Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
10.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

sodnik Goool! Planet TV Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 26. 10. 2018, 10.05

5 let, 6 mesecev

Oddaja Goool!

Nikoli spregledani in vselej pod drobnogledom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Na dan tekme so tudi oni tako kot nasprotnika na zelenici deležni velikega pritiska. Zato se sodniške ekipe na vsako srečanje temeljito pripravijo, svojo vlogo pa želijo vedno opraviti brezhibno. Kot pravijo sami, če ni pravega pritiska, ni niti prave osredotočenosti. In če si trenerji želijo nepozabnih predstav, sodniki razmišljajo ravno nasprotno. Na tekmi hočejo biti neopazni.

Jure Praprotnik, vodja oddelka za sodniške zadeve pri Nogometni zvezi Slovenije s statusom Fifinega pomočnika, in Darko Čeferin, prvi Slovenec, ki je sodil v ligi prvakov, sta ekipo Planet TV oziroma oddaje Goool! popeljala v zakulisje sojenja nogometnih tekem.

Jure Praprotnik v družbi Joseja Mourinha. | Foto: Reuters Jure Praprotnik v družbi Joseja Mourinha. Foto: Reuters Predvsem morajo biti sodniki v odlični fizični kondiciji. "Sodniki treniramo dvakrat na teden organizirano pod vodstvom strokovnjaka za telesno pripravo. A to ni dovolj. Sodniki moramo dodatno fizično trenirati tudi individualno in imamo zato specifične treninge, ki nam jih posreduje Uefa," je o fizični pripravljenosti povedal Praprotnik.

Pomembna priprava in analiza

Ob ponedeljkih praviloma določijo sodniške ekipe za tekme Prve lige Telekom Slovenije in takrat se že začnejo prve analize. "Vidijo, h komu gredo sodit, in se seveda še malo bolje pripravijo na ti dve ekipi," je dejal Čeferin, Praprotnik pa je dodal: "Sodniki prej preverijo, kako posamezne ekipe igrajo ob prekinitvah, kdo so tisti ključni igralci in problematični igralci, ki nam lahko na tekmah povzročajo težave. Treba je razmišljati, kakšno tekmo sploh lahko pričakujemo."

Ogled nogometne zelenice in prizorišča ter prvi posvet sodniška ekipa opravi že uro pred tekmo. "Dogovor pred tekmo in porazdelitev pristojnosti med sodniško ekipo lahko reši veliko težav," je pojasnil Praprotnik. Dobro ogrevanje pred tekmo je nujno, saj sodniki na tekmi pretečejo toliko kot nogometaši. "V prvi slovenski ligi sodnik preteče med desetimi in 20 kilometri, igralci pretečejo podobno, nekateri pa tudi malo manj. Pravzaprav gre za to, da je sodnik vseskozi v gibanju," je dejal Čeferin.

Darko Milanič
Sportal Darko Milanič je pred derbijem nizal pohvale trenerju Olimpije

Po prvem pisku padejo v svoj svet

Ob prihodu na igrišče sodniki doživljajo podobne občutke kot nogometaši. "Če je veliko gledalcev, jih ne slišiš, slišiš neko bobnenje Darko Čeferin. | Foto: Planet TV Darko Čeferin. Foto: Planet TV oziroma navijanje, nisi pa osredotočen na njihove besede, ker si osredotočen na igrišče. Na tekmah, kjer je manj igralcev, pa se sliši vse, kar se zgodi tudi na tribuni," je pojasnil Čeferin.

Po prvem pisku delivci pravice padejo v svoj svet in v čisto svojo perspektivo. "Ljudje pred televizijskimi zasloni vidijo posnetek, ki je bolj jasen, kot pa je nam dogajanje na igrišču. Včasih smo za posamezno oceno dogodka postavljeni tako, da ga ne moremo niti videti. Včasih smo zakriti, včasih gre za protinapad in smo od dogodka oddaljeni. Tudi praviloma je na igrišču več kamer kot očes na terenu," je o težavnosti sojenja dejal vodja oddelka za sodniške zadeve na NZS.

Sojenje le dopolnilna dejavnost

Sojenje tekem v prvi ligi je še vedno zgolj dopolnilna dejavnost. "Čeprav je obveznosti čedalje več, mislim, da sodi v naši prvi ligi 19 sodnikov. Sodniki so razporejeni v določene kakovostne skupine. Na začetku leta imajo določeno predvideno kvoto tekem najvišje ravni, ki pa se lahko med letom spreminja, upoštevajoč njihove predstave na igrišču. Na sploh sodniki delamo vse, da bi bilo napak čim manj. Na žalost pa so napake vedno bile in vedno bodo," je še sklenil Praprotnik. Sodniki kljub temu upajo, da bo napak v prihodnosti tudi s pomočjo tehnologije vedno manj.

V soboto bo na večnem derbiju v Ljudskem vrtu med Mariborom in Olimpijo pravico delil Matej Jug.

Računalnik, evri, tipkovnica, denar
Sportal NZS bo med slovenske klube razdelila kar 650 tisoč evrov
Maribor Olimpija Viole
Sportal Vzorno vedenje skupin Green Dragons in Viole

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte