Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

olimpijske igre

Torek, 24. 7. 2012, 11.12

8 let

Več kot 10 tisoč nastopajočih na otvoritvi iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da bo odprtje olimpijskih iger velik spektakel, ni več nobena skrivnost, saj je večina podrobnosti že pricurljala v javnost. Režiser Danny Boyle je želel, da bi podrobnosti ostale skrite.

V času pametnih telefonov in družbenih omrežij ob 10.000 nastopajočih na slovesnosti, tisočih varnostnikov in drugega osebja ter več kot 10.000 novinarjih, ki so že prispeli v London, je težko kaj skriti pred javnostjo. Glavna tema slovesnega odprtja bodo “Otoki čudes”, navdih zanjo pa je Shakespearova igra Vihar. Kalibanov govor iz igre naj bi po prvotnih načrtih odrecitiral Mark Rylance, ki pa se je vlogi odpovedal po smrti pastorke. Govori se, da naj bi ga zamenjal Kenneth Branagh. Boyle, režiser filmov Trainspotting in Revni milijonar, pravi, da bo na slovesnosti poskušal pokazati najboljše, kar znajo, pa tudi številne različne stvari o naši deželi. Slovesnost se bo začela ob 21. uri po lokalnem času ob zvoku 27-tonskega zvona – največjega uglašenega zvona na svetu, ki so ga izdelali v 442 let stari londonski zvonarni Whitchapel, v kateri so izdelali tudi zvon za sloviti Big Ben. Za to priložnost so v Buckinghamski palači vnaprej posneli filmček, v katerem naj bi nastopila britanska kraljica Elizabeta II. in Daniel Craig v vlogi tajnega agenta Jamesa Bonda. Če govorice držijo, bo nato na stadion skočil kaskader s padalom, oblečen v agenta 007. V uvodnem delu bo predstavljeno britansko podeželje, kot ga je opisal William Blake v svoji pesmi Jeruzalem, ki je bila uglasbena in velja za neuradno angleško himno. Boyle ni razkril, kaj sledi, po govoricah pa naj bi milijardi gledalcev pred televizijskimi sprejemniki predstavil britansko preteklost, sedanjost in prihodnost. Na stadionu bo poleg športnikov in nastopajočih še okoli 60.000 obiskovalcev, med katerimi bodo številni pomembneži z vsega sveta. Prihod so že potrdili ameriška prva dama Michelle Obama s hčerkama in vrsta članov evropskih kraljevih družin.

V drugem delu 27 milijonov funtov vredne predstave bodo prikazane fotografije sivih zgradb in tovarniških dimnikov ob reki Temzi, v tretjem dejanju pa naj bi predstavili oživljanje vzhodnega Londona, kjer bodo potekale olimpijske igre. Britansko zgodovino bodo predstavili tudi brezposelni protestniki iz časa velike depresije, medicinske sestre kot simbol brezplačnega zdravstvenega sistema, rudarji in tovarniški delavci. Po poročanju Sunday Timesa bodo na predstavi nastopili tudi liki iz otroških knjižnih uspešnic, kot so Alica v čudežni deželi, Peter Pan in čarovnik Harry Potter. Čeprav je Boyle zatrdil, da slovesnost ob odprtju ne bo koncert, bo imela glasba ključno vlogo. Za glasbeno podlago je poskrbel elektronski dvojec Underworld, ki z Boylom sodeluje že od Trainspottinga. S stadiona pa v zadnjih dneh odmeva tudi glasba Beatlov, skupin The Who, Sex Pistols in Vangelis. Nastopili naj bi tudi glasbeniki mlajšega rodu, kot sta Dizzie Rascal in Tinie Tempah. Kot zadnji naj bi na oder prišel nekdanji Beatle Paul McCartney, ki bo skupaj z občinstvom zapel Hey Jude. Tehnična vaja pred petkovo bo potekala drevi, zadnja vaja v kostumih pa v sredo. Na slovesnosti bodo poleg Boylove predstave na sporedu še tradicionalni mimohod športnikov iz več kot 200 držav, govori pomembnežev, med njimi kraljice Elizabete II., ki bo tudi uradno odprla igre, ter seveda prižiganje olimpijskega ognja. Kdo bo prižgal olimpijski ogenj, je najbolj skrbno varovana skrivnost – ki doslej še ni bila razkrita.

Ne spreglejte