Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 7. 2012,
11.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja

Četrtek, 26. 7. 2012, 11.29

7 let, 12 mesecev

Zastava ali himna? Vseeno. Če nista pravi, se rodi škandal (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napaka prirediteljev, ki so pred tekmo nogometašic Severne Koreje in Kolumbije pri predstavitvi igralk na ekranu prilepili zastavo Južne Koreje, ni osamljena v zgodovini velikih tekmovanj.

Ko so člani nogometne odprave na ekranu napol praznega štadiona Hampden Park v Glasgowu ob svojih imenih zagledali napačno zastavo, na katero so še posebej ''občutljivi'', so se razočarano in razjarjeno odpravili v slačilnice. Olimpijski dvoboj se je na Škotskem začel s 65-minutno zamudo, gostitelji pa so na severnokorejsko žensko reprezentanco naslovili kopico opravičil. Morda so zalegla, saj so Azijke kasneje ugnale Kolumbijke z 2:0 in vpisale prvi komplet točk na letošnjih olimpijskih igrah.

Neljub zaplet z zastavami pa ni prvi, ki ga poznamo v zgodovini velikih tekmovanj. Letos se je na Otoku že pripetil podoben škandal, ko sta se pomerili ženski reprezentanci v hokeju na travu Velike Britanije in JAR. Pred srečanjem pa je iz zvočnikov donela napačna himna afriških gostij, ravno tista, ki je do leta 1994 poveličevala pojav nepravičnega apartheida v državi na jugu Afrike. Vodstvo britanske hokejske reprezentance je krivdo za napako naprtilo agenciji, ki je skrbela za organizacijo dogodka, jezne Južnoafričanke pa so ''za kazen'' premagale gostiteljice s 3:1.

Namesto kazahstanske himne zadonela Boratova parodija

Na letošnjem mednarodnem strelskem prvenstvu v Kuvajtu so si spodrsljaj privoščili gostitelji, ki so bili nepozorni pri iskanju državne himne Kazahstana. Očitno jih je preslepila Boratova provokantna uspešnica, ki jo je za istoimenski film spisal britanski komik Sacha Baron Cohen. V njej je tudi del teksta, ki govori o tem, da so prijateljice noči iz Kazahstana najbolj čiste na tistem delu sveta, izjema so le prostitutke v Turkmenistanu. To pesem je na zmagovitem odru poslušala kazahstanska prvakinja Marija Dmitrienko. Na istem tekmovanju naj bi jo kuvajtski prireditelji zagodli tudi srbskim predstavnikom, saj naj bi tudi tam prišlo do napačnega izbora pesmi.

Pred prijateljsko tekmo med belgijsko in slovensko nogometno izbrano vrsto so morali Kekovi izbranci leta 2008 v Genku poslušati slovaško himno. Nezadovoljstvo je bilo veliko, a so ostali na zelenici in igrali tekmo, gostitelji pa so skušali popraviti vtis s tem, da so Zdravljico predvajali pred začetkom drugega dela.

Več zmešnjav je nastalo zaradi himn kot pa zastav, ena izmed njih je burila duhove tudi na evropskem prvenstvu leta 2008 v Avstriji in Švici. Zvoke nemške himne so namreč na velikanskih ekranih po vsej Švici, pa tudi švicarski televiziji, spremljali podnapisi v uradnem jeziku. Žal pa so vsebovali različico, ki je bila priljubljena v obdobju Hitlerjeve vladavine, po letu 1952 pa strogo prepovedana. Od takrat dalje se uporablja le ob melodiji Josepha Haydna uporablja le tretji verz besedila, napisanega za melodijo avstrijskega skladatelja Josepha Haydna. Reakcija navijačev je bila burna, saj so v ekrane zmetali vse, kar so imeli takrat pri roki. Večinoma pivske kozarce in hrano ...

Napačno nemško himno so predvajali tudi lani na tekmi svetovnega prvenstva v šprintu na mirnih vodah na Madžarskem, ko sta bili kajakašici Anne Knorr in Deobra Niche primorani poslušati himno s prepovedanim delom besedila, ki poveličuje Nemčijo. Podobnih primerov je bilo še veliko, prireditelji poletnih olimpijskih iger v Londonu pa srčno upajo, da se jim je v Glasgowu primerila prva in zadnja na letošnjem športnem vrhuncu.

Ne spreglejte