Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
21.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Thomas Bach MOK

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 21.33

8 let

Šef Mednarodnega olimpijskega komiteja: Fifa potrebuje očiščenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razvpiti aferi FifaGate, ki je v zadnjih tednih dodobra pretresla nogometni in tudi politični svet, se ni mogel izogniti niti prvi mož krovne olimpijske organizacije.

Thomas Bach je na zasedanju izvršnega odbora Moka v Lozani kolege v Fifi opozoril, da njihova zveza potrebuje temeljito očiščenje.

Bach tudi meni, da so reforme, s katerimi bodo Fifo skušali potegnili iz brezna škandalov, nujno potrebne. "Spremembe bodo morda boleče, toda so zelo potrebne," je dejal Bach in spomnil na podobne dogodke v njegovi organizaciji.

Mok je pred leti tudi pretresla podkupninska afera, povezana s podeljevanjem iger leta 2002 Salt Lake Cityju, a so se nato v vrhu olimpijske družine lotili prenove sistema in danes Mok spet uživa ugled v športnih zvezah in ima zaupanje navijačev.

"Takrat smo vse karte položili na mizo. Pomagalo je, zdaj je naša organizacija spet zaupanja vredna," je še dejal Bach in svetoval, naj nogometaši naredijo nekaj podobnega. Temeljito (o)čiščenje zveze in njenih organov bo po njegovem mnenju pomagalo, da bo Fifa lahko spet vzpostavila odnose, kakršni bi morali veljati na relaciji krovna zveza - nacionalne zveze.

MOK se je že reformiral, se bo tudi FIFA?

Vseeno pa je prvi mož olimpijskega gibanja opozoril, da obeh afer ne morejo povsem enostavno primerjati med seboj. "Struktura Fife je povsem drugačna kot v Moku. Poleg tega je precejšnja razlika v dosegu afer, kot je bila naša v Salt Lake Cityju oziroma ta nogometna," še meni nemški olimpijec.

Mok je med drugim v reforme vključil omejitev obiskov svojih članov v mestih, ki kandidirajo za izvedbo iger, omejili so dolžino predsedniških mandatov na največ 12 let, člani Moka pa tudi ne morejo biti več starejši od 70 let.

Ne spreglejte