Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
29. 10. 2020,
11.10

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Matjaž Marinšek Nogometna zveza Slovenije Sašo Udovič NK Krka NK Radomlje Druga liga

Četrtek, 29. 10. 2020, 11.10

3 leta, 5 mesecev

Iz tabora najboljših drugoligašev o prekinitvi

Nočejo kritizirati NZS, a molčali ne bodo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Nafta Radomlje | NK Radomlje je v uvodnih 12 krogih druge lige osvojil kar 33 točk (11 zmag in en poraz). Tekmece je premagoval kot za stavo, a se je prejšnji petek drugoligaška sezona (začasno) prekinila. | Foto Grega Valančič/Sportida

NK Radomlje je v uvodnih 12 krogih druge lige osvojil kar 33 točk (11 zmag in en poraz). Tekmece je premagoval kot za stavo, a se je prejšnji petek drugoligaška sezona (začasno) prekinila.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Sloveniji se od prejšnjega tedna lahko igra samo še prvoligaški nogomet. Vsaj tam, kjer ekipe nimajo večjih težav z okužbami z novim koronavirusom. Drugoligaši so se znašli v nehvaležnem položaju. Prekinili so prvenstvo, na skupne treninge lahko pozabijo, izguba prihodkov se veča iz dneva v dan. "Ne želimo kritizirati, zavedamo se resnosti stanja. A vseeno pogrešamo bolj jasna navodila NZS," sporoča Matjaž Marinšek, predsednik vodilnih Radomelj. Njegovemu mnenju se pridružuje Sašo Udovič, športni direktor drugouvrščene in v tej sezoni še vedno neporažene Krke.

Nafta Radomlje
Sportal NZS s težkim srcem obvešča, da se druga liga prekinja

Drugoligaški klubi so do preklica zaprli vrata. Prejšnji petek so prejeli obvestilo Nogometne zveze Slovenije (NZS), da se prvenstvo prekinja. Tekmovalni ritem je izpuhtel, negotovost o tem, kakšna bo usoda drugoligaške sezone, pa je vedno večja. Na sončni strani Alp kroži tudi scenarij, da so drugoligaši za letos že končali tekmovanje.

Igrajo le še prvoligaši

Na prvem mestu v Prvi ligi Telekom Slovenije je trenutno Tabor, ki je v osmini finala pokala Slovenije izpadel v Radomljah. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na prvem mestu v Prvi ligi Telekom Slovenije je trenutno Tabor, ki je v osmini finala pokala Slovenije izpadel v Radomljah. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Sreča v nesreči, s katero se lahko v obdobju negotovosti in dramatičnega porasta števila oseb, pozitivnih na novi koronavirus v Sloveniji, vsaj delno tolažijo drugoligaši, je podatek, da so v tej sezoni spravili pod streho že 12 krogov. Več od tretjine predvidenih (drugoligaški maraton sestavlja 30 krogov), kar je bistveno bolje kot pri prvoligaših, ki bodo danes nadaljevali šele deveti od skupno 36 krogov. Ta bo sicer nepopoln, saj je dvoboj v Kidričevem zaradi prevelikega števila okužb v taboru Domžal (kar 12 oseb) prestavljen.

Če se v prvi ligi še igrajo tekme, resda pred praznimi tribunami, in lahko ljubitelji nogometa do neke mere še pridejo na svoj račun, pa je v drugi ligi, podobno velja tudi za žensko prvenstvo in elitno ligo klubskega futsala, po odloku vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vrag odnesel šalo. Klubi mirujejo že teden dni, vedno slabša statistika glede števila okužb v Sloveniji pa daje slutiti, da se na igrišča ne bodo vrnili tako kmalu. Ta konec tedna jih zagotovo ne bo.

Amaterji in študenti ostajajo brez prihodkov

Matjaž Marinšek je dolgoletni predsednik NK Kalcer Radomlje. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Marinšek je dolgoletni predsednik NK Kalcer Radomlje. Foto: Vid Ponikvar "Vsi drugoligaški klubi pogrešamo čim bolj jasna navodila. Da vemo, pri čem smo. Najbolj moteče je to, ker ne vemo, ali se bo nadaljevalo prvenstvo ali ne. Vemo pa tudi, da NZS ne more iti prek vlade," nam je zaupal Matjaž Marinšek, predsednik Radomelj, ki jim gre v tej sezoni vse kot po maslu. Na lestvici so najboljše, v pokalu so se prebile med najboljših osem in na tej poti izločile tudi vodilnega prvoligaša iz Sežane, a obdobja, ko so igralci v rumeno-črnih dresih v izjemni formi, ne bodo mogli oplemenititi. Vsaj do nadaljnjega. Zaradi tega se pojavljajo različne težave.

"Profesionalni nogometaši, samostojni podjetniki, bodo dobili pomoč, vsi drugi, amaterji in študenti, ki jih v drugi ligi ne manjka, pa bodo ostali brez prihodkov. Zdaj ne dobivajo več niti potnih stroškov. Ne vedo, kako naprej," je prvi mož Radomelj predstavil konkretno finančno zagato, ki je nastala zaradi prekinitve sezone.

Niso pa se prekinile le tekme, ampak tudi treningi. V Radomljah so prejšnji teden, ko so izvedeli, da ne bo tekem, igralcem namenili teden dni prosto. "V številnih klubih je veliko Hrvatov. Moramo predvsem definirati, ali se sploh lahko trenira. V našem klubu se bodo jutri zbrali profesionalci. V Radomljah jih imamo 12. Oni lahko trenirajo, drugi pa ne, zato smo skupaj z nekaterimi klubi apelirali na zvezo, da se glede tega ne bi upošteval status igralca, ali je profesionalec, amater ali študent, ampak bi lahko, seveda pod pogoji NIJZ, treniral vsak igralec, ki je registriran za drugoligaški klub," je predsednik v tej sezoni najboljšega drugoligaša predstavil predlog.

Radomljani so v prejšnji sezoni zaradi razmer, ki jih je povzročila višja sila, za las ostali brez nastopa v dodatnih kvalifikacij za popolnitev prve lige, kjer so na lestvici zaostali le za Koprom in Gorico, v pokalu pa so po epskem podvigu Nafte izpadli v polfinalu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Radomljani so v prejšnji sezoni zaradi razmer, ki jih je povzročila višja sila, za las ostali brez nastopa v dodatnih kvalifikacij za popolnitev prve lige, kjer so na lestvici zaostali le za Koprom in Gorico, v pokalu pa so po epskem podvigu Nafte izpadli v polfinalu. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Res smo v dobri formi, a so nas ustavili. A to ni največji problem. Najprej je treba skrbeti za zdravje, a tudi prejeti čim bolj jasna navodila, da bi poskušali trenirati v omejenem obsegu, če se bo sezona nadaljevala," je Marinšek ponovil, da drugoligaški klubi v tem trenutku pogrešajo jasna navodila NZS, ki jim je obljubila, da se bo o tem pogajala z vlado in NIJZ.

NK Olimpija : NK Bravo, prva liga
Sportal Mura po zmagi nad Mariborom znova na vrh #video

Najmanj, kar si želi, je, da bi predlogi oziroma zahteve drugoligaških klubov v tem občutljivem obdobju izzveneli v nepravem tonu. "Poglejte številke okužb. Nobenemu ni lahko. S svojimi predlogi, komentarji želimo pristopiti konstruktivno k reševanju težav. Ne želimo kritizirati. Zavedamo se resnosti stanja, če je pol gospodarstva zaprtega," dodaja predsednik Radomelj, sicer uspešen gospodarstvenik.

Udovič opozarja na slabše vreme

Sašo Udovič je športni direktor še edinega neporaženega drugoligaškega kluba v tej sezoni. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sašo Udovič je športni direktor še edinega neporaženega drugoligaškega kluba v tej sezoni. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Drugoligaši, ki so tako prekinili sezono pred "nesrečnim" 13. krogom, čakajo na konkretnejše datume. "Čakamo na uradno obvestilo zveze. Status quo je nekaj najslabšega za klube in igralce," poudarja Sašo Udovič, športni direktor novomeške Krke, ki v tej sezoni v drugi ligi sploh še ni izgubila, na lestvici pa zaostaja le za razigranimi Radomljami.

"Treba bi bilo nekaj sprejeti, ne pa čakati. Čakati še nekaj tednov bi bilo destruktivno. Vprašanje je tudi, kaj bo takrat z vremenom," je nekdanji reprezentančni napadalec opozoril na prihajajoči november, ki prinaša hladnejše temperature, ni pa izključen niti sneg, ki bi lahko z drugoligaških zelenic, ki ponujajo bistveno manjše ugodje in razkošje od tistih, s katerimi se lahko pohvalijo prvoligaši, pregnal nogometaše.  

"Najprej je treba gledati na zdravje, spomladi, ko bo boljše vreme, pa bi se lahko odigralo več krogov," je prepričan Udovič, ki se boji morebitnih poškodb igralcev, posledice nadaljevanja sezone po daljšem prisilnem počitku, v katerem si drugoligaši ne morejo privoščiti skupnih treningov. Nogometaši so pod vodstvom strokovnega štaba Krke ubrali podobno taktiko kot marca, ko je veljala stroga karantena. Večino trenažnega procesa opravljajo na daljavo, s pomočjo svetovnega spleta.

Nogometaši Krke lahko do preklica pozabijo na skupne treninge v Novem mestu. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Krke lahko do preklica pozabijo na skupne treninge v Novem mestu. Foto: Vid Ponikvar

"Težava drugoligašev je v tem, da se stroški množijo. Terapije, hrana, hoteli … Stroški klubov niso majhni, če ni tekmovanja, pa je tudi vprašljivo vlaganje sponzorjev. A žal ni čarobne palice, s katero bi lahko to zdaj rešili. Težko je v teh okoliščinah biti pameten. Vsi skupaj čakamo uradno obvestilo NZS, da vidimo, kje smo," sporoča 51-letni Ljubljančan, odgovoren za reševanje kadrovske politike pri dolenjskem drugoligašu, ki je v zadnjem tednu lahko pozabil na skupne treninge.

Tako bo zagotovo vsaj še nekaj časa. Vse kaj drugega bi bilo v obdobju, ko je v Sloveniji iz dneva v dan več okuženih z novim koronavirusom, iluzorno pričakovati. Krovno zvezo tako čaka zahtevno delo. Drugoligaši namreč zahtevajo več konkretnih informacij. Scenarijev je več, a bo treba na tistega, ki bo obveljal, še malce počakati.

Primož Gliha
Sportal Primož Gliha potegnil krajšo, predsednik NZS kritičen tudi do igralcev
Ne spreglejte