Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2023,
19.28

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

4

Natisni članek

NŠ Mura NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Četrtek, 16. 3. 2023, 19.28

1 leto, 1 mesec

1. SNL, 27. krog

V Fazaneriji preobrat v dveh minutah, nov šampionski korak Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

4

NŠ Mura FC Koper | Zadnjo tekmo 27. kroga sta odigrala Mura in Koper. Odločil jo je Maks Barišić. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Zadnjo tekmo 27. kroga sta odigrala Mura in Koper. Odločil jo je Maks Barišić.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometaši Celja so bržčas zamudili še zadnji vlak, s katerim bi se vodilni Olimpiji približali na -13 in zapletli boj za naslov. Ljubljančani so derbi dobili z 1:0. Drugouvrščeni Maribor je z oslabljeno zasedbo s 3:2 zmagal pri Bravu. Radomljani so pokvarili načrte Domžalam. Gorica je na drugi tekmi z Edoardom Rejo na klopi z 1:0 premagala Tabor. Na zadnji tekmi kroga je Koper po preobratu z 2:1 premagal Muro. Za zmago je zadel povratnik po poškodbi Maks Barišić.

1. SNL, 27. krog:

Sreda, 15. marec:

Četrtek, 16. marec:

Mura je povedla z 1:0. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mura je povedla z 1:0. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V Fazaneriji sta si nasproti stali ekipi, ki nista v najboljšem nizu. Koper je bil brez zmage pet tekem, Mura pa je nedavno celo menjala trenerja. In prav trenerja teh dveh ekip sta dobra prijatelja: Murin Dejan Grabić in Koprov Zoran Zeljković. V 54. minuti je najprej roke iz zadovoljstva dvignil Grabić, ko je za 1:0 zadel Mirlind Daku, deset minut pozneje pa se je smejalo Zeljkoviću.

Že Omar Correia bi lahko ekspresno izenačil, a se po prostem strelu Žana Benedičiča ni znašel v kazenskem prostoru. Že v naslednji akciji je zadel Luka Vešner Tičić. Le dve minuti zatem pa za zmago Kopra še povratnik po poškodbi Maks Barišić. V Kazenskem prostoru ga je zrušil Amar Beganović, Barišić pa je sam uspešno izvedel najstrožjo kazen. Barišič je imel v 79. minuti še eno lepo priložnost. 

To je bila njegova tretja tekma po daljši odsotnosti. Pred natanko letom dni si je poškodoval koleno. Na prvih dveh je skupaj odigral 30 minut, tokrat pa vstopil v 58. minuti, ko je zamenjal Benedičiča in postal junak Zeljkovićeve ekipe. Spomnimo se, da je bil v prejšnji sezoni Barišić do poškodbe prvi strelec lige (13 golov).

Fotogalerija s tekme v Fazaneriji (foto: Blaž Weindorfer):

Fotogalerija
1 / 30

Nov šampionski korak Olimpije

Derbi 27. kroga v knežjem mestu je osrečil privržence Olimpije. Le dan po tem, ko sta na žrebu pokalnega tekmovanja na Brdu pri Kranju izvedela, da se bosta v četrtfinalu med seboj pomerila v Stožicah, sta Celje in Olimpija obračunala še za prvenstvene točke.

Dolgo so na stadionu Z'dežele padali le rumeni kartoni (na koncu šest za Olimpijo in en za domače), medtem ko sta mreži mirovali. Ljubljančani so večji del drugega polčasa hodili po robu, v 82. minuti pa je po lucidni podaji Maria Kvesića zmagoviti gol dosegel 19-letni bosanski rezervist Admir Bristrić. Dobro voljo v zmajevem gnezdu, ki odločno koraka proti prvem naslovu državnega prvaka po letu 2018, je pokvarila le poškodba mladega reprezentanta Svita Sešlarja. Eden najboljših nogometašev Olimpije v tej sezoni je v prvem polčasu prejel močan udarec v koleno in bil primoran zapustiti igrišče že po 26 minutah.

Španski strateg Albert Riera, ki je vodil zmaje prvič po odsluženi kazni (prepoved vodenja na treh tekmah), je tako dopolnil zbirko. V tej sezoni je premagal prav vse tekmece v 1. SNL. Celjani so v jesenskem delu na uvodnih dveh tekmah proti Olimpiji osvojili štiri točke (4:3 in 0:0), bili nasploh prvi, ki so zeleno-belim prizadejali poraz, tokrat pa so prvič ostali brez vsega. Olimpija po dvajseti zmagi v elitni domači ligi ohranja 16 točk naskoka pred drugouvrščenimi Mariborčani, Celjani pa ostajajo na tretjem mestu z zaostankom 19 točk.

Mariborčani povedli s 3:0, nato se je Bravo prebudil

Novopečeni trener Brava Aleš Arnol je doživel poraz proti 16-kratnemu slovenskemu prvaku. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Novopečeni trener Brava Aleš Arnol je doživel poraz proti 16-kratnemu slovenskemu prvaku. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sredin nogometni spored se je začel že v času kosila na stadionu v Spodnji Šiški v Ljubljani z najmanjšo zelenico v 1. SNL. Mariborčani so zelo uspešno odprli tekmo proti Bravu, ko so že pred polčasom povedli s 3:0. Prvi je za Maribor v polno zadel Arnel Jakupović (21.), nekaj minut za njim je za vodstvo 2:0 poskrbel Marko Tolić (26.), v 33. minuti pa je za 3:0 poskrbel Max Watson.

V drugem polčasu so se prebudili nogometaši Brava. Prvi je za domačo ekipo zadel Luka Štor (51.), devet minut za njim je zadel še David Bosilj in znižal izid na 3:2. Do konca tekme se izid ni več spremenil, Mariborčani so se z novo zmago vodilni Olimpiji približali na 13 točk zaostanka. Bravo se je po odhodu Dejana Grabića znašel v nevarnih vodah. Na treh prvenstvenih tekmah je osvojil le točko, vmes izpadel še iz pokala proti drugoligašu Bistrici, na lestvici pa po zmagi Radomelj nad Domžalami padel na osmo mesto.

V Šiški so Mariborčani nastopili oslabljeni. Do konca sezone ne bodo več mogli računati na reprezentanta Gregorja Sikoška, ki ga bo v Kekovi zasedbi ta mesec nadomeščal Žan Vipotnik. Najboljši strelec 1. SNL je vpoklic doživel kot ogromno čast, zaradi blažje poškodbe pa v Ljubljani ni zaigral. Zaradi kazni sta bila odsotna še kapetan Martin Milec in Josip Iličić, ki stadion ŽAK pozna kot lastno dlan, saj si je tam pred davnimi leti nabiral izkušnje v dresu Interblocka.

Prva zmaga za Rejo na klopi Gorice

V četrtek popoldne je šlo na Krasu za obstanek v prvi ligi. Gorica je z golom Daria Kolobariča Tabor premagala z 1:0. Novogoričani so tako sploh prvi, ki so v spomladanskem delu prve lige premagali Kraševce. Gorica je zmagala drugič na zadnjih treh tekmah, prvič, odkar jo vodi zamejski Slovenec Edoardo Reja. Tako je skočila na deveto mesto, zdaj je dve točki pred Taborom.

Etien Velikonja, ki je vstopil po odmoru, je na levi stani začel akcijo, poslal žogo v kazenski prostor, kjer je obramba Sežancev ni uspela odbiti, do strela je prišel Luka Stankovski, vratar Jan Koprivec je bil na mestu, žogo odbil, vendar le do Kolobarića, ta pa jo je spravil za Koprivčev hrbet.

Sosedski obračun v Domžalah

V Športnem parku ob Kamniški Bistrici se je odvila tekma med Domžalami in Radomljami. Občinski derbi, v katerega sta ekipi vstopili z zvrhano mero samozavesti in optimizma, so dobili Radomljani. Navijači Domžal so že v 13. minuti doživeli šok, ko je Radomlje v vodstvo popeljal Ester Sokler. Domžalčani so izidi izenačili v 49. minuti tekme, z bele točke je zadel Hrvat Franko Kovačević. Le sedem minut pa je trajalo, da so Radomlje spet prišle do vodstva, v 56. minuti je zadel še Francoz Darly Nlandu.

Fotogalerija s tekme v Domžalah (Foto: Žiga Zupan/Sportida):

Fotogalerija
1 / 55

Ta izid je ostal in Radomlje so na lestvici preskočile Bravo. Domžalčani so sicer navdušili na zadnjem gostovanju, ko so kot prvi v tej sezoni osvojili Stožice in vodilni Olimpiji prizadejali hud poraz (4:1), tokrat pa so ostali praznih rok in zapravili priložnost, da bi prehiteli Celjane in se povzpeli na tretje mesto. 

Najboljši strelci:

14 – Žan Vipotnik (Maribor), Mirlind Daku (Mura), 
11 – Mario Kvesić (Olimpija),
10 - Andrej Kotnik (Koper), Martin Kramarič (Bravo), 
9 – Franko Kovačević (Domžale), 
8 – Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), 
6 – Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), Marko Tolić (Maribor).

Olimpija Domžale
Sportal Polom Olimpije v Stožicah, Radomljam končno uspelo
Olimpija Celje
Sportal Žreb najmanj naklonjen Olimpiji in Celju
slovenska nogometna reprezentanca, Radenko Mijatović, Matjaž Kek
Sportal Kek vpoklical tudi dva novinca, predsednik NZS optimist
Ne spreglejte