Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2021,
10.24

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

3

Natisni članek

peticija Tokio 2020 Olimpijske igre 2020

Petek, 7. 5. 2021, 10.24

2 leti, 11 mesecev

OI Tokio

Več kot 200.000 ljudi podpisalo peticijo za odpoved OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

3

Tokio 2021 olimpijske igre | Peticija je naslovljena tudi na predsednika MOK-a Tomasa Bacha. | Foto Guliverimage

Peticija je naslovljena tudi na predsednika MOK-a Tomasa Bacha.

Foto: Guliverimage

Na Japonskem te dni poteka spletna peticija za odpoved poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki naj bi se v japonski prestolnici začele čez manj kot tri mesece. V dveh dneh jo je podpisalo že več kot 200.000 ljudi. Danes ima peticija, naslovljena tudi na predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasa Bacha, že več kot 216.000 podpisov.  Majski obisk predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha pa je v japonski prestolnici le malo verjeten.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je predsednica organizacije iger Seiko Hashimoto dejala, da je načrtovan Bachov obisk na Japonsko ta mesec le malo verjeten v času, ko se olimpijsko mesto bori s četrtim valom koronske pandemije.

Odgovorni minister Yasutoshi Nishimura je že pred tem napovedal, da bodo zaradi povečanega števila okužb izredne razmere v Tokiu in nekaj drugih prefekturah podaljšali do konca meseca.

"Mislim, da je zelo pomembno, da ima predsednik Bach jasno sliko trenutnega položaja tu na Japonskem. Vendar, ker je izredno stanje podaljšano, bo bržkone tudi zanj to ogromno breme, da bi obiskal Tokio v tem času," je dejala Hashimotova na novinarski konferenci.

Tokio OI
Sportal Tokio pred podaljšanjem izrednih razmer

Bach je sprva načrtoval sodelovanje pri poti olimpijske bakle v Hirošimi 17. maja, dan za tem pa bi se moral sestati še s predsednikom vlade Yoshihidom Sugo, predsednico organizacijskega odbora Seiko Hashimoto ter tokijsko guvernerko Yuriko Koike, poročajo lokalni mediji, vendar načrta obiska niso potrdili, še piše dpa.

Suga je na današnjem zasedanju še za 20 dni podaljšal izredne razmere v Tokiu, Osaki, Kyotu in Hyogu manj kot tri mesece pred načrtovano uvodno slovesnostjo olimpijskih iger 23. julija. Izredne razmere je razširil še na prefekturi Aichi in Fukuoka.

Tokio cepljenje | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

V Tokiu največji porast v zadnjih šestih dneh

Olimpijsko mesto Tokio je danes poročalo o 907 novih okužbah; kar je največji dnevni porast v zadnjih šestih dneh.

Bach je Tokio nazadnje obiskal novembra in se tam srečal s Sugo in predstavniki organizacijskega odbora. Kljub skrb zbujajoči koronski krizi na Japonskem in v mnogih drugih državah so olimpijski organizatorji in Mok v zadnjem času vedno poudarjali, da želijo poletne igre prirediti julija in avgusta.

Te dni so na Japonskem zagnali spletno peticijo za odpoved OI. V dveh dneh je peticija, naslovljena tudi na predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, zbrala že več kot 216.000 podpisov.

Najstarejša oseba na svetu odpovedala sodelovanje v olimpijski štafeti

Najstarejša oseba na svetu, 118 let stara Japonka Kane Tanaka iz Fukuoke se je zaradi porasta primerov covida-19 po vsej državi odrekla mestu v štafeti olimpijske bakle, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Njena družina je v izjavi, ki jo je v petek prejela AFP, dejala, da Tanaka ne bo sodelovala v olimpijski štafeti, ker "širjenje koronavirusa še ni omejeno".

"Oskrbovalni dom, v katerem živi najstarejša Zemljanka, je obiskovalcem prepovedal vstop kot ukrep za preprečevanje vnosa mikrobov, s čimer so doslej zagotavljali varnost stanovalcem doma," je povedala njena družina.

Preberite še:

Yuriko Koike
Sportal Guvernerka predlagala podaljšanje izrednih razmer
Ne spreglejte