Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
17.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

Natisni članek

olimpijske igre mladih

Petek, 19. 10. 2018, 17.45

5 let, 6 mesecev

slovenski športni upi

So to najstniki, ki bodo krojili slovensko športno prihodnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12
sk | Foto Instagram

Foto: Instagram

Včeraj je padel zastor na olimpijske igre mladih v Buenos Airesu v Argentini. Slovenske barve je zastopalo 26 športnikov, osem izmed njih je osvojilo 11 medalj, od tega tri zlate. Za dve je poskrbela 17-letna teniška igralka Kaja Juvan, ki je bila tudi zastavonoša na nocojšnji sklepni slovesnosti. Kdo so slovenski junaki olimpijskih iger mladih, ki si jih je v 12 dneh ogledalo rekordno število obiskovalcev?

Tretje poletne olimpijske igre mladih si je v živo ogledalo več kot 600 tisoč ljudi (med njimi je bilo tudi veliko slovenskih izseljencev), kar je rekord glede števila gledalcev, rekord pa so v Buenos Airesu podrli tudi glede števila gledalcev na slavnostnem odprtju (med 200 tisoč in 250 tisoč).

Tretjo izvedbo poletnih olimpijskih iger za mlade si je v živo ogledalo več kot pol milijona ljudi.  | Foto: Reuters Tretjo izvedbo poletnih olimpijskih iger za mlade si je v živo ogledalo več kot pol milijona ljudi. Foto: Reuters

Športne panoge s primesmi šova so bile deležne še dodatne pozornosti javnosti. | Foto: Reuters Športne panoge s primesmi šova so bile deležne še dodatne pozornosti javnosti. Foto: Reuters

Igre na južni polobli so bile medijsko pokrite kar trikrat bolj kot zadnje igre mladih olimpijcev, ki jih je leta 2016 gostil Lillehammer, v zgodovino pa se bodo vpisale tudi kot prve igre, ki so gostile enako število ženskih in moških tekmovalcev.

olimpijske igre mladih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nad izvedbo tekmovanja je bil navdušen tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. | Foto: Reuters Nad izvedbo tekmovanja je bil navdušen tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Foto: Reuters

Slovenske barve je zastopalo 26 športnikov, osem izmed njih je skupaj osvojilo 11 kolajn (tri zlate, dve srebrni in šest bronastih). Predstavljamo vam jih v fotozgodbi:

Kaja Juvan, dvakrat zlato v tenisu

Teniška igralka Kaja Juvan velja za največji up slovenskega tenisa. Ljubljančanka je to vlogo upravičila na mladinskih olimpijskih igrah mladih, ko je osvojila dve zlati medalji in postala prva teniška igralka, ki ji je uspelo na olimpijskih igrah mladih. Najprej je zmagala v dvojicah v paru s Poljakinjo Igo Swiatek, nato pa slavila še v posamični konkurenci. Tam je v finalu premagala Francozinjo Claro Burel. "Kolajna je lep konec mladinske kariere. Zame je tudi nekakšna trofeja za ekipo, trenerje, starše, prijatelje in vse, ki so me podpirali. Ta medalja je tudi njihova in upam, da jim pomeni toliko kot meni," je za STA povedala Juvanova, ki kljub zvinu gležnja ni predala dvoboja in je nadaljevala.

Lan Tominc, zlato v kajaku

Za veselje v slovenski reprezentanci je poskrbel tudi kajakaš Lan Tominc, ki je postal že tretji slovenski kajakaš, ki je osvojil zlato medaljo na mladinskih olimpijskih igrah (pred njim je to uspelo Simonu Brusu in Anžetu Urankarju, op. p.). Po besedah Aleša Kudra, njegovega trenerja, gre za izredno marljivega tekmovalca, ki raje naredi kakšen trening preveč kot premalo. Lan se je na olimpijske igre očitno zelo dobro pripravil, a na tekmi ni šlo vse po načrtih. "Že zjutraj mi je bilo slabo, nato pa se je to do polfinala stopnjevalo in kar trikrat sem bruhal. Bil sem zelo nervozen," je po tekmi za STA izjavil 16-letni Celjan.

Toni Vodišek, srebro v kitebordu (jadranje)

Osemnajstletni Koprčan Toni Vodišek je novi olimpijski podprvak v kajtanju med mladimi, julija letos pa se je okitil tudi z naslovom evropskega prvaka v razredu formula kite v kategoriji do 19 let. To je že njegov tretji zaporedni naslov v tej konkurenci.

Vita Lukan, srebro v športnem plezanju (kombinacija)

Vita Lukan je 18-letna športna plezalka iz Radovljice, ki je kljub rosnim letom (skok v polnoletnost je praznovala prav na olimpijskih igrah mladih) nanizala že vrsto odličnih rezultatov. Samo letos je med drugim osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti in mu dodala bron v balvanih. Tudi na mladinskem evropskem prvenstvu v Belgiji je v balvanskem plezanju osvojila tretje mesto in postala prvakinja stare celine v kombinaciji. Drugo mesto je osvojila tudi v Buenos Airesu, kjer so se plezalci pomerili v novi plezalni disciplini, ki združuje hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje, in bo v taki obliki doživelo svoj olimpijski krst v Tokiu leta 2020.

Košarkarska ekipa, bron

Zadnji, ki so na mladinskih olimpijskih igrah za Slovenijo osvojili medaljo, so košarkarji (3 X 3). Slovenski košarkarji Dan Osrečki, Jan Razdevšek, Adrian Hirschmann in Erik Groznik so v Buenos Airesu osvojili bronasto kolajno, potem ko so na tekmi za tretje mesto z 21:13 nadigrali Ukrajino. Mladi slovenski košarkarji so prišli na olimpijske igre po medaljo in jo na koncu zasluženo tudi dobili. 

Metka Lobnik, 2-krat tretja v judu

Tudi 17-letna judoistka Metka Lobnik, tekmovalka judo kluba Apolon iz Hoč, je v Argentini osvojila dve bronasti medalji: v posamični konkurenci v kategoriji do 78 kilogramov in na ekipni preizkušnji, kjer je nastopila v mešani ekipi Team Rio de Janiero, ki so bile na igrah sestavljene po naključju. Zanimivo je, da ekipe poimenujejo po mestih, ki so v preteklosti že gostila olimpijske igre. Mariborčanka je bila bronasta tudi na letošnjem kadetskem evropskem prvenstvu.

Neža Klančar, 2-krat bron v plavanju (50 in 100 metrov prosto)

Osemnajstletna plavalka Neža Klančar je na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu v Argentini v nabor slovenskih odličij prispevala dve kolajni bronastega leska. Medalji je osvojila na 50 in 100 metrov prosto. V tej disciplini, ki velja za prestižno, je tudi prekosila rekord, ki ga je pred desetimi leti postavila njena vzornica Sara Isaković, edina slovenska plavalka, ki se lahko pohvali z olimpijskim odličjem.

Več o njej si lahko preberete v spodnjem prispevku:

Neža Klančar
Sportal 18-letnica, ki je podrla rekord Isakovićeve, in kaj na to pravi srebrna ribica iz Pekinga?

Tina Čelik, bron v plavanju (50 metrov prsno)

Čeprav je 17-letna Tina Čelik na našem seznamu predstavljena kot zadnja, pa je bila v resnici prva, ki je na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu za Slovenijo priborila odličje. Plavalka kranjskega Triglava je bila tretja na 50 metrov prsno.

Varovanka trenerja Luke Berdajsa, tudi trenerja trenutno našega najboljšega plavalca Petra Johna Stevensa, je tako mladinsko kariero sklenila na najlepši možen način. Štirim kolajnam z mladinskih evropskih prvenstev v Argentini je dodala še bron z mladinskih olimpijskih iger.

Naslednje olimpijske igre mladih bo leta 2022 gostil Senegal.

 

Ne spreglejte