen drug razplet gre v prid zmajem.

Slovenija bi dočakala čudežen skok vijolic na prvo mesto le, če bi si nato Celjani in Ljubljančani v medsebojnem obračunu v zadnjem krogu sami zagrenili življenje. Maribor reši le scenarij, po katerem bi se težko pričakovan derbi v zadnjem krogu med Celjem in Olimpijo končal z neodločenim rezultatom.

Mariborčani imajo boljše razmerje v medsebojnih srečanjih z Olimpijo po zaslugi jesenske zmage v Stožicah (4:2), višje od tiste, ki jo je pred tedni proslavljala Skenderjeva četa (1:0). | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani imajo boljše razmerje v medsebojnih srečanjih z Olimpijo po zaslugi jesenske zmage v Stožicah (4:2), višje od tiste, ki jo je pred tedni proslavljala Skenderjeva četa (1:0). Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi se uresničilo vse skupaj, bi Maribor ostal vladar slovenskega klubskega nogometa, saj bi končal sezono s 67 točkami. Toliko bi jih zbrala tudi Olimpija, ki pa ima slabše razmerje na medsebojnih tekmah (gre za las, saj je Maribor boljši za en zadetek – 0:0, 2:4, 1:1 in 1:0), tako da bi v tem primeru morala čestitali vijolicam za rekordni 16. naslov.

Remi ali zmaga v Velenju? Celju bo morda vseeno.

Dušanu Kosiću se ponuja zgodovinska priložnost, da v zadnjem krogu z zmago nad nekdanjim klubom osvoji prvo lovoriko kot trener. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Dušanu Kosiću se ponuja zgodovinska priložnost, da v zadnjem krogu z zmago nad nekdanjim klubom osvoji prvo lovoriko kot trener. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Ker pa so možnosti za kaj takšnega zgolj simbolične, saj bi se moralo uresničiti kar nekaj presenečenj, je dosti bolj verjetna različica, v kateri bomo 22. julija videli kronanje Olimpije ali Celja.

Kosićeva četa zaradi zaostanka za Olimpijo, v hrbet ji gleda za eno točko, veliko stavi na tekmo zadnjega kroga, na kateri bo gostila Ljubljančane. Če bo Olimpija v nedeljo upravičila vlogo favorita proti Kraševcem, bodo Celjani na šaleško-savinjskem derbiju morali nujno ostati neporaženi, če bodo hoteli v zadnji krog vstopiti kot neposredni kandidat za naslov prvaka.

Pravzaprav jim je v tem primeru lahko celo vseeno, ali v Velenju remizirajo ali zmagajo, saj bi jih nato zmaga nad Olimpijo v zadnjem krogu katapultirala na vrh in jim prinesla ogromno zadovoljstvo.

Bi lahko Rudar v 35. krogu dočakal prvo zmago v tej sezoni in jo zagodel sosedom iz Celja? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bi lahko Rudar v 35. krogu dočakal prvo zmago v tej sezoni in jo zagodel sosedom iz Celja? Foto: Grega Valančič/Sportida

V tem primeru bi namreč imeli Celjani boljše razmerje v medsebojnih srečanjih (za zdaj imajo slabše – 2:2, 1:3 in 1:0, zato bi v primeru remija v zadnjem krogu potegnili krajšo, z zmago pa bi imeli boljše razmerje), kar bi jim bilo v veliko pomoč, če bi tekmeca končala sezono z enakim številom točk. Na primer v primeru, če bi Olimpija premagala Tabor, Celje remiziralo z Rudarjem, nato pa bi Kosićevi izbranci v zadnji tekmi sezone premagali zmaje. Potem bi oba tekmeca končala sezono pri 69 točkah. Toliko jih Maribor ne more več osvojiti, saj je za zdaj pri 61 točkah.

Lahko se celo zgodi, da bo odločal ... trikotnik!

"Trikotnik" bi na slovenski prestol postavil Celjane. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Trikotnik" bi na slovenski prestol postavil Celjane. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Je pa zanimivo, da bi nam lahko nenavaden razplet prinesel redko viden scenarij, po katerem bi vsi trije kandidati za naslov končali sezono z enakim številom točk. Vsi bi jih osvojili 67. Olimpija bi izgubila s Taborom, Celjani bi remizirali v Velenju, nato bi se veliki derbi v Celju v zadnjem krogu končal brez zmagovalca.

V tem primeru bi odločal trikotnik, v katerem pa bi se do krstnega naslova državnega prvaka dokopalo Celje. Ima namreč najboljše razmerje medsebojnih tekem z Mariborom (tri zmage in en poraz). Tako bi Celjani v trikotniku treh najboljših osvojili 14 točk, Olimpija bi bila druga z desetimi, Maribor pa zadnji z osmimi.

Če bi odločal trikotnik medsebojnih rezultatov vseh treh kandidatov:

  1. Celje 14 točk (4 zmage – 2 remija – 2 poraza)
  2. Olimpija 10 (2 - 4 - 2)
  3. Maribor 8 (2 - 2 - 4)

V prid vijolic bi bila tako le možnost, da oba tekmeca v predzadnjem krogu ostaneta brez točk, nato pa med seboj remizirata. To je torej pogoj, potreben za zgodbo o mariborskem čudežu. Ni najbolj verjeten, je pa mogoč. To pa je ravno tisto, kar krepi nogomet in ga dela še bolj zanimivega.

Mauro Camoranesi
Sportal Agoniji Rudarja ni videti konca, na Krasu brez čudeža #video
Mura Olimpija
Sportal Mura namučila Olimpijo kot le malokdo #video
Ne spreglejte